Банкеръ Daily

Общество и политика

Акция на солидарност пред посолството на Украйна

Пред посолството на Украйна в България към 16 часа днес се събираха демонстранти в подкрепа на Украйна и срещу войната там.

С цветя, жълти лалета и детски играчки пред сградата на посолството на Украйна в София се събират демонстранти, които се обявяват срещу войната в Украйна и против, както я наричат те, окупацията на Руската федерация в Украйна.

На разпънат плакат пише: Уважение на народите към Украйна и правата на хората. Множество свещи са запалени в памет на загиналите при военната операция в Украйна.

Мирната акция на солидарност пред украинското посолство в София е органицирана от „Амнести интернешънъл – България“, като реакция на руската военна инвазия в Украйна.

„Първи приоритет трябва да бъде защитата на цивилното население. Това е законово задължение на всички страни", заявиха от организацията в съобщение до медиите и призоваха за зачитането на международното хуманитарно право и правата на човека.

Генералният секретар на организацията Агнес Каламар заяви, че руската армия демонстрира явно пренебрежение към живота на цивилни граждани с употребата на балистични ракети и други широкомащабни експлозивни оръжия в гъстонаселени области.

По-рано през деня протест срещу войната събра столичани пред президентството. Близо 200 души се събраха на демонстрация в подкрепа на Украйна.

Много хора са се събрали пред сградата на президентството в центъра на София. Те държат знамената на Украйна и на България и призовават България да вземе твърда позиция в подкрепа на Украйна. Това, което стана ясно, е че организират и кризисен щаб за жените и децата на Украйна.

„След като могат 78-годишни жени в Мариупол да отиват и да се обучават как да стрелят, снимките на тази госпожа от Мариупол обиколиха интернет, значи всеки един може“, сподели ораторка на митинга.

„Преди малко звъня брат ми от Киев, с когото не можах да се свържа няколко дена. Естествено, бях притеснена, треперят ми ръцете и краката. Сред нас има много украинци, които живеят тука, които вече два дена на протестите плачат със сълзи, защото техните близки са там, те са подложени на обстрел, животът им е застрашен“, каза друга.

Жена със сълзи на очите разказа, че е дошла от Украйна с двете си деца, но едното останало там и сестра ѝ се грижи за него.

Организирана е и кампания за събиране на дрехи и финансови средства в помощ на украинските бежанци, съобщиха от Сдружението на украинските организации.

След демонстрацията пред президентството протестиращите се преместиха пред БНР с призив за обективно отразяване на военните действия в Украйна.

„Официалната позиция на българското правителство, на България, и на парламента, дори на президента, е, че те подкрепят изцяло, т.е. България подкрепя изцяло независимостта на Украйна и нейните граници в световно приетите размери и фиксирана от Втората световна война. Така че да ни връщат в 45-а година, и да ни връща Путин в 97-а година към границите на света от онези години не сме съгласни. България отдавна е европейска страна. България отдавна е натовска страна“, каза участничка в протеста.

Протест срещу войната в Украйна се проведе и във Варна. "Не на войната", скандираха протестиращи украинци, българи и руснаци, които излязоха на протеста.

Протестът е мирен, а гражданите държат плакати с надписи " Путин вън от Украйна" и "Не на войната".

Междувременно областният управител на Варна Благомир Коцев съобщи, че хотелите в града имат готовност да настанят 300 души, които ще дойдат у нас от Украйна.

Над 200 украински граждани, руснаци и бургазлии протестират срещу агресията на Русия при нападението над Украйна. Те се събраха в центъра на Бургас при паметника "Альоша" с плакати "Спрете Путин", "Спрете войната", "Долу ръцете от Украйна". 

Много от протестиращите бяха тук с децата си. 

Всички украинци, някой с двойно гражданство (българско и украинско), се тревожат за близките си, които живеят в различни краища на Украйна.  "Притесняваме се всеки ден и час за децата и за семействата ни", казаха те.

Протестиращите скандираха "Не на войната", "Не на Украйна" и "Путин е лъжец". Издигнати бяха украински знамена. 

На протестния митинг говориха както украинци, така и руски граждани, които живеят в Слънчев бряг, Несебър и Поморие. Те също се обявиха срещу политиката на Путин. 

Близо час продължиха протестните действия. 

Сред украинските граждани е създадена организация за събиране на помощи за бежанците от войната. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във