Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 27 януари – 2 февруари от Banker Weekly


Вирусът на политическото интриганство


Свикнали сме с подвизите на интригантите на битово и служебно равнище, но като че ли подценяваме този вирус в публичните дела и особено в българската политика. Разликата е, че докато във всекидневието едни интригантстват за удоволствие, а други – за лична мъст, на обществената арена залозите са много по-високи. Смята се – не без основание – че от памтивека интригата е мощно политическо оръжие. Николо Макиавели отделя особено внимание на проблема в прочутите си „Съвети към принца”. Но едно нещо е да се отнасяме реалистично към подобен тип отклонения, а друго е да ги приемем за неотменима същност на управлението на общите дела. 


Банките смело обещават по-високи заплати


Над 80% от дружествата в частния сектор на България планират вдигане на възнагражденията още през първата половина на 2022 г., като 60% отбелязват, че промените ще засегнат всички - от чистачката до началника. Това показва голямо проучване на ManpowerGroup България, обхванало близо 200 предприятия от 19 икономически сфери в цялата страна. Най-масови увеличения на доходи се задават в банките и застрахователите, следвани от кол центровете и болниците. 


Докога ще плащаме масрафа на наши и чужди ТИР-ове? 


Разширяване на обхвата на ТОЛ системата и повишаване на размера на таксите, които се събират за използване на републиканската пътна мрежа. Това е темата на дискусия, която ще се проведе в понеделник в регионалното ведомство по инициатива на министър Гроздан Караджов. Причината е хроничният недостиг на средства за поддръжка на съществуващите и изграждането на нови пътища в България.


ГЕРБ по стъпките на опозиционната БСП


В началото на мандата на новото управление председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова декларира, че формацията ще бъде конструктивна опозиция, която сочи грешките на властта, но и ще помага. Нищо такова не се забелязва в поведението на партията. Точно обратното – ГЕРБ развива подривна дейност, опитва се всячески да пречи и да саботира, да търси под вола теле.


Чипиране на паспортите: някога, но не сега


Чипирането на българските документи за самоличност ще се случи някога, но не сега, както се казва в една популярна песен. Това става ясно от проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи (ЗБЛД), който е публикуван на сайта за обществени консултации при Министерския съвет. Причината е, че процедурата по обявената обществена поръчка "Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019 г." все още не е приключила. Тя бе открита още на 15 август 2018 г.


"Възраждане" с проект за прозрачност на сделките с общинска собственост


Пореден опит за ограничаване на безобразията в местната власт е внесеният от партия "Възраждане" законопроект за промени в Закона за общинската собственост. Вносителите посочват, че от създаването си през 1996 г. нормативният акт е претърпял многобройни корекции, но проблемите с прилагането му продължават, "като често се извършват разпоредителни сделки или сделки на управление във вреда на интересите на гражданите на общината". На първо място законопроектът предлага задължително провеждане на обществено обсъждане на решенията на общинските съвети за промяна на статута на имоти с отпаднало предназначение от публична в частна общинска собственост. 


Ще оздравеем преди евротерапията


Болната България ще получи "лекарствата" си от Европейската комисия, след като... оздравее. И не защото докторите в Брюксел ни отказват прием, а защото ние не сме настоятелни в ходенето на прегледи. Принос към този нов метод на лечение имат две редовни и две служебни правителства. Те така замотаха Плана за възстановяване и развитие, по който ЕС ни е „предписал” 12 млрд. евро, че вече не се знае кой е по-виновен и кой носи някаква отговорност за целесъобразността и навременността му.


Който не иска ваксина, да си плаща за медицината


Истината е, че в следващите години няма никакъв шанс да върнем бюджетната система в здравеопазването. За реализирането на идеята са нужни изключително много средства и ако искаме да станем още по-бедни, ще направим този експеримент. Имаме разнообразие от видове лечебни заведения, което трябва да бъде допълнено с нови форми, стига това да е възможно. Но да не съсипваме онова, което сме градили 30 г. Ще попитам така: на кого са нужни бюджетни организации? Имаме ли нужда от още БДЖ-та? Управителят на "Аджъбадем Сити Клиник" Андрей Марков пред БАНКЕРЪ.


Спешно ни е нужен Национален транспортен план


Жп транспортът в България е създаден и се е развивал през годините като държавен приоритет, като въпросът за печалбата никога не е стоял. Напротив, основната цел на жп транспорта винаги е била да бъде полезен на обществото като цяло – на хората, на икономиката, на армията. Железницата по света винаги е била и ще бъде гръбнакът на т. нар. мобилност, около който се развиват и другите видове транспорт. Разбира се, трябва да се оптимизират разходите, да се проучат потоците пътници и товари, за да бъдат обслужвани по-добре. А не както е в момента – да се движат тежки локомотиви с по 1-2 пътнически или с по 3-4 товарни вагона. Проф. д-р Симеон Ананиев, председател на Клъстер "Зелен транспорт"  пред БАНКЕРЪ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във