Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 28 април – 4 май от Banker Weekly


Русия ни врътна газовия кран, но... не съвсем! 


Преди 36 години се случи нещо нечувано в енергийната вселена на Съветския съюз – човешка грешка взриви блок на АЕЦ „Ленин“ в Чернобил. Днес "братушките" са на път да взривят целокупната европейска енергетика, започвайки от България, Полша и Литва. Това бяха първите държави, ударени от новата специална газова операция на Кремъл в Европа. Този път действията се развиват на финансовия фронт и не дрънкат оръжия, но това не значи че жертвите ще с по-малко.


А БНБ-2, де!?


Една баба се наредила в пощата за пенсията на починалия си съпруг. Изгонили я. А тя промърморила: "Ми щото на изборите оня ден гледам, че е гласувал". 

България е страната в света, където населението е по-малобройно от избирателите. При около 6.5 млн. души население според последното преброяване пред урните се явяват ... 6.7 млн. избиратели.

Едва ли това е проблем само на националната статистика. Но политиците не могат да си позволят дълго да игнорират данните от споменатото преброяване, макар че в края на 2021-ва от НСИ обещаха окончателните - с корекции от 1% до 2%.


„Червени линии” 2: драмата се повтаря като фарс


Преди осем месеца публикувахме статия, посветена на пандемичното разпространение на израза “червени линии” в българската политика. Тогава ситуацията бе различна, преживяхме два неуспешни опита за съставяне на правителство от силите, ратуващи за промяна, задаваха се нови избори. Всекидневно наблюдавахме магарешки инат и дребнава неотстъпчивост, макар и оправдавани с придържането към високи принципи и ненакърними ангажименти пред избирателите. Ставащото бе поне отчасти обяснимо - след 20 години на удивителна безпринципност и срамни сделки, една част от политиците ни усетиха, че трябва бързо да потеглят в друга посока.


Сърбите трескаво се въоръжават, а ние все така си блеем


Какво правят децата в детската градина, когато възпитателката се заплесне или направо отсъства? Кристиян грабва топката на Пепи, защото е по-силен. Пепи се оглежда и "заема" играчката на Цвети, която безпомощна се разревава. Всеки гледа да прецака другарчето, в отсъствието на строгата лелка. Може би точно така ще изглежда и светът, когато - както напоследък усилено се говори - на еднополюсния модел му дойде края. Свят, в който не знаеш откъде какво ще ти дойде...


Нинова съвсем оплете оръжейните конци


Няма нормален човек, който напоследък да не е изпитал истинско... неудоволствие от недодяланите сценки, разигравани от управляващите с повод и без повод. Безспорно и без никаква конкуренция в жанра, тази седмица палмата на първенството се пада на водевила, познат по света като  "Капан за наивници", а у нас - като "Купи ми, мамо, топ! Купи даже два, че черен влак се композира от Дубай за София!" Или казано в по-прав текст - днес ще си говорим за поредния скандал около държавния оръжеен търговец „Кинтекс“ и неговите бюрократични шапки - Държавната консолидационна компания (ДКК) и Министерството на икономиката.


Законопроектът за антикорупционните сигнали влезе в парламента


Зaĸoнопроектът за зaщитa нa лицaтa, пoдaвaщи cигнaли или пyбличнo oпoвecтявaщи инфopмaция зa нapyшeния, е публикуван за обществено обсъждане след откритата през септември от Министерството на правосъдието обществена консултация. Целта на новия за правната ни система нормативен акт е въвеждане на изискванията на Директива (ЕС)2019/1937 на Европарламента и на Съвета, която установява общи минимални стандарти и съдържа задължение за създаване на вътрешни и външни механизми и процедури за защитата на лицата, подали сигнали срещу нарушения на правото на ЕС. Уреждат се още условията, редът и мерките за защита на лицата в публичния и частния сектор, които подават сигнали или публично оповестяват информация за нарушения на българското законодателство или актове на Европейския съюз.


Поне шест държави членки на ЕС нямат главни прокурори


Общественият натиск започва да върши своята работа. Иска се оставката и на Гешев, и на ВСС, който пази „главния каскет“ на републиката. Още през юни 2020 г. „Правосъдие за всеки“ излезе с шест идеи за съдебна реформа. И бяхме първите, които поискахме закриване на специализираните съдилища. Но самото им закриване не може да се определи като същински елемент от съдебната реформа. Наричаме го просто връщане към нормалността, защото до 2012 г. нямаше специализирано правосъдие. С това се отнема театърът на бойните действия на избирателно действащата прокуратура – спектаклите на двама главни прокурори се поставяха на една и съща сцена. Лидерът на „Правосъдие за всеки“ Велислав Величков пред „БАНКЕРЪ“


Таван за популизма!


Пролетта все повече ухае на избори, а коалиционните партньори се надцакват с популистки мерки, които няма да доведат до нищо добро, но звучат прекрасно и пораждат доверие у изстрадалия българин. Който обаче, колкото и главозамаян от сочни обещания да е, ще гласува с джоба си на следващите избори.

Впрочем все повече неполитици говорят за компенсаторна социална политика - за най-пострадалите, а не за краткосрочни данъчни и ценови реформи, които могат счупят пазара.


Истинският лидер ще се роди от празното дясно пространство


Винаги съм казвал, че в България тезата за ляво-дясно е фалшива. Също толкова често съм говорил за контролираните политически процеси, основани на емоцията. Напоследък минахме през емоцията на младите за промяна, минахме и през няколко политически избора. Още през декември 2021 г., когато бе създадено новото правителство заявих, че това е коалиция от несъвместимости и тя няма бъдеще, ако Кирил Петков не овладее управлението и не се превърне в негов лидер. Той трябваше да налага решения за изход от различните кризи. И да разобличава всеки от коалиционните партньори, който пречи на лидерските му намерения в полза на промяната във всички области на живота. Осман Октай в „СТУДИО БАНКЕРЪ“

Facebook logo
Бъдете с нас и във