Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 30 юни – 6 юли от Banker Weekly


Концесионерът на Летище София се събуди предизборно


Служителите на Летище София се топят като бучка лед в чаша узо. За 14-те месеца, откакто концесионерът "СОФ Кънект" пое столичния аеропорт, наследеният личен състав се е свил с 1/3 – от над 2300 до около 1600 души. А когато заедно с дългогодишни служители си тръгват и новоназначените чуждестранни експерти, специално наети заради изключителния им опит, това едва ли е добър атестат. Не само за "СОФ Кънект", а за когото и да било.


Бюджетът обедини опозиция и управляващи


Куриоз след куриоз наблюдавахме в Народното събрание при обсъждането на проекта за актуализация на Закона за държавния бюджет за тази година. Новото мнозинство, което свали правителството, сега пък гласува предложените промени във финансовата рамка на държавата, изготвена от същото това правителство в оставка. Едва ли за да управлява то отново. Това става по-скоро за да създаде удобна финансова рамка за себе си при едни парламентарни избори по-късно през годината и да се хареса на избирателите.


Активното лято дойде, "морската сянка" поскъпна


Летният туристически сезон започна, а с него започнаха и неприятните изненади, които т. нар. доставчици на плажни и курортни услуги по Черноморието - по една или друга причина - досега държаха в пълна тайна. Наборът от въпросните изненади е познат от десетилетия, но досега не се е намерила сила, която да принуди концесионерите, хотелиерите и тротоарните търговци завинаги да забравят порочните практики в туристическата индустрия.


Третият мандат – трудна задача за Радев


С всеки изминал ден става все по-ясно, че вървим към предсрочни избори. Въпреки приказките на премиера в оставка Кирил Петков и негови съпартийци, че ще направят всичко за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент, възможностите за това не само не се увеличават, но намаляват. Всеки разумен и поне малко политически грамотен човек разбира, че няма как да се осигури стабилно управление, което да се крепи на точно 121 гласа в пленарната зала. Още повече, че тези 121 гласа все още не са намерени и изгледите да се намерят са минимални. 


Гешев и хората му получават нови 34 млн. лева


Онзи ден, след като доскоро управляващата коалиция се разцепи и на тема "Шпионите (руските, де) са като ято", изведнъж крепителите на кабинета "Петков" взеха да умират от притеснение, че заради политическата криза България нямала да получи първите два европейски милиарда до края на 2022 година. Логиката им изглежда бетон. Заради политическата безпътица през 2021 г. през май т. г. България внесе своя Национален план за възстановяване и устойчивост с много сериозно, но за щастие - не чак толкоз фатално закъснение.


Врагът помага, но властта не опазва


Напоследък е популярна тезата, че с внесения вот на недоверие и особено със свалянето на председателя на парламента Никола Минчев опозицията, вместо да извади очи, е изписала веждите на управляващите и най-вече на "Продължаваме промяната" и на министър-председателя Кирил Петков. В подкрепа на подобна интерпретация има известни основания, но нека се опитаме да съпоставим аргументите "за" и "против".


Гаранционният фонд си гарантира благоденствие


Съветът на Гаранционния фонд, в чийто състав влизат всички застрахователи, задължени да правят вноски към него, е решил на 16 юни тази година да вдигне възнагражденията на двамата му изпълнителни директори от 10 000 на 12 000 лева, а на членовете на съвета – от 1500 на 2000 лева. Вероятната причина – инфлацията. "Не мога да приема това за нормално. Изпълнителните директори отговорят само по трудово-правни въпроси, в този смисъл те не са част от реалната дейност на фонда”. Това коментира специално за БАНКЕРЪ Христо Христов, първият шеф на Застрахователния надзор у нас.


Това беше вот на недоверие срещу успеха ни в борбата с мафията


В продължение на 10 г. европейски дипломатически мисии и държавни лица са казвали на България, че докато не реши проблемите на ГКПП "Капитан Андреево", страната няма да види Шенген. ГКПП "Капитан Андреево" е първата по значимост сухопътна връзка в Европа и втора по значимост в света след границата между Мексико и САЩ. Правителствата на ГЕРБ нямат оправдание за безразличието си по тази невралгична точка. Тази партия и нейният лидер трябва да отговорят защо спряха България за присъединяването й към Шенген. Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов пред БАНКЕРЪ.


Интерконекторът е готов за пускане в експлоатация


Цената на азербайджанският газ е свързана 100% с котировките на петролните деривати. От януари миналата година до днес азерската цена е по-ниска от тази на „Газпром“. Но процесът е динамичен. Руската цена е свързана с нидерландските индекси и европейските хъбове, като в някакъв процент също е свързана с петролните деривати. А европейските хъбове в момента са на доста високи нива и това оскъпява газпромския газ. Изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева пред БАНКЕРЪ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във