Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 8-15 април от Banker Weekly


Всички водещи теми четете в изданието ни ebanker.bg


 

Парламент джипка не кара!

Бойко до такава степен се е изпедепцал, че талантите му се побират в няколко думи: може да работи всичко, да не произвежда нищо и винаги да има кой да му ръкопляска!  

Новината на 8 април пак бе сътворена от Бойко, който подаде оставка като народен представител още преди да се е заклел и да е подписал (образно казано) трудовия си договор. Заявлението на Борисов до ЦИК за отказ от депутатското място - като победител в 25-и МИР-София и 16-и МИР-Пловдив-град обаче е поредната гавра и с избирателите, и с ЦИК, и със закона. И не му е за сефте! Този мач го игра за първи път през 2005 г., когато стана "жълт" депутат от Пловдив и Благоевград. Тогава се завихри същата разправия, но явно без никаква практическа полза. След като и днес все още проблемът съществува...


Евровият заем 2 пъти по-евтин от този в лева


Лихвите по потребителските кредити за граждани в лева са два пъти по-високи от тези в евро. Това става ясно от последните данни на Централната банка за февруари тази година. Ако се вземе заем в лева средната лихва е 7.62%, докато в евро е само 3.12 на сто.

Потърсихме обяснение на  явлението от търговски банкери. Те бяха доста изненадани от тази повече от двойна разлика. Обясниха феномена с това, че над 98% от исканите кредити са в лева и поради високото търсене лихвата е висока, докато с ниската евролихва се търси баланс. В същото време никой грамотен финансист не би посъветвал при доходи в лева да се тегли заем в евро, въпреки фиксирания курс, който предпазва от изненади. Самото превалутиране носи загуби от курсови разлики и комисиони, което вдига иначе ниската цена на кредита в евро.


Следизборно ГЕРБ назначи нов шеф на „Летище София“ ЕАД


Правителството на ГЕРБ назначи нов изпълнителен директор на „Летище София“ ЕАД броени часове, след като стана ясно, че партията губи над 300 000 гласа на изборите и мечтата на лидера си да управлява още един мандат.

В понеделник следобед (5 април), пред служителите в администрацията на летището официално е бил представен новият шеф на дружеството Христо Ханджиев. Досега Ханджиев е бил директор на Дирекция „Сигурност“ - същата, която преди него ръководеше досегашният шеф на аеропорта Владимир Рапонджиев. Така че за какво друго, освен за пълна приемственост говори това назначение часове след изборите? Всъщност, именно с мотива „плавен преход“ е бил представен на служителите новият ръководен екип.


Борисов загуби войната и предложи сделка


Един премиер и една джипка. Возилото, с което Бойко Борисов препускаше из страната последните години, се оказа единствената му опора след края изборите за нов парламент. Видял прогнозните резултати и че остава без мнозинство в новия парламент, Борисов заговори за мир. Не си тръгна, когато месеци наред хората искаха оставката му и плашеше, че се задава здравна криза. С кризата не се справи. Доверието в партията му е разклатено. От монолога на премиера, а и от целия маниер на ГЕРБ след края на изборния ден, тая оферта звучи като поредната подигравка и проява на неуважение - и към собствените му избиратели, и към избирателите на опонентите му.

 


Законът е ясен - викаме неволята! 

 


Ново правителство на ГЕРБ в коалиция, програмно-експертен кабинет или служебен кабинет плюс предсрочни избори? Докато взелите мандати за 45-ото Народно събрание политически партии преосмислят начертаните преди вота червени линии за коалиране, процедурата си върви, а сроковете текат. На първо място е възможността за оспорване на изборните резултати. Споровете относно законността на изборите за народни представители се решават от Конституционния съд (КС). Право на оспорване имат неуспелите кандидат-депутати, партиите, коалициите и представителите на инициативни комитети, регистрирали кандидати в изборите.


Осребрява ли „потапянето“ си Делян Пеевски?


Имотната империя на скандалния бизнесмен и доскорошен депутат от ДПС преминава в ръцете на негови доверени лица, в случая Георги Самуилов - официален собственик на рафинерия "Инса Ойл" и на Общинска банка (чрез дружество в Люксембург).  „Потапянето“ на депутата-бизнесмен Делян Пеевски е в ход, много преди той официално да бъде изведен от политическия живот.  Кой, кога и как обаче плати цената на неговото мълчание… са въпроси, отговорите на които ще се появяват периодично от тук насетне. Замитането на следите на скорострелно натрупаното богатство -  с властовия ресурс на държавата, се прави удивително видимо, за да бъде създадено усещането, че "момчето си отива".


Очертават се нови избори през юли


 

След изпадането на ВМРО, ГЕРБ ще бъде най-самотната партия в парламента, а лидерът й - най-самотният политик. Обичаше да казва, че стои сам като куче в Банкя, нещо подобно ще му се случи сега и в политически план. Всички партии от бъдещия парламент изрично декларираха, че няма да взаимодействат с него. Така че ГЕРБ най-вероятно ще минат в опозиция, макар че по конституция първи ще получат мандат за съставяне на кабинет. Новият момент е, че БСП няма да получи втория мандат по право, защото остава трета политическа сила. Втора е партията на Слави Трифонов и тук ситуацията може да се отпуши, заяви в "Студио Банкеръ" доц. Иво Инджов.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във