Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 5–11 август от Banker Weekly


Концесионерът на летището заработи като АПИ


Повече от година, откакто пое софийското летище, „Соф Кънект“ най-сетне започна да инвестира в безопасността на летищната инфраструктура. Лошото е, че има тънкости в строителната сфера, които, ако не са спазени, някои ремонти се оказват не само незаконни, но може да доведат и до сериозни проблеми със значим обществен характер. Също като онези прословути договори за „текущ ремонт и поддръжка“, сключени от Агенция "Пътна инфраструктура" с десетки пътностроителни фирми, които се оказаха много по-скъпи и проблемни.


Таксите изпреварват постъпленията от лихви


Огромен ръст отчете банковата ни система за първото полугодие на тази година. Към 30 юни общата печалба след облагане достига 1 млрд. лв., което е с 54% повече отпреди година, показва статистиката на БНБ. Най-добри финансови резултати за шестмесечието отчитат Банка ДСК (печалба от 272.9 млн. лв. след данъчно облагане) и Уникредит Булбанк (258.3 млн. лв.). Само тези две банки формират над половината от общата печалба на банковата система за периода.


Защитените зони - трън в очите на бетонджиите


Многогодишната битка на природозащитните организации за очертаването на защитени зони по Черноморието, която среща неимоверен отпор от инвеститори и държава, се увенча с известен успех. В последните дни на своето управление вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов попари мераците на феновете на бетона, обявявайки няколко защитени територии.


На калпавите партии машинният вот им пречи


На предсрочните парламентарни избори на 2 октомври отново ще гласуваме само с машини в секциите с над 300 избиратели. Желаното от БСП и подкрепено от ГЕРБ и ДПС връщане на хартиените бюлетини на два пъти не можа да влезе в дневния ред на парламента, а след това животът му скоропостижно приключи. Така времето не стигна да бъде върната една порочна практика за купуване на гласове.


Въвеждат регистър на запорите върху коли и машини


Една от полезните законови стъпки, приети ударно от депутатите в последния ден на 47-ото Народно събрание с промени в Гражданския процесуален кодекс, е създаването на Централизирана информационна система за запорите върху движимото имущество с регистрационен режим в страната. Тя ще бъде изградена като електронна база данни за наложените върху автомобили, транспортна и земеделска техника запори по изпълнителните дела, като ще е достъпна за правоимащите органи и всички лица на територията на страната или извън нея. 


Новата задача пред МВР: напред към Шенген!


Скъсяването на времето от служебен кабинет до нов такъв не само намали до минимум каквито и да е изненади при съставянето им, но ни направи неподатливи на политически сюрпризи. Около структурирането на кабинета на Гълъб Донев също нямаше кой знае какви изненади - кандидатурите се завъртяха без излишен шум в публичното пространство, после президентът Румен Радев ги подпечата и толкоз. 


Инцидент или заплаха за сигурността


Държавата е в разпад. На този фон няма как да не бъдем безкрайно подозрителни към избухналите сякаш от невиделица взривове в охранявания и обезопасен по всички правила склад за боеприпаси на компанията "Емко" край Карнобат, собственост на оръжейния индустриалец Емилиян Гебрев. Едва ли случилото се и последвалите го коментари биха могли да се определят като "теория на конспирацията", тъй като за всички, които следят процесите в тази сфера на българската икономика, отдавна е известно, че това се случва за пореден път точно с бизнеса на недолюбвания от руснаците Гебрев.


Архитектурата на следвоенния свят


Само преди 15 г. Русия беше член на Г-8 и имаше добри перспективи. Със своите природни ресурси държавата можеше да има градове като Дубай и Абу Даби, а сега мизерията там е навсякъде, извън Санкт Петербург и Москва. Икономическият колапс, който предизвика Путин за неговите 20 г. във властта, един ден ще бъде изучаван в университетите. Може би само Културната революция на Мао може да се сравни с тези мащаби. Проф. Веселин Поповски, преподавател в Университета на ООН в Токио, в Екзетър, Великобритания и в Кралския колеж в Лондон, пред БАНКЕРЪ.


Банките удариха 1 милиард печалба към полугодието


Вече 30-а година на всеки три месеца вестник БАНКЕРЪ подрежда най-добрите кредитните институции у нас по шест показателя. Това са общият размер на активите им, собственият им капитал, печалбата, възвръщаемостта на собствения капитал, на активите, и показателят за ефективност. Само банките, попаднали сред първите десет институции с най-добри данни и по шестте критерия, влизат в групата на най-добрите. Данните показват, че четири банки покриха всички показатели в нашата класация и оглавиха подреждането през второто тримесечие на 2022 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във