Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 26 юни - 2 юли от Banker Weekly


Имотна "консолидация" на юруш! 


Още в първите дни на април тази година в публикацията си  "Осребрява ли "потапянето" си Делян Пеевски?" разказахме как имотната империя на скандалния бизнесмен и доскорошен депутат от ДПС преминава в ръцете на негови доверени лица, в случая в тези на Георги Самуилов - официален собственик на рафинерия "Инса Ойл" и на Общинска банка (чрез дружество в Люксембург). В същото време беше ясно, че замитането на следите на скорострелно натрупаното богатство - с властовия ресурс на държавата, се прави удивително видимо, за да бъде създадено усещането, че "момчето си отива". А целта бе управляващите и партията, раздаваща порциите, да поизлъскат имиджа си предизборно. 


Имам човек в ББР


Преди няколко дни новоназначените от министър Кирил Петков хора в Управителния и Надзорния съвет влязоха в банката. На 22 юни  Министерството на икономиката съобщи, че Кирил Петков е представил пред работещите в Българската банка за развитие новите членове на Управителния и Надзорния съвет на банката. Странно или не, това се случи без реалното им вписване в Търговския регистър като представители на банката, където към 24 юни все още фигурира старото ръководство. Ще припомним, че фактическото вписване бе блокирано от съда, след като предишните членове на надзора Митко Симеонов и Велина Бурска обжалваха уволнението си в Софийския градски съд. 


Кой (освен Борисов) е виновен?


Много от нещата, за които подозирахме или имахме неофициална информация, намериха през последния месец солидно институционално потвърждение. Картината на многогодишната злоупотреба с власт с цел грабеж е шокираща. Рано или късно последиците и причинилите ги действия ще намерят не само морална и политическа, но и правна оценка. А това означава, че въпросът за отговорността и (евентуално) вината на конкретни органи и длъжностни лица неизбежно ще влезе в публичния дневен ред. Нещо повече, не от днес този въпрос вълнува силно мнозинството от българите, а за немалко хора най-важният показател за реална промяна е "дали политици ще влязат в затвора".


Арх. Здравков се видя принуден да покаже мускули на Вълка


Близо година бе необходима на главния архитект на София Здравко Здравков, за да събере кураж и да приложи законоустановените мерки, свързани с незаконното строителство на територията на ТП Държавно ловно стопанство "Искър". Очевидно притиснат от променената ситуация в държавата, Здравков се опитва да се впише в новия пейзаж и да покаже мускули, посягайки дори на почти фаворизираната от предишното управление на държавата фигура на Румен Гайтански - Вълка. Преди дни - на 16 юни, "смелчагата" Здравков издава заповед за премахване на изградена монолитна сграда в местността Авала. Ето че най-сетне главният архитект беше принуден да "установи", че съгласно направените констативни актове и проверки сградата, изградена през 2020 г., е… незаконен строеж.


Освен без бизнес Пеевски остана и без майка


При социализма ядосани родители заплашваха децата си, че ще се откажат от тях в Държавен вестник. Сега обаче времената са по-други.  Майката на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски - Ирeнa Кръcтeвa, е възразила срещу включването ѝ в "черния списък" на санкционираните по закона "Магнитски". Бившата директорка на Българския спортен тотализатор претендира, че няма бизнес свързаност със сина си, обяви на брифинг на 22 юни финансовият министър Асен Василев. В списъка на българското финансово министерство са включени "всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ (OFAC)".


Укриването на пари и имоти вече е факт, а не престъпление


Службите за противодействие на корупцията имат богата информация за недекларирано от магистрати имущество в чужбина, но не и доказателства за него. Този абсурд беше формулиран от бившия главен прокурор и сегашен председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров, след като служебният вътрешен министър Бойко Рашков отвори приказка за "оня" магистратски списък, докато заявяваше бъдещите проверки по позабравените вече скандали "Ало, Ваньо" и "Мата Хари". С обобщението, че прокуратурата е "слугинска" и изобщо "не може да бъде прокуратура", Рашков заяви че ръководството на обвинението е прибрало на дълбоко и на тъмно дaнните, според които близo 80 човека от трите власти не са дeĸлapиpaли cмeтĸи и имoти в чyжбинa. 


Борисов направи "Турски поток", за да се реабилитира пред Путин


Предвиждаме разпускане на главната прокуратура, която се е превърнала в организирана престъпна група. Прокуратурата няма място в съдебната власт. Най-добрият модел е американският, където министърът на правосъдието е и главен прокурор. Ние критикуваме американската политика, но това не значи, че не сме обективни. САЩ е най-великата държава в света. И трябва да вземем доброто от нея. Странно защо те не ни предлагат своя модел. Лидерът на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов пред БАНКЕРЪ.


Ситуацията във всяка индустрия у нас е изкривена 


Големите компании няма с кого да преговарят у нас. За да правят бизнес в България, държавата трябва да им осигури необходимите предпоставки. Списанието Doing business, което прави категоризация как отделните страни правят бизнес, ни отрежда едно от последните места в Европа. С кого да преговаря един гигант като Microsoft в предишното ни правителство на Бойко Борисов? Нито премиерът беше на нивото на гръцкия, който е с харвардско образование, нито министрите му. Дупката, която се отваря между гръцкия премиер и Борисов е толкова голяма, че може да погълне всички инвестиции, които са се насочили към района. Финансовият експерт от ИТН Любомир Каримански пред БАНКЕРЪ.


НЗОК е създадена да плаща за лечение, а не да издържа болници


Когато една болница работи добре и обслужва добре своите пациенти, то интересът на хората да се лекуват там нараства. Но ние забраняваме на тази болница да приема повече хора и вместо да отиват там, те са принудени да се озоват в друга болница, която не е достигнала лимита си, но която те не желаят просто защото ги обслужва лошо. Стигаме до генералния въпрос: Кой решава - потребителят или служителят от НЗОК? Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред БАНКЕРЪ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във