Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 29 април - 5 май от Banker Weekly

Бойко е изхвърлил 260 млн. лв. от джипката

Трябваше да изтече малко време в полза на финансовия министър Кирил Ананиев, след оня петък, в който най-видните депутати на ГЕРБ се държаха като изпуснати от маймунарник в парламента, за да се стигне до изнасянето на официални оптимистични данни за бюджета. Това поиска коалицията АнтиГЕРБ  още при учредяването на 45-ия парламент и то все пак се случи на 21 април (сряда). Един цял парламентарен ден министърът в оставка  бе разпитван от новите депутати по темите: бюджет, дълг и Фискалния резерв. 

Но да отсеем важното, което в суматохата убегна дори на сериозните му опоненти, като Мартин Димитров, Йордан Цонев, Георги Ганев. Да не говорим за депутати от племето на „маите”, експерти по всичко, които така и не разбраха за какво иде реч. А то е, че: Бойко е успял да изхвърли от прозореца на джипката 260 млн. лева.

Пътят на Плана за възстановяване - от Банкя до Брюксел

Изненадващото е, че почти една трета от 12.5 млрд., предназначени за възстановяване са насочени към държавни структури и проекти, а за останалите битката ще бъде всекидневна и ще се предава от едно правителство към друго, без да е ясно чии интереси ще надделеят. Ако такъв план попадне за оценка в училище няма да получи повече от четворка и то заради мащабността на съпътстващия материал. Свръх изненадващото в случая е, че партиите от АнтиГЕРБ в новия парламент незнайно как и защо стигнаха до извода, че е добре той все пак да бъде изпратен в Брюксел до 30 април.

КЕВР - островът на "обезглавеното" енергийно спокойствие  

Всеки ден изскачат нови идеи от необятния български парламент. Само Бог знае какво още имат в главите си народните избраници от 45-тото Народно събрание, но сред въпросите, които още не са повдигали е и този за избора на нов ръководен състав на Комисията за енергийно и водно регулиране. Той може изобщо да не е в дневния им ред, но събитията в енергетиката рядко търпят отлагане. А решенията за сектора „на коляно“ и „в 12 без пет“ винаги досега са били контрапродуктивни.

Измина година откакто изтече мандата на председателя на енергийната комисия доц. Иван Иванов. 

Слави матира политическата класа в един ход

Докато цялата държава гадаеше дали шоуменът и лидер на партията „Има такъв народ” Слави Трифонов ще състави правителство, с кого ще го състави, кой ще го подкрепи, той безцеремонно сложи точка и посочи с пръст към предсрочни избори. България досега на е изпадала в такава ситуация – предсрочни избори веднага след избори. Нещо като ремонт на ремонта. След като българските избиратели не успяха от раз да демонтират управленския модел „Борисов”, ще трябва да се явят на поправителен. А дали вторият опит ще е по-добър от първия, ще разберем някъде в средата на лятото.

Клати ли се столът под спецправосъдието?

В очакване на повече данни кой дърпа конците в актуалния политически сценарий, темата за съдбата на специализираното наказателно правораздаване стана актуална.

Наказателната лихва ще бъде окастрена

Първият внесен от „Демократична България” законопроект е за намаляване на тавана на лихвата за забавени плащания. Сега тя е сбор от основния лихвен процент плюс надбавка от 10 пункта. Авторите на проекта - Мартин Димитров, Георги Ганев и Владислав Панев, с безценната помощ на икономистът Петър Славов предлагат, надбавката да бъде максимум 4% плюс ОЛП за физически лица, и 8% за търговци. 

В бързите кредити често се спотайват огромни проценти при забава.

Предателите се броят по Великден

След като на Велика сряда ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха заседанието на парламента, тръгнаха аналогиите с Юда. Всеки един от играчите в 45-ото Народно събрание започна да вижда лицето на предателя в кого ли не. А разпнат май ще е народът, поставен в условията на политическа криза и задаващи се летни избори. Парламентът започна гръмко и обещаващо живота си, но изглежда ще приключи бързо и безславно.

При мажоритарни избори ГЕРБ щеше да има мнозинство от 2/3

Ние сме против мажоритарни избори в два тура и сме го заявили ясно. От ИТН уважават това наше решение. Направихме редица симулации на процеса, от които се вижда, че при мажоритарни избори, сега ГЕРб щяха да имат мнозинство от 2/3 в парламента. И тогава нямаше да водим този разговор, щеше да имаме „Борисов 4“. Този начин за избиране е опасен, заяви пред "Банкеръ" депутатът Ивайло Мирчев.

Слави Трифонов на първо място е бизнесмен, а на второ шоумен

"Виждам нов кабинет на статуквото, но не го наричам точно „Борисов 4“. Зависи каква ще бъде мимикрията на управляващия елит. Ще последват бурни протести, по време на които гражданите ще изградят своето представителство. Чак тогава може да се очаква реална промяна. Слави Трифонов и хората му, всъщност, не бяха на миналогодишния протест. За тях това беше част от шоуто, в което заеха енигматична роля", каза в "Студио Банкеръ" писателят Калин Илиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във