Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 27 февруари - 5 март от Banker Weekly


Застрашава ли BREXIT златото ни в Англия?


Трябва ли да приберем златото си от Великобритания, или поне да го преместим на по-сигурно място в условията на реален BREXIT? Този въпрос виси над главите ни, зададен от редица експерти. Питането е породено от обсъждания на този проблем в Румъния. Там още преди година управляващата Социалдемократическа партия се беше приготвила да прибере съхраняваните в чужбина златни резерви на страната. В парламента бе внесен законопроект, който предвижда 95% от румънското злато да се върне в страната. 


Италианската мафия се домогва до европейските фондове


През миналата година, когато държавите по света карантинираха домакинствата и бизнеса, мафиотите започнали да се внедряват в закъсали за кеш компании в опит да източат пари от фонда за възстановяване на Европейския съюз. И да извоюват достъп до авоарите в размер на 1.8 трлн. евро, част от които ще "потеглят" към борещи се за оцеляване италиански фирми през идните месеци.


Кой ще се облажи от 40 дка на Камен бряг?


Прокуратурата определи "модела "КТБ" като най-голямата измама в новата българска история, но до това определение по-скоро се доближават последвалите след затварянето й врътки с нейните активи. За тях обаче правозащитните органи у нас отдавна са си затворили очите. Поредната илюстрация за това е случаят с неспирното обезценяване на инак доста апетитните имоти на фалиралото дружество „Пирин голф пропъртиз” ООД, разположени край Камен бряг. Те са послужили като обезпечение по кредитите, отпуснати на въпросното дружество от КТБ преди затварянето й.


Пандемията напълни партийните листи с лекари


Почти няма партия или коалиция, в чиито кандидатдепутатски листи за предстоящите парламентарни избори да не фигурира името на медик. Някои от тях набраха голяма популярност през последната година, като почти не слизаха от телевизионния екран и радиоефира, обяснявайки какъв е този коронавирус, как се лекува и какви предпазни мерки трябва да се предприемат, а сега – за ваксините.


Федералният резерв обмисля създаването на "Федкойн"


Американският финансов министър Джанет Йелън наскоро даде индикации, че Федералният резерв и администрацията на президента Байдън са заинтригувани от идеята за създаването на дигитален долар или "Федкойн", както някои го наричат. Йелън казва, че е логично централната банка да се замисли по въпроса, тъй като твърде много американци нямат достъп до лесни разплащателни системи и банкови сметки и това е нещо, с което може да им се помогне. Цифровият долар може да доведе до по-бързи, по-безопасни и по-евтини плащания, което според Йелън е важна цел.


Изборите струват толкова, колкото се краде от 3 км магистрала


ДПС и БСП не са алтернатива. Те са част от театъра на имитацията, който гледаме от 30 г. Най-вероятно ще се наложи да сваляме и следващите, нищо лошо няма да вървим към по-следващи избори. Мафията втълпява, че изборите са нещо трудно и скъпо, а те са най-свещеното проявление на демокрацията, служат като сито за имитатори и предатели. Едни избори струват толкова, колкото се краде от 3 км магистрала. Което означава, че ако намалим кражбите само с 10%, можем да си ги правим и всеки месец. Лидерът на ГД БОЕЦ Георги Георгиев в СТУДИО БАНКЕРЪ.


След 38 години ще живеем колкото хората в Западна Европа


Данните сочат, че продължителността на живота у нас се е увеличила, но българите все още живеят 7 години по-малко в сравнение с гражданите на тези държави. Със сегашните темпове на развитие на здравеопазването ще са ни нужни 38 години, за да догоним средната продължителност на живота в 5-те най-големи държави от ЕС (82 години). Страната ни изостава и при предотвратимата смъртност - в България тя е близо 3 пъти по-висока. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във