Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 3 юли - 9 юли от Banker Weekly

Министър Тодоров пусна прахосмукачката и в БДЖ

Транспортният министър Георги Тодоров най-сетне посочи изхода на БДЖ-шефовете Григори Григоров - председател на Съвета на директорите, и Никола Василев - изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ“. Мотивите са свързани с влошаването на показателите на експлоатационната дейност на дружеството в сравнение с 2020 година. Като доказателство е приведен изумителният факт, че през първата половина на 2021-а пътническите влакове са закъснели общо с... 1189 часа (49.5 денонощия или... един месец и три седмици)! Нещо, което не може да се случи в нито една развиваща се държава, без значение къде се намира - в Африка, Азия или Латинска Америка.

 

Войната за ББР

Мандатът на служебното правителство изтича неумолимо, а цялото време на един от най-атрактивните министри – Кирил Петков, премина под знака на превземането на бастиона на предишните управления – Българската банка за развитие. Разписа се, разбира се, и в ДКК, най-вече чрез огледа на три язовира, подхвана чистене в БАЕЗ и там с намерение да се ограничат дейностите - от застраховки при експорт, като отпадне застраховането на кредити и застраховките по обществени поръчки.

 

Беднякът милионер и неговите маши 

Отворихме „Алманаха Пеевски“ с предишната публикация ни „Имотна "консолидация" на юруш!“, за да проследим пътя, по който за по-малко от десетилетие момчето с очукания „Опел“ успя да израсне до политически властелин, определящ правилата на бизнеса у нас. И отново да зададем въпросите, чиито отговори чакаме от години.

 

Лъжеш ли?”

Няколко млади българи, живеещи в чужбина, положиха неотдавна начало на инициативата „Лъжеш ли?” Идеята е да проверяват достоверността на изказванията на политиците по време на предизборната кампания. Както споделя един от тях - Даниел Янев, „избягваме да използваме понятието „лъжа”, наричаме го „невярно твърдение”, защото някои не са умишлени, а са резултат на незнание”.

Може би трябва да си пожелаем такива прояви на критично мислене да се случват не само по време на избори, а през цялото време. Трябва да се интересуваме не само дали управляващите изпълняват поетите ангажименти, но и да изграждаме и прилагаме последователно ясни минимално допустими стандарти за почтеност и образованост спрямо тези, на които поверяваме властта.

 

Вот без невалидни бюлетини и купени гласове? Възможно е!

На частичните местни избори в Благоевград и още няколко малки населени места беше направена репетиция как би изглеждало гласуването с машини в страната на вота на 11 юли. И въпреки че сравнение между национални и местни избори, а още по-малко частични, не може да се прави, все пак се забелязаха някои интересни тенденции.

 

Свободното слово на кантар срещу натиска над магистрати

Пореден порив за засилване на законовата репресия при обида и клевета срещу магистрати активира Висшият съдебен съвет (ВСС). Макар и с минимално мнозинство от 5 гласа "за" cpeщy 4 “пpoтив” Cъдийcĸaтa ĸoлeгия нa съвета възлoжи нa пpaвнaтa му ĸoмиcия изгoтвянe нa зaĸoнoдaтeлни пpeдлoжeния, които дa бъдaт изпpaтeни нa правосъдния миниcтъp зa внасяне в Народното събрание. B peшeниeтo на кадровиците нe е посочено в каква насока да са предложенията, но в хода на дебата стана ясно, че се иска връщане на режима от преди две десетилетия, когато такива деяния се преследваха служебно от прокуратурата - като престъпления от общ характер.

 

Не съм приключил битката си със задкулисието, сменям формата

В акта "Магнитски" няма подтекст, а директно заявление, че Америка изобщо не е съгласна със случващото се в България. И това е само началото.

Няма как да искаш честни политици, когато продаваш гласа си за две кебапчета. Политическите проекти в България плашат хората с добра кариера и успешен бизнес. С движението „Ние, българите“ ще обединим сънародниците в чужбина. 

Това каза Павел Вълнев в интервю в „СТУДИО БАНКЕРЪ“.

 

Борисов е остракиран, Гешев е почти свършен

Ако службите минат в режим на служене на държавата, това ще е превъзходен резултат. Само че аз се съмнявам.

Процесът на прояждане и приватизация на службите беше започнал още по мое време. Ген. Янев стои най-близо до първия служебен кабинет в България, посочи първият ни служебен премиер Ренета Инджова пред „БАНКЕРЪ“.

 

Пътната карта на „Турски поток“ е изчезнала от "едно" деловодство

Зависимостите във властта тръгнаха, когато Румяна Бъчварова беше вътрешен министър. Областните управи бяха предизборни щабове на ГЕРБ. С Павел Вълнев продължаваме да работим заедно.

Това са част от темите, които засегна Цветан Цветанов пред „БАНКЕРЪ“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във