Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 8-14 януари от Banker Weekly


Вълка ще гори боклуци насред Дунавската равнина


От край време е известно, че по света пред закона всички са равни, но у нас някой са много по-равни от т. нар. обикновени хора. И колкото по-нахални са тези богоизбрани индивиди, толкова повече врати се отварят пред тях. При това - така безпроблемно, сякаш става дума за благотворителни кампании, призвани да спасят планетата, да възвестят световния мир и да спасят от гладна смърт всички африкански и азиатски деца.

Поредната илюстрация за този нашенски модел лъсна преди десетина дни, когато стана ясно, че слугите на Темида от Административния съд в София за кой ли път са погалили нежно най-близкия съратник и интимен бизнес-партньор на Ахмед Доган - Румен Гайтански-Вълка. И то не как да е, а спасявайки от събаряне доказано незаконно построените прелести в Ловно стопанство "Искър".


Сметната палата отново се прицели в държавната банка


Колкото и ресурс да се влагa в изчистването на имиджа на единствената държавна банка - Българска банка за развитие (ББР), нейното макар и недалечно минало все я преследва. Преди дни (на 11 януари) Сметната палата обяви одитната си програма за тази година. Сред единайсетте специфични одита, които се планират за 2022 г., на очи се набива задълбочената проверка, която ще бъде извършена именно в ББР. 


Отново се гласим да пуснем редовни полети за Скопие


Пак ще правим въздушен мост между столиците на България и Северна Македония. И бързи влакове пак ще пуснем между тях. Пак, защото от 30 години все едни и същи сънища сънуваме, но като се събудим правим точно обратното. Резултатите си ги знаем - и жп линията до Скопие е далеч от завършване, и самолетите никакви ги няма, а автобусните линии продължават да обезлюдяват заради пандемията. Такива са транспортните реалности в навечерието на визитата на премиера Кирил Петков в македонската столица.


Ваксинационно лицемерие


Никога гледната точка не е само една. Едностранчивото мислене и заклеймяването на нещо като единствено черно или единствено бяло е вредно. Търсенето на истината, която е винаги по средата, не би навредило на никого. Особено, ако става дума за човешко здраве и живот, за права и задължения. Да, колкото и да е странно, правата и задълженията винаги вървят заедно, ръка за ръка. Също като здравето и живота...

Близо две години си говорим за мерки, ваксини, глобална пандемия и специалистите търсят решението за излизане от тази криза. Оказа се, че универсално и единствено решение няма. Но пък хората избраха да са крайни в мнението си и да не приемат чуждата гледна точка. Слепи и глухи за подбудите на противниците ни, станахме по-опасни едни за други от самата пандемия.


Фронтален сблъсък за ръководството на ВКС


Ще даде ли мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) твърд отпор на кандидатурата на Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд (ВКС)? Гласуването е насрочено за 14 януари (петък), а битката за най-високия на практика съдебен пост се очертава като пореден решителен сблъсък между стари познайници в ръководството на съдебната власт. Опозиционният профил на магистратите около Съюза на съдиите в България ще бъде представен този път от бивш член на съвета в едни от най-скандалните му години, хвърлил оставка в знак на протест срещу порочното кадруване при избора на съдебни началници. 


Млади, стари и патили


За аксиома се приема, че сериозната политика, още повече държавничеството, изискват не само интелект и смелост, но и опит. Когато трябва не само да се руши, но и да се гради, опитът е този предпазен механизъм, който предотвратява импулсивните стъпки, пък били те и плод на най-добри намерения.

Не бива да приравняваме политическия, управленския и просто житейския опит към биологичната възраст на човека. Някои хора, както е известно, остаряват, но не поумняват, в смисъл – не се учат от преживяното. Редица велики държавници на съвременността са били сравнително млади (по стандартите на тяхното време и общество), но са минали през наситен поток от изпитания и това им е дало възможност да оставят ярка следа в историята. Кемал Ататюрк е само един от известните примери. Други са били мъдри хора на уважавана възраст, видели какво ли не и въпреки това са запазили енергията да водят напред народите си - тук веднага се сещаме за Конрад Аденауер и Дън Сяопин.

Въпреки разнообразието обаче

младежите-държавници се броят на пръсти

и обикновено приключват блестящата си кариера преждевременно.


Политическата нестабилност не пречи, даже помага


"Правителството реши директно да компенсира загубите на ЕРП-тата и ЕСО с пари от държавния бюджет, което реално премахва всякакъв натиск върху поскъпването на тока. Не се е повишила цената нито от АЕЦ "Козлодуй“, откъдето се захранват потребителите, нито от ВЕЦ-овете на НЕК. Напротив, тази година водите са повече и подпомагат тока от ВЕЦ. Това, което поскъпна е токът за технически нужди на ЕРП-тата и ЕСО, тъй като те купуват ток от борсата „Ден напред“ и там разликата е в пъти. Но държавата се намеси в сектора и не би трябвало да има натиск върху цените за потребителите", заяви икономистът Георги Ангелов в интервю за "Студио Банкеръ".


Има явна и устойчива промяна в платежните навици у нас


"Пандемията от Ковид-19 действително послужи като катализатор на съществуващите процеси на промяна в потребителското поведение. Ускори се започналата още преди това миграция от кеш към електронни разплащания. Според доклад на международната консултантска компания "Макинзи" от октомври 2021 г., плащанията в брой в света през 2020-а са намалели с 16 процента.

Динамично е развитието в използването на платежни услуги и в България. Така например, броят на картовите плащания, инициирани чрез виртуални терминални устройства ПОС, се е удвоил за последните пет години", каза Нина Стоянова, подуправител, ръководител управление “Банково” и член на Управителния съвет на БНБ пред "БАНКЕРЪ"


Трябва да изнасяме не суровини, а продукти с висока добавена стойност


"Адаптирането на националния стратегически план към коалиционното управление е част от реформите. Започваме и сериозна информационна кампания сред всички земеделски производители. Фокусът ще е върху малките и средни стопани, за които установихме, че не разполагат с необходимата информация какво предстои да се случи. Още повече, че общата селскостопанска политика е част от зелената сделка – биологичното производство, обработването на почвата. За да не се случи пак големите производители да са подготвени, а малките да не получат нищо", посочи министърът на земеделието Иван Иванов пред „БАНКЕРЪ“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във