Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 8 - 14 октомври от Banker Weekly


Държавата плаща и беззаконието "Росенец"


Да изсмучеш държавата докрай! Под това мото премина животът на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. С демонстративно незачитане на правилата властелинът на „порциите“ наложи това свое "верую" като норма на поведение на всички, минали през високите етажи на властта през последните две десетилетия. Схемите на Вожда не подминаха и сегашният служебен кабинет. Министрите на Стефан Янев бяха притиснати до стената и принудени да вземат решение за поредния харч от бюджета. С него трябва да бъде разплатен краят на безобразията в летния сарай на Ахмед Доган. 


По-близо или по-далеч сме от членство в еврозоната


Неусетно измина една година, откакто България официално стана част от Европейския банков съюз и валутния механизъм ERM II, познат като чакалнята на еврозоната. Казваме официално, защото решението бе взето от европейските ни партньори през юли 2020 г., но практическото ни "влизане" в тези финансови структури се случи с установяването на тясно сътрудничество между БНБ и Европейската централна банка, което се случи на 1 октомври същата година.


Тази зима ще мръзнем и ще плащаме! 


През седмицата цените на енергоносителите  отново достигнаха своя абсурд, защото по борсите в Западна Европа в сегмента "Ден напред" един мегават взе да се продава за 300 евро. Природният газ също излетя в небесата, след като котировките му се покачиха до невижданите 1900 долара за 1000 кубически метра (около 161 евро за мегаватчас синьо гориво). Единствено при фючърсите се провидя някакво благоприличие, защото те задържаха нивата от около 100 евро за мегаватчас. Само по себе си обаче и тук  нещата граничат с ненормалното, защото само преди пет месеца цената беше от порядъка на 30-35 евро за един мегаватчас синьо гориво.


Партийното бойно поле в навечерието на битката


Някой би възразил, че се готвим за демократични избори, а не за сражение, поради което военната терминология не е уместна. За зло или добро, ножът е опрял до кокала и то не само на партиите, а на обществото като цяло. Блокажът трябва да бъде преодолян по един или друг начин. Ясно е, че общата ситуация на неопределеност се „затегна” дори по нашенските мащаби на забатачване на нещата. Не че всичко ще се изясни отведнъж и ще има видим напредък, но е нужно поне да има нова, по-значима стъпка в необходимата на България посока – посоката на позитивна обществена промяна.


ДАНС, НАП и ПРБ дали проумяха защо са на тоя свят родени?


Текущият скандал с "Досиетата Пандора" - щем не щем - ни връща към близкото минало. И по-точно - към 2015 г., когато на бял свят с гръм и трясък се появиха "Panama Papers". Завръщането в миналото ни подсеща и за още нещо - за гениалното допълнение, с което Карл Маркс обогатява прозрението на Хегел, че всички събития в историята се случват по два пъти: веднъж - като трагедия, втори път - като фарс.


Каква марка е Софийският университет - запазена или ГЕРБова?


Само за броени дни очертаващата се като скучна и с предизвестен финал кандидатпрезидентска кампания се преобрази. Изглеждаше, че сегашният президент Румен Радев ще спечели почти служебно втория си мандат. Но буквално минути преди за инициативните комитети да хлопне мандалото в ЦИК бяха регистрирани две сериозни кандидатури за участие в надпреварата за държавен глава - ректорът на най-старото висше учебно заведение у нас проф. Анастас Герджиков и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.


Ако изчистим правосъдието, то ще изчисти всичко останало


Служебното правителство само даде заявка за промяна. Ангажиментът за промяна трябва да надхвърля лоялността. Президентът Радев е идеален за народен представител, а в ГЕРБ ценят само народнящината от веселяшки тип. Още през 2015 г. Моника Маковей ни каза: „Изчистете правосъдието, а то ще изчисти всичко останало!“ Ако няма работеща съдебна система, каквито и заеми да се взимат, каквито и пари да дойдат от ЕС, две трети от тях ще бъдат откраднати. Председателят на "Правосъдие за всеки" Велислав Величков пред БАНКЕРЪ.


Централните банки не могат да спрат децентрализацията на финансите


Децентрализираните финанси представляват платформа с отворен код, без разрешителен режим за достъп, изцяло открит за всички участници без привилегировани условия за когото и да е било, на която можете да търгувате дигитални активи, да заемете ресурс, да пласиране ресурс и т.н.  С една дума, можете да използвате всички финансови услуги, които ви предлагат традиционните финанси, без да чакате разрешение от когото и да е и с пълната убеденост, че условията са еднакви за всички участници с най-висока степен на сигурност. Бисер Манолов, финансов консултант, пред БАНКЕРЪ.


Ако няма съдебна реформа, ще въртим на място като хамстери


Българските граждани видяха какво успяхме да постигнем с Кирил Петков за четири месеца в служебното правителство. Мисля, че разбират и докъде сме готови да стигнем, ако ни гласуват доверие. Хората, които влизат в листите ни, също са с много добри кариери и също са доказали себе си извън политиката. Те нямат нищо общо с традиционното кариерно развитие по партийна линия и в този смисъл не са изкушени от благините на държавното управление. Бившият финансов министър и настоящ политик от "Продължаваме промяната" Асен Василев пред БАНКЕРЪ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във