Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 5 март-12 март от Banker Weekly


Шахматни загадки около летищната концесия


Пет пъти по-малко пътници - 107 898, е обслужило през февруари 2021 г. летище София. Това означава, че в сравнение с февруари 2020 г., когато през двата терминала са минали 541 636 души, пътникопотокът е спаднал точно с... 80.1 процента. Още по-тревожен е фактът, че през февруари пътниците са с 25 517 по-малко, отколкото през януари. За някои това може да изглежда нормално, тъй като Малък Сечко е с три дни по-кратък от Голям Сечко. Само че, ако  разделим 133 415 (колкото са пасажерите през януари) на 31 и умножим получения резултат по 28, сметката ще се окаже вярна: обслужени са 107 898, а не 120 503 пътника. Така че изводът се налага от самосебе си: от началото на годината пътническият трафик през летище София продължава да намалява със сериозни темпове.


IT спецовете с целеви бонуси , ако си купят електромобил


Лихвите по автокредитите са двойно по-високи от тези по лизингите

Фирми от IT сектора у нас дават двойно по-високи бонуси на техни специалисти, ако си купят хибриден или изцяло електрически автомобил. Целта е това да се отрази на лихвите било то по лизингови схеми или по потребителски заеми, което да направи по-поносими месечните вноски. По този начин работодателите от сектора се опитват да задържат кадрите, които и без това са кът. 


Цялото министерско войнство на Борисов е строено за атака


Беглият поглед върху кандидат-депутатските листи на ГЕРБ показва отчетливо две неща. Първо, че банката "Кадри" е празна. И второ – че Бойко Борисов продължава да играе само на сигурно. Десетима от сегашните му министри са водачи на листи. В партийните списъци фигурират още двама, на линия са и неколцина от бившите им колеги. 

Истинските играчи, на които Борисов разчита и чрез които дърпа конците в цялата държава са министрите. Предполага се, че между тях съществуват достатъчно здрави връзки и зависимости, за да се държат заедно, каквото и да се случва. Докато на депутатите той е отредил друга роля - да пазят гърба му.


ЕЦБ направи реверанс към растящата доходност на дълга


Европейската централна банка обеща да ускори печатането на пари, за да държи под контрол кредитните разходи на еврозоната. Разтревожени от ръста на доходността на държавните облигации, европейските централни банкери решиха на редовното си заседание а 11 март да изолзват по-щедро извънредната си пандемична програма (PEPP) за покупка на дългови книжа, но през идните месеци. Засега паричната политика на ЕЦБ се запазва непроменена. Лихвите по депозитите остават на досегашните минус 0.5 процента; запазват се и параметрите на извънредната пандемична програма и размерът й от 1.85 трлн. евро.


И заваляха автоголовете на ГЕРБ 


През последните дни поведението на управляващите е чудесна илюстрация на мъдростта, че каквото сам си направиш, и най-злият враг не може да ти го причини. Безспорно най-зрелищното самопрострелване на ГЕРБ бе свързано с неадекватната, почти истерична реакция на критичната оценка за положението в България на американските сенатори Боб Менендес (демократ, председател на комисията по външна политика към Сената на САЩ) и Джим Риш (републиканец, най-старшият представител на партията в комисията).


Мистичната поява на Владислав Горанов


Една поява в публичното пространство през последните дни разбуни духовете и отвори вратата за множество слухове и спекулации. Става дума за участието на бившия финансов министър Владислав Горанов в среща между ГЕРБ и КНСБ, на която бяха представени акценти от икономическата програма на партията.  "Завръщането" на Горанов "в лоното" бе прието от някои като сигнал или като нещо случващото се задкулисно, и наблюдателите застанаха нащрек.


Съдът в Люксембург шамароса българската прокуратура


Европейската заповед за арест, издадена от прокуратурата без санкция на съда, е невалидна. Това реши Съдът на ЕС в Люксембург.

Още на 10 март Уестминстърският съд (Westminster Мagistrates’ Court) в Лондон е прекратил всички "български" дела, образувани заради европейски заповеди за арест, издадени от Иван Гешев и неговите предшественици. Определени са като негодни, написа Божков във Фейсбук.

Това решение важи и за онази европейска заповед за арест, за която се твърди, че е издадена и е връчена на мен чрез назначен от Каскета служебен защитник. Дори и да има такава заповед, тя вече е негодна, завършва победоносно Божков.


Борисов иска да остане в историята редом с хан Аспарух


"Духът на др. Живков си е тук и г-н Борисов много майсторски използва това. Работа, работа, работа, повтаря той, но никога не споменава дали тази работа ще бъде свършена качествено и по европейски"

"В европейския контекст Борисов е сред най-възрастните управници - само него трима папи са го милвали по главата. Той надживява папите в буквалния смисъл на думата. Вече има натрупан сериозен опит. Меркел си тръгва и той остава доайенът на европейската политика. Което напомня, че в света има чудовищно много ирония", каза пред "Банкеръ" ПР-експертът Мартин Димитров

Facebook logo
Бъдете с нас и във