Банкеръ Weekly

Общество и политика

АКЦИИ НА ПФ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ НА БОРСАТА

Акциите на бившия приватизационен фонд България (сега Индустриален холдинг България) до един месец ще бъдат предложени на борсата, заяви пред в.БАНКЕРЪ изпълнителният директор на дружеството Теменуга Газдова. Централният депозитар все още не е изпратил на борсата пълния списък на акционерите на холдинга, но това на практика не позволява търговия с неговите книжа на Българска фондова борса. През тази седмица ще бъдат отпечатани депозитарните разписки на акционерите на холдинга, съобщиха от депозитара. След края на третата тръжна сесия приватизационен фонд България е имал 113 939 акционери.


За 1997 г. печалбата на холдинга е 16 млрд. лева. Акционерите ще получат по 835 лв. дивидент на акция плюс четири безплатни акции. Допълнителната емисия е за сметка на увеличението на капитала. В началото на годината по решение на общото събрание капиталът на Индустриален холдинг България бе увеличен от 2.8 на 17.5 млрд. лева. По този начин холдингът стана с най-голям капитал сред бившите приватизационни фондове. Право на дивидент ще има всеки, придобил акции от холдинга към 14 май. Изплащането им ще започне от 22 юни 1998 година.


В момента се търсят варианти за инвестиране на свободните парични ресурси в различни финансови инструменти. Проучват се и възможности за инвестиции в чуждестранни ценни книжа, но за подобни вложения е необходимо разрешение от Министерството на финансите и БНБ, което ги прави трудноосъществими.


Холдингът няма да води политика за пълно разпределение на печалбата, а ще се стреми към оздравяване на предприятията, в които има по-значителни дялове.


Индустриален холдинг България възнамерява да придобие миноритарни дялове от БТК, Булгартабак, НЕК и Нефтохим, които предстои да се приватизират чрез Българска фондова борса.


Предприятия, в които Индустриален холдинг България притежава над 34% от капитала


Августа-мебел, Шумен 55.62%


Химремонтстрой, Враца 52.26%


ХЕМ, Плевен 52.17%


Елпром-ЗЕМ, София 51%


ЗММ-Сливен, Сливен 50.52%


Полисеп, Попово 47.81%


Мак, Габрово 45.06%


Габровница, обл. Хасковска 34%


Други дружества, в които Индустриален холдинг България притежава значителни дялове


Жити, Русе 27.05%


Винпром-Пловдив, Пловдив 21.94%


Кораборемонтен завод, Бургас 21.53%


КЗ Одесос, Варна 18.35%


Варненска корабостроителница, Варна 18%

Facebook logo
Бъдете с нас и във