Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 6 - 12 февруари от Banker Weekly


Две петилетки размотаване за справедлива такса смет


Две петилетки усилено мъдруване май няма да стигнат, за да се направи едно просто нещо, отдавна факт в белите държави – такса смет да се определя на принципа „Замърсителят плаща”. Скоростта и обратите, с които се движи решението на този проблем, може да се конкурира само със „стратегията” за АЕЦ Белене.

 


Данъци за кътане, данъци за махане


Начисленият Данък добавена стойност за доставката на стоки и услуги за лични нужди на фирмите през миналата година е 15 857 330 лева. Това съобщиха ексклузивно за „БАНКЕРЪ” от Националната агенция за приходите.

17 437 697 лева е данъкът по ЗКПО върху разходите, обвързани с лично ползване, казаха още от НАП.

 


Чудо невиждано – разрешават достъп до плаж „Аркутино“


Чудо невиждано – общината в Приморско се похвали, че районът на плаж Аркутино ще бъде реконструиран и облагороден. Това се случва, след като години наред достъпът на туристи до един от най-красивите плажове по Южното Черноморие беше силно ограничен. Сега радостната новина била, че собственикът на имота -  „Аркутино“ ЕАД, най-сетне е решил да направи жест към хората, които искат да стигнат до брега.

 


Сачева - майсторът на пропагандатa


От социалното министерство традиционно излизат с грандиозни слова и се бият в гърдите за увеличения на заплати, програми и качество на социалните грижи. Ако се вярва само на изявленията на ресорния министър Деница Сачева и пиарите й, човек ще си каже, че сме прокопсали, а социалната ни сфера търпи "златен век".

 


Кой ще кара новите влакове на БДЖ?


До края на работния ден днес - 12 февруари, изтича срокът за изпращане на актуални въпроси до транспортното министерство, „Холдинг БДЖ“ и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) за бъдещето на железопътния транспорт в България. За това напомниха и на проведената на 9 февруари Кръгла маса за експертно обсъждане на Националния план за възстановяване и устойчивост, която „БАНКЕРЪ“ пространно отрази. Според един от организаторите това на практика е и най-важното решение на форума, тъй като въпреки 3-часовото обсъждане на плана и на проблемите в жп транспорта, голяма част от над 60-те участници не са успели да поставят за открито обсъждане много жизнено важни за бранша въпроси.

 


Стар бардак с нови досиета


Докато предизборният кипеж вади на медийната повърхност всякаква мътилка, проучването OpenLux ще избълва информация за 55 000 офшорни компании, управляващи през Люксембург активи на стойност най-малко 6 трилиона евро. Включително и за над 250 фирми, зад които се крият 500 милиона евро активи на български собственици.

 


Нашата основна роля е да бъдем помощник на медиите


Господин Вълчев, с избирането Ви за генерален директор на БТА обявихте, че внасяте променя в закона за агенцията, за да стане тя безплатна. А защо през 2011 г., когато тогавашният й директор Максим Минчев ви покани да работите по нейния закон, не лансирахте подобна идея?

- Тогава от Министерството на финансите настояваха БТА да се самодоиздържа. Нашият проект беше за отваряне на агенцията – още тогава и Максим Минчев търсеше подобно решение, но, за съжаление, то съвпадаше с поредната икономическа криза в света, онази от 2009-та, продължила и през 2011 година.

 


И коалиция "Неволя" в най-древната професия


Ей, това във форумите са големи зевзеци. Така подхванаха Марешки и Валерката, че устатници като тях не смогват да се отдумат за новата патриотична коалиция. Абе, оставете хората да я представят пред медиите, да кажат защо е "на принципна база". А то като ги емнаха - от пушилка нищо се не види. Поиздуха ли я обаче новинарският вятър, всичко си идва по местата. 


ГЕРБ плаши: Ако не управляваме ние, ви чака „Беров“


Пропагандната машина на властта действа в две посоки, използвайки най-силното психологическо оръжие – страха. От една страна разясняват на всички колко е опасна пандемията, от друга обясняват на чиновничеството, че независимо от обстоятелствата трябва да гласуват, защото, ако статуквото загуби, ще останат без работа. Ген. Атанас Атанасов пред „БАНКЕРЪ“

Facebook logo
Бъдете с нас и във