Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 31 март - 6 април от Banker Weekly


Държавният борч пада въпреки ареста на Бойко


В резултат на извършените дългови операции през месеца, държавният дълг на България се редуцира със 748.0 млн. евро  - от 15.962 млрд. евро в края на 2021 г.  на 15.214 млрд. евро в края на март 2022 година, докладваха от Министерството на финансите. Това представлява спад в съотношението дълг към прогнозното ниво на брутния вътрешен продукт с близо 2,7 процентни пункта съответно от 23.5 % на 20.8 %.

„Лидерът на опозицията”, както  вече бива наричан клиширано Бойко Борисов, 

обаче е на друго мнение: „Докато се тълпите тук още половин милиард заяви правителството, и миналата седмица, по-миналата, вече 1.5 млрд. за по-малко от 30 дни се взимат”.  Това каза той след разпита му в прокуратурата преди дни.


От ГЕРБ изразиха резерви към кандидатурата на ПП за шеф на БНБ


В рамките на два парламента - предишния и настоящия, се прави опит да бъде избран нов управител на БНБ, след като мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев изтече през юли миналата година. Процедурата най-накрая се придвижи към изслушването на кандидатите пред бюджетната комисия в парламента.

Две са кандидатурите, които бяха внесени до крайния срок - 23 март, в Народното събрание. За ръководния пост се състезават председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров и председателят на бюджетната комисия и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански. И двете номинации са от управляващото мнозинство. 


Аварията на ПАВЕЦ "Чаира" е... необходимото зло


България винаги се е гордеела с изградените водноелектрически централи в последното столетие. Те са плод на труда на редица инженери и специалисти – както български, така и експерти от Европа, Япония и разбира се СССР. Недалновидната политика на държавната НЕК и липсата на парични средства, в комбинация с финансови облаги за фирми и лица, обаче са на път да съсипят и това енергийно бижу на България. Точно това всъщност се случва с бижуто в короната ПАВЕЦ „Чаира“ – рехабилитацията на централата продължава вече няколко години и в момента единственото постигнато е нейното осакатяване.

В момента помпено-акумулираща ВЕЦ не може да работи с повече от 25% от мощността си заради некачествени ремонти и тяхното забавяне. Последната "инфекция" бе аварията на един от агрегатите, който е толкова тежко повреден, че просто ще отиде за скрап, а на негово място ще бъде монтиран нов, коментираха източници пред в. „БАНКЕРЪ".


Лидерството – мними и реални дефицити


Времената са трудни, а най-вероятно ще стават и още по-трудни. Просто живеем, колкото и клиширано да звучи, в преломен период на глобално преструктуриране, когато ще трябва - като нация и държава, но и като отделни личности – да правим поредица от трудни и рисковани избори. В такова време, ключово значение придобива лидерството, а днес у нас вече се чуват тревожни предупреждения за липса на хора, способни да водят.

Основания за подобни опасения има, но е важно да направим някои уточнения, за да отделим зърното от плявата, т.е. реалните от мнимите лидерски дефицити.


Действие "изваждане" пак стъписва МВР


Зачестилото обсъждане на идеята да се извади Главна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" от структурата на МВР очевидно означава, че намерението на коалиционното управление е сериозно. След като в края на януари БСП подкрепи предложението на МВР-шефа Бойко Рашков за структурни промени в министерството в тази посока и създаването на Държавна агенция "Гражданска защита на населението", тези дни темата отново бе обсъдена в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента. Поредната дискусия стартира върху позната вече територия - нова агенция, състояща се от ГДПБЗН и главна дирекция "Национална система за спешни повиквания" с единен европейски номер 112", под егидата на Министерския съвет и подчинена на министър-председателя.


Игрички за имидж заплашват стабилността на правителството


В средата на седмицата (сряда, 30 март), просто ей така - от нищото, лидерите и активистите на дясната коалиция „Демократична България” решиха да натиснат педала и с една "проста" декларация да накарат българското правителство да предостави на Украйна и военна помощ, а не само хуманитарна и финансова. Този техен порив дойде независимо от опитите на премиера Кирил Петков и министрите му да запазят крехкото равновесие в управляващата коалиция и баланса между ангажиментите на страната като член на ЕС и НАТО и размърдалата се изначално русофилски настроена маса от населението.

В същото време има и друг проблем с третия коалиционен партньор – „Има такъв народ”, който се е заинатил за поста управител на БНБ и е готов да наложи своя кандидат, дори с цената на сговор с опозиционните ГЕРБ и ДПС.


За три месеца "горските" ощетиха държавата с  20 млн. лева


Непробиваемите от десетилетия уж схеми на "дървената мафия" започнаха да се пропукват.  Първата фаза от дългогодишната война на Александър Дунчев - природозащитник по призвание и депутат от „Продължаваме промяната“ по съвместителство - приключи с успех: "оцеляващият с брадви" от пет години насам заместник министър Атанас Добрев най-после се озова на трудовата борса. На 29 март премиерът Кирил Петков  подписа заповед за освобождаването му, въпреки зле сдържаното недоволство на "червените" коалиционни партньори, които по споразумение отговарят за законността на горския бизнес.


Инфлацията е лед, трябва да внимаваме как ходим по него


В банковия сектор съм от 1991 г., минал съм през всички превратности на банковия живот в България, които ни поднесе т. нар. преход. Бил съм изключително концентриран върху начините банките да бъдат близо до хората, да бъдат иновативни и да бъдат свързани с крайния потребител. Затова през цялата ми банкова кариера моят фокус е бил върху електронните платежни услуги и свързаните с тях рискове, както и управлението на цялата платежна дейност в съответните банки. Смея да кажа, че през цялото време съм се стремял и към социална функция – да помагам в подготовката на експерти в банковия сектор чрез Международния банков институт, където съм обучавал хора от почти всички български банки. Подготвял съм и студенти в УНСС. Имам многобройни публични изяви в международни форуми и кръгли маси, както и участие в Европейския платежен съвет, където бях член на Съвета за SEPA-разплащания, както и на европейския банков орган – групата на участниците в банковия сектор, където съм защитавал визията на комисията за дигиталния финансов пакет. Смятам, че всички тези дейности, плюс опита ми в Люксембург, ми позволяват да кандидатствам за поста гуверньор на БНБ. Смятам също, че е добре нашата Централна банка да запази консервативния си характер, но в същото време да се модернизира. Кандидатът за гуверньор на БНБ Любомир Каримански пред „БАНКЕРЪ“


Трябва да излезем от образа на бутикова партия


Клуб сме. В устава на „Да, България“ ясно е записано, че членовете на партията могат да се самоорганизират под формата на клубове. Правим го, за да предизвикаме реформа. Учредителната декларация на Клуб „9 ХІІ“ беше подписана от 88 членове на „Да, България“. Но мисля, че подкрепата за нас е доста по-голяма. Подчертавам, че ние продължаваме да сме част от „Да, България“. Целта ни в никакъв случай не е да разцепваме партията. Нито пък да подменяме партийните политически теми. Целта ни е да подпомогнем комуникацията вътре в партията и на ръководството с местните структури. Иван Лалев от „Да, България“ пред „БАНКЕРЪ“

Facebook logo
Бъдете с нас и във