Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 27 август - 2 септември от Banker Weekly


Държавата изгони Вълка от гората


За първи път Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) към Министерство на земеделието, която от край време обслужваше приоритетно интересите на ДПС върхушката, тръгна в друга посока. Като сън наяве изглеждат действията на служебното правителство през последните месеци. Никой до сега не си е представял, че е възможно чиновник да се престраши и да потърси сметка на някой богопомазан. Очевидно обаче след началният тласък, който дадоха санкциите по Закона „Магнитски“, овчедушното раболепие пред силните на деня започва да се променя.


Къде да денем парите си?


Депозит от 10 000 лв., който вече е минал на разплащателна сметка, ще има следните такси: ако приемем най-ниските - 24 лв. такса сметка на година, а ако парите се изтеглят - още 25 лева. Тоест - цената на услугата за съхраняване на парите ще излезе на клиента около 0.3% от вложената сума, без да се смята, че те са подяждани и от инфлацията, която тази година се очаква да чукне 4 процента. Така вероятно ще се окаже, че до 5% от вложената сума в края на годината вече ще се е изпарила.


Ще разруши ли концесионерът полосата на софийското летище?


Странна засега изглежда информационната политика на концесионера на летище София. С цял месец бе забавено публикуването на данните за обслужените самолети, пътници и товари през юни. В същото време пред обществото се пускат уж нови бледорозови инициативи за стимулиране на трафика, без да се каже, че такива са предлагани вече много години и то без ефект. Премълчава се и драстичното увеличение на важни такси, като тази за паркиране. Без отговори остават и други проблеми. Дългогодишни служители на аеропорта алармираха, че както е тръгнало, новото ръководство едва ли не зорлем ще разруши най-натоварените участъци от полосата за излитане и кацане.


Кабинет с мандат на БСП - мисията (почти) невъзможна


БСП и лидерът Корнелия Нинова взеха превърналия се в "горещ картоф" трети мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народното събрание. Ако не невъзможна, мисията пред червената партия, е най-малкото почти невъзможна, след като повечето политически анализатори определят шансовете за кабинет само като теоретични, или клонящи към 1 процент. Това означава някои политически сили в сегашния парламент да преглътнат егото си и мераците да се налагат на всяка цена, за да се стигна до обединение около няколко каузи. 


Българската инфантилиада


Докато българският политик продължава да уважава само себе си и да робува единствено на собствения си инат - така ще е. Ще ни управляват компромисни индивиди, които ще водят компромисна политика и ще постигат компромисни резултати. Колкото и да звучи нелицеприятно, точно това е причината българският преход да е уникален по своята идеологическа импотентност и безобразно нисък коефициент на полезно действие. Гърците се гордеят с древната си олимпиада, палестинците се гордеят със съвременната си интифада, а ние... тепърва ще хвърляме събратята си по Европейски съюз с новото си качество. 


Нови облаци над Агенцията по вписвания


Агенцията по вписвания отново е под обстрел заради дефекти в работата й, съществуващи от години. Проблемите са установени в одитен доклад на Сметната палата, "покриващ" дейността по воденето на регистрите през периода януари 2017 г. - декември 2019 година. За тези три години през шефския кабинет в Агенцията минаха две дами - Зорница Даскалова и Габриела Козарева. Какво установява Сметната палата? Според заключенията на одиторите планирането на дейностите и ресурсите е било лошо, неадекватно и при пълна липса на ясно дефинирани стратегически цели за развитие на Агенцията.


Когато се търсят компромиси, ролята на лидера е незаменима


Почти всеки български гражданин с интерес към политиката в момента вижда в една широка конструкция „Промяна“ изходът от кризата. Като действащ политик, врял и кипял в изграждане на съюзи, знам колко безумно трудно постижими в България са широките политически формати. В демократичното реформаторско пространство липсва смелост за подобни ходове. Но за мен това звучи не просто добре, а буквално като необходимост. Защото, докато реформаторите демократи не спечелят избори, промяна няма да има. Радан Кънев пред БАНКЕРЪ.


Банковото възстановяване тече с пълна сила


Одитираните отчети на банките към полугодието показаха, че възстановяването в сектора тече с пълна сила. В края на юни банковата печалба нараства с почти 28% на годишна база - от 515 на 619 млн. лева. За доброто състояние на сектора свидетелства и брутният кредитен портфейл на банковата система, който през второто тримесечие е набъбнал с 1.0 млрд. лв. (1.4%) до 71.5 млрд. лева. Класация на БАНКЕРЪ за най-добрите банки в България.


Силите на юруша срещу силите на здравия разум


Вълнуващият ни проблем на пръв поглед е лесен, дори банален, а именно – учудващият дефицит на здрав разум у повечето хора, които изпращаме да ни представляват във властта. Но само на пръв поглед, защото именно това е необходимия солиден фундамент на политическата дейност. Останалите тънкости на занаята се надграждат върху здравия разум и могат само да го подсилят, но не да го заменят. Точно това е посланието на добре известния афоризъм за политиката като „изкуство на възможното”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във