Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 7 – 13 юли от Banker Weekly


Кой възпира новия Общ устройствен план на София?


За никого не е новина, че преди кметски избори, обещанията се дават щедро, като на циганска сватба. Когато обаче става дума за сериозните обещания като например Общия устройствен план  на София, неизпълнението им от кмета на столицата Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков, няма как да останат незабелязани. Очевидно в края на мандата на това управление в столичното кметство имат други приоритети - не обещаните на предните избори.

Преди дни например стана ясно, че дългоочакваният нов устройствен план на града просто няма да го има. Информацията дойде от общинският съветник от Демократична България в Столичния общински съвет Борис Милчев. Кметът Фандъкова ясно заявила, че в този мандат няма да се изменя Общия устройствен план и дори няма да се разглежда задание за него.


Опасно за „Живот”-а!


Малко банки позволяват на бъдещия си длъжник да се измъкне без застраховка „Живот”. На нея не бива да се гледа като на допълнително бреме, а като на сигурност преди всичко за клиента и неговите наследници, които той може да натовари изненадващо при смърт или трайна загуба на работоспособност.

Но! Зачестяват сигналите за един малък трик използван от някои банки и техните застрахователи.

Какъв е той? Принципно, съществуват 

два  начина за калкулиране и плащане на застраховката „Живот“.


Сагата с билетните автомати на БДЖ продължава


"През януари 2020 година „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД стартира обществена поръчка, завършила със сключен договор №183/10.07.2020 г. с „Клуб Фербанд ИТА“ ООД за доставка, монтаж, пускане в експлоатация и гаранционно обслужване на 30 броя новопроизведени автомати за продажба на хартиени превозни документи и обработка на електронни безконтактни карти. Договорът предвижда 4-месечен срок за монтаж на автоматите, в който срок се включва и тяхното пускане в експлоатация“ .

Така започва официалният въпрос, отправен от депутата от парламентарната група на „Демократична България“ Зорница Стратиева до министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев, който по това време все още не е в оставка.


Нинова ще се "изкълчи", за да остане във властта


По всичко изглежда, че БСП отдавна вече не е партията на левите хора в България, а се е превърнала в лидерския проект на Корнелия Нинова. Интересно беше поведението на тази формация и нейната председателка около последните събития – връчването на първия мандат на „Продължаваме промяната“ след падането на правителството и изгонването на 70-те руски дипломати и посолски служители.


Обществеността и медиите си "лаят", джиповете си сеят смърт... 


Общественото възмущение след кървавата катастрофа край хотел "Хемус" в столицата е факт. Наблюдавахме и реакцията на жителите на "Лозенец" - с пореден протест на българи, ужасени от убийствата по пътищата. Факт е и демонстрираното силно желание на органите на реда да бъдат съпричастни и със строга ръка да сложат край на инцидентите. Воля за промени в законодателството заяви и прокуратурата, припомняйки инициативи на шефа си Иван Гешев. Факт е и острата реакция на следователската гилдия в държавното обвинение, натоварено да разследва инцидента с уловимия, но ненаказан досега джигит Георги Семерджиев. И какво от това?

Медиите си "лаят", джиповете си летят и сеят смърт по улици и площади. 


Достойни за "Гинес": Задава се петнайсеторна коалиция


Ще има или няма да има (правителство)? Това е въпросът. Всъщност има още един, по-важен въпрос – ако има, каква работа би могло да свърши? За да намерим отговорите, трябва да тръгнем от няколко почти сигурни предпоставки.

Първо. Някакъв реален шанс за съставяне на кабинет в този парламент има единствено при осъществяването на първия мандат от „Продължаваме промяната”. От ГЕРБ, чиято група е втора по големина, категорично заявиха, че няма да правят такъв опит. В сегашната ситуация третият мандат (който и да го получи) изглежда невъзможен, след като се е провалил първият опит.

Второ. Излъчването на правителство начело с Асен Василев може да се случи само по два начина, след като политическо (партийно) мнозинство е аритметически невъзможно, освен ако някоя от опозиционните партии не направи завой на 180 градуса.


Политическите благинки от високата инфлация


Инфлацията е нещо като вълните на Ковид пандемията. Тъкмо си кажем: „Всичко отмина” и тя пак се завръща. С нова сила.

Макроикономистите ще ви чертаят V-образни, W- и L-образни криви, ще ви говорят за икономически цикли, за „фундаментални” фактори. Политическите „врачоци” (терминът е на Тошко Йорданов)  ще ви кажат кога и как ще падне правителството и кой ще го замести. Никой обаче няма да обясни как властта да пребори инфлацията – фискално, от там – социално и чрез тях – политически.

Драскотина в паметта ни обаче може да остави зачекването на темата от Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

„Ако текущата конюнктура на реален ръст на стопанската активност, заетостта, доходите и потреблението се запази, и в същото време инфлацията остане висока, това ще даде още непланиран „бонус“ за бюджета през нарастване на приходите”, казва той.


Политическата криза може да ни струва 13 милиарда


Политическата криза тепърва ще струва много на България - в случай, че нямаме редовно правителство и парламент. Цената е минимум 13 млрд. лв., които трябва да влязат по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). България трябва да изработи и да приеме 22 законодателни реформи, за да започне усвояването на тези средства. В противен случай - ЕС няма да ги отпусне! Депутатът от „Продължаваме Промяната” Венко Сабрутев пред БАНКЕРЪ


Мнителни сме само към верните решения


Като общество сме в лабиринт още от 10 ноември 1989 година. От време на време успяваме да тръгнем по правилния път, но то е за кратки периоди, които са разделени от по-дълги периоди на лутане. Много сме мнителни към верните решения и доверчиви към хитрите, но неправилни решения. Емил Дечев, зам.-министър на правосъдието в оставка пред БАНКЕРЪ

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във