Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 3 - 9 декември от Banker Weekly


Реваншът за ДКК е директен удар срещу Кирил Петков


Държавната консолидационна компания - една от касичките на властта по време на управлението на Бойко Борисов и приближените до него кръгове продължава да ражда скандали. Завесата над дейността й, която бе леко открехната при първия служебен кабинет, тези дни направо падна. И се видя опитът за реванш към започналият промените там министър Петков.


Всеки шести лев е отлетял за 10 години


Шестте процента годишна обезценка на парите ни към октомври са "отхапали" 600 лв. от всеки влог от 10 000 лева и той реално вече е 9400 лева.

Още по-нелицеприятна е картината, ако се върнем във времето назад. По официални данни в България за последните 10 години инфлацията е била 16.5%, но реалната инфлация, тази на малката потребителска кошница,  е в пъти повече. Да все пак вземем милостивото число (16.5%). Ако през 2011 г. сме заделили 10 000 лв., стойността им днес се равнява на 8350 лева. Иначе казано, за този период инфлацията е "изяла" 1650 лв. от тези пари. За по-ясно: всеки шести лев е „отлетял”.


Билетните автомати на БДЖ дочакаха редовно правителство


На 10 ноември 2021 г. се навърши точно една година от срока, в който 30 поръчани от „БДЖ – Пътнически превози“ билетни автомата трябваше да заработят по най-натоварените жп гари на страната, както и на някои метростанции в София. Почти 13 месеца по-късно нито един от тези автомати не работи, което накара „БАНКЕРЪ" за трети път да провери кой и защо размотава обществената поръчка за тяхната доставка.


Възнаграденото търпение на „Възраждане”


След третите за тази година парламентарни избори националистическа формация отново успя да влезе в българския парламент макар и само с 13 представители. Най-лесното обяснение за възхода на „Възраждане” е, че това е станало на гребена на вълната на антиваксърството и протестите срещу „зеления сертификат”. Вярно е, но донякъде. Тези явления само подсилиха нейното издигане.


Евроимунитетът на централните банкери не важи извън органите на ЕЦБ   


Наказателен орган, който разследва действия на управител на централна банка на държава членка и установи, че те очевидно не са осъществени при изпълнение на служебните му задължения, може да продължи производството си срещу този управител, тъй като имунитетът му по отношение на съдебни производства не важи. Тоест - ако централен банкер извърши измама, участва в корупционни сделки или в схеми за пране на пари, функционалният му имунитет автоматично пада.


Да пипнеш втората пенсия


След толкова години обещания и агитации, но и на безпочвени хули и административен тормоз, универсалните фондове убедително защитиха смисъла на съществуването си. Направиха го по естествения начин: започнаха да изплащат вторите пенсии на хората, които изпълняват условията за това и са си потърсили парите. По този начин беше отнета хранителната среда на „анти-тата” – бивши министри, нереализирани професори и синдикални красавици и те ще трябва да потърсят други „пасища” за зловредността си.


Частен сектор в държавата? Не е лошо


В икономическата и финансовата група, в които участвах, не се случи. Макар и рядко у нас, надеждите на зложелателите не винаги се сбъдват. Всички осъзнаваха живото излъчване на преговорите. Стремежът към мнозинство, което да излъчи управление беше силен, политическият риск в момента е висок. Концентрирахме се върху цели, които ни обединяват, каза икономистът Георги Ганев в „СТУДИО БАНКЕРЪ“.


Политиците първи завъртяха бизнеса с малките ВЕИ


Моето предложение е следното – хората, които оттук насетне ще се занимават с енергетика, поне да имат хигиена. Ако погледнете – в целия сектор винаги има някой, който седи на входа или на изхода. Има изключително много лобиране при конструирането на енергийните закони – ето тези неща трябва да бъдат спрени и изчистени още в самото начало, за да имаме някакъв успешен край, заяви енергийният експерт Васко Начев пред „БАНКЕРЪ“.


Формулата е ясна – силно правителство и устойчиво мнозинство


Именно като лява партия нашата отговорност е да допринесем за социалния облик на бъдещото управление, което ще бъде доминирано от десни партии. Какво може да оправдае колаборацията между идеологически противници. Първо, необходимостта от промяна и то в конкретно измерение – правосъдната реформа. Второ, когато от „Продължаваме промяната“ казват, че България не е бедна, а окрадена държава, те са прави, но до половина. Защото много се краде, но често по законен път. Това посочи кандидатът за председател на БСП Крум Зарков пред „БАНКЕРЪ“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във