Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 28 май - 3 юни от Banker Weekly


КС помете поправките "Пеевски - Цонев - Хамид"


Преди три години законопроектът на тримата депутати от ДПС бе посрещнат на нож и отнесе много критики, защото нарушаваше основни правни принципи, включително пререшаване на приключени сделки с банкови активи със задна дата. Вносителите се мотивираха с нуждата да бъде спрян вторичният грабеж на КТБ, колегите им от управляващото мнозинство се съгласиха безропотно и проектозаконът бе приет без никакви дебати. 


Кредитна дискриминация за свободните професии. Има ли я?


Банките у нас отпускат значително по-лесно кредити на лица, които работят на безсрочен трудов договор, и по-трудно на хора, упражняващи свободна професия като адвокати, журналисти, хора на изкуството, занаятчии. Това показва проучване на „БАНКЕРЪ”.


Лъснаха батаците и в екоминистерството


Асен Личев

Едва ли е тайна за някого, че ръцете на всеки министър могат да бъдат лесно завързани по няколко начина. Например - новият началник да завари изпразнена хазната на повереното му ведомство. Или пък добрите му намерения да бъдат провалени от собствената му администрация. Пред тези две трудно преодолими препятствия очевидно е изправен настоящият министър на околната среда и водите Асен Личев.


Потъващата подводница изпуска мазни петна


При всяко поредно тежко попадение (разкритие за безобразията, вършени от техните управления) бившите управляващи изхвърлят във всички посоки на публичното пространство фишеци, димки и мазни петна за отклоняване на вниманието. За целта (все още) се ползват с безрезервната помощ на част от медиите и най-вече на националните телевизионни канали. С тяхната усърдна подкрепа и с усилията на обикалящите всички студиа шепа слуги - политически хамелеони, герберите наистина са на път да омажат всичко наоколо.


Ловните стопанства, начин за лична употреба


Седем милиона декара държавни земи и гори в ловните стопанства, които на практика представляват 6.4% от площта на цялата страна, са предоставени на частни дружества по изпитаната формула „съвместна дейност“. БАНКЕРЪ от години поставя темата за начина на това реално концесиониране на държавните ловни стопанства, които през последните 20 години се превърнаха в апетитна хапка за приближени до властта бизнесмени. Този солиден държавен ресурс е раздаден на частните дружества при липсата на какъвто и да е обществен контрол.


Борисов скри страха си зад ентусиазирани младоци 


Експремиерът Бойко Борисов наруши "оглушителното си мълчание" (както самият той обича да казва) и най-после се показа на светло. Обясненията му за сегашната ситуация обаче изглеждат по-нелепи от всякога. А хвалбите, че на предстоящите избори ГЕРБ отново ще е първа политическа сила, защото от 12 години няма загубен вот, будят по-скоро съжаление. Причината е очевидна: всеки умен управник разбира кога на електоралните маси им е писнало от него.


Класация на БАНКЕРЪ: Загубата на едни е печалба за други 


Печалбата на банковия сектор се изстреля до 349.4 млн. лв. в края на март 2021 г., което е ръст от 18% в сравнение с края на март миналата година. Силните данни са подкрепени от ръст на кредитите, депозитите, а и на активите. Въпреки това не е време за излишно прехласване. Защото има някои условности за доброто представяне. Например влиянието на кредитния мораториум върху крайния резултат. Негативните ефекти от отсрочките по кредитите върху балансите на кредитните институции се очаква да лъснат тепърва.


Пазарлъците граничат с политическата проституция


Най-много бих се подразнил, ако в НС влязат наци партии. Макар че в тази коалиция цъка една бомбичка - скоро ВКС ще се произнесе по присъдата на Марешки. Питам се също, тези хора не бяха ли против еднополовите бракове? Ако на някой му е нужен пример за политически хомосексуализъм, нека погледне тази нова коалиция. "Македонска тройка“ не беше ли, когато двама са в леглото, а третият лежи заклан под него? И ако ще е така, кой ще е закланият? Адвокат Николай Хаджигенов пред БАНКЕРЪ.


Спецсъдът сваля гарда с вятъра на промяната


Под натиска за закриването му спецправосъдието взе да сваля гарда по знакови дела. Поръчкови или не, шумните процеси от последните години демонстрираха показна борбеност на държавното обвинение срещу ударените олигарси. Със смяната на властта довчерашният кураж взе да се топи като пролетен сняг пред новия управленски вятър. Вижте само куриозното поведение на специализираните магистрати около завръщането на Георги Попов от Дубай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във