Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 4–11 ноември от Banker Weekly


Напразните усилия на простотията


Лъжи, обиди и клевети е имало - в една или друга доза - във всяка предизборна кампания у нас, но такова чудо като че ли не сме наблюдавали. Някои партии и кандидати се мятат със злобна пяна на уста като ухапани от мухата це-це. Изпълненията на пълнежа от електорални аутсайдери могат поне да бъдат разбрани - те се опитват по някакъв начин да се покажат, да бъдат с нещо забелязани. Но как да обясним фрапиращата (дори по техните стандарти) просташка агресивност на големи, уж системни партии като ГЕРБ и ДПС?


Спира ли хвърлянето на пари от самолет?


Фискалният съвет на България поиска да са ограничат бюджетните харчове, свързани с пандемията и още от следващата година да се прекрати временната дерогация на фискалните правила. Преди дни  на Министерството на финансите бе препоръчано при съставянето на проектозакона за бюджета на страната за 2022-ра да вземе предвид въпросните правила. А това означава - да свие разходите и да върне железните норми от предпандемичните години. Становището е подписано от председателя на Фискалния съвет проф. д-р Борис Грозданов.


Лихвените проценти не са единственото антиинфлационно оръжие


С нарастването на разходите за издръжка на живота по света правителствата не оставят отговорността за ограничаване на инфлацията единствено на централните си банки. Те отговарят и по други начини, основани на дългогодишната история на различни политики, прилагани за потискане на цените. Много от новите мерки, вече са в ход - от програмите на щатския президент Джо Байдън за продоволствените вериги и европейските енергийни субсидии до аржентинския контрол на износа. Най-спорна е темата как растящите кредитни разходи, които вече доста държави започват да увеличават, могат да преборят пандемичната инфлация.     


ВАС спаси изборите, които ЦИК беше на път да провали


В навечерието на третите за годината парламентарни избори и редовните президентски Централната избирателна комисия взе странно решение – разписките, които излизат от машината за гласуване и удостоверяват, че избирателят е упражнил правото си на глас, да се броят ръчно от членовете на секционните комисии. Три формации – „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Продължаваме промяната“ свeткавично го атакуваха пред ВАС. Магистратите отмениха това решение и предотвратиха провала на двойните избори.


Съдът на ЕС отпуши гражданската конфискация


Съдът на Европейския съюз отново развърза ръцете на КПКОНПИ по делата за отнемане на незаконно придобито имущество. Както ръководеният от бившия главен прокурор Сотир Цацаров антикорупционен орган, така и засегнатите лица, очакваха решението с нетърпение, защото стотици производства за милиони левове бяха вдигнати "на трупчета" до произнасянето на съда в Люксембург. Битката около тълкуването на антикорупционното законодателство е поредният епизод от войната около отнемането на т. нар. необясними богатства без оглед на резултата от водените срещу притежателите им наказателни производства. 


Железницата настъпва


След няколко десетилетия хегемония на товарния автотранспорт по света и у нас, пандемията от Covid-19 е на път да реши със замах войната между влакове и камиони и да докаже, че конкуренция между тях няма. Напротив – само ако се подпомагат взаимно, двата вида транспорт могат да преодолеят проблема със забавянето на доставките. Именно изготвянето на пътна карта, която да реши проблемите на глобалните вериги за доставки, беше и един от основните акценти в речта на американския президент Джо Байдън на срещата на върха на Г-20 преди седмица.


Предвиждаме необлагаемият минимум да бъде 4560 лева


Такива пари се хвърлят, че никак няма да се изненадам, ако ГЕРБ стане първа политическа сила. По регионите стават чудеса. В Смолян никой не може да си купи дърва, освен ако не ги получи като предизборен подкуп срещу гласуване. Ако имате милиарди в офшорна сметка, можете да си купите и конституционен съд. С толкова пари можеш да купиш 24 президентски двойки, за да попречат на истинския президент да спечели на първи тур. Мика Зайкова пред БАНКЕРЪ.


Зеленият преход и дигиталният бум: Двете страни на една монета


Докато световните лидери се опитват да решат проблемите с околната среда на глобално ниво, в. "Банкеръ" реши да се опита да потърси решение в нишите на банковия сектор и бизнеса. Затова тази година традиционната ни конференция за дигиталните финанси бе оцветена в зелено. Този път решихме да включим в експертната темата за започнали Зелен преход, който оказа се, е тясно свързан и с дигиталната трансформация на финансовите институции. Неслучайно участниците в конференцията "Зеленият преход и дигиталният бум: Двете страни на една монета", която се проведе на 2 ноември, в "Милениум център" в София, отбелязаха, че се чувстват на правилното място в точния момент.


В прилагането на закона сделка няма


Не искам да правим грешката от 9 септември 1944 г. - да махнем гадните капиталисти и да ги заменим с наши хора. Това в никакъв случай няма да работи, само ще се вкара партизанщина. Трансформацията трябва да стане, като активираме малкия и средния бизнес. В България провалите през последните 30 г. се случваха, заради отсъствие на обществен контрол върху публичните сделки. Единственият начин на контрол беше, като излязохме на улицата през миналата година и им казахме: „Подайте оставка! Не ставате!“ Затова личната ми кауза се нарича гражданско общество. От първия ден на нашето управление трябва да разберем къде отиваха нашите данъци, къде отиват нашите данъци и какъв е резултатът от нашите данъци. Николай Събев, собственик на "Еконт", пред БАНКЕРЪ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във