Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 26 август – 1 септември от Banker Weekly


Кадрови тайфун лети към БДЖ


Състоянието на БДЖ през последните месеци е трагично. Постоянно липсват локомотиви и вагони, все по-голям процент от графика за движение на влаковете не се изпълнява, закъсненията и отменянето на пътнически композиции са масови явления. Дори и счетоводните трикове не могат да скрият влошаването на финансовите показатели в държавната железница. Такива са констатациите на новото ръководство на Министерството на транспорта и съобщенията за трите седмици, откакто пое управлението на бранша.


Сложиха такси и на "Бързата банка"


Притежателите на малък и среден бизнес са нарекли банкомата с депозитна функция "Бърза банка". За тях това е голямо удобство, защото не се налага да крият или да заключват в сейфове дневния оборот, нито пък да плащат на инкасо автомобил, за да им кара под охрана парите до обслужващата банка. От известно време обаче те са недоволни. Преди месеци да внесеш пари през банкомат не струваше нищо, сега обаче повечето банки въведоха такса и за това, жалват се търговците.


Служебният премиер реабилитира протеже на Георги Гергов


Колкото и всички да се правят на света вода ненапита, истината е семпла и тъжна: зад някои от кадровите решения на служебния министър-председател доста откровено прозира намесата на легендарния пловдивчанин Георги Гергов, познат като "човека на всички времена", и на ръководената от него масонска ложа "Слънце". Става въпрос за реабилитирането на Захари Христов, който преди около година бе освободен от поста заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството по сигнали за корупция.


Политическият пъзел става все по-объркан


Макар и неофициално, предизборната кампания набира скорост. Партиите, които ще участват в изборите на 2 октомври, и техните представители вече се опитват да формулират някакви послания. Както каза Бойко Борисов, на ГЕРБ всичко им е наред, само дето слоган не могат да си измислят. Засега обаче никой не говори за платформи и програми. И това всъщност е проблемът. Политическите формации спряха да изготвят и представят пред избирателите подробно разработени програми в икономическата, социалната, културно-образователната и други сфери. 


Спецправосъдието го няма, но проблемите си останаха


Купища натрупани папки из стаите, пълни догоре колички из коридорите, намусени и запъхтени от бумащината служители. Така работи по време на съдебната ваканция администрацията на закритите специализирани съд и прокуратура. В сградата на столичната ул. "Черковна" настроението е минорно, а най-често пусканите реплики са от "Не знам как ще се оправяме с това" до "Добре си ни беше тука". Промяната на подсъдността води до невъобразима хамалогията по прехвърлянето и описа на делата, в чието приключване до началото на съдебната година никой не вярва.


Политически мантри за електорално оцеляване


Политически мантри слушаме по всяко време, но най-натрапчиви техните вибрации стават преди избори. Тъй като българските партии отдавна не си правят труда да разработват и защитават пред обществото пълноценни предизборни програми, мантрите вече са се наложили като техен ерзац (заместител). Вместо да си правят труда да четат, разбират и проверяват управленски ангажименти, прогресивно намаляващите избиратели на драго сърце се оставят да бъдат приспани от любимите мантри на техните политически пастири.


Осъдете колекторската фирма и за тормоз


Длъжниците често стават обект на тормоз от страна на колекторските фирми. В резултат немалко хора губят съня си, притесняват се излишно, изпитват чувство на гняв, нарушава се спокойствието им. Може ли да претендират за неимуществените вреди поради преживените негативни емоции? "Именно за тези неприятни емоции потърпевшите имат право на обезщетение. Става дума за обезщетение за неимуществени вреди, което може да се претендира както в производството по установяване на недължимост на сумата, така и в едно последващо съдебно производство." Това съветват от адвокатска кантора "Ирина Константинова".


Ние започнахме промяната, длъжни сме да довършим работата си


"Продължаваме промяната" е центристка партия – ние залагаме и на икономическия растеж, и на социалните придобивки. Подчертано – с премахване на корупцията зад всичко това. Хората няма да забравят, че ние вдигнахме пенсиите колкото в предишните 12 г., детските градини станаха безплатни и корупцията започна да намалява. Справка – ГКПП "Капитан Андреево", през който вече не влизат канцерогенни домати. Даниел Лорер, бивш министър на иновациите и развитието, пред БАНКЕРЪ.


Деленето не е на животновъди и растениевъди


По показателя национално съфинансиране България бе на дъното в ЕС през последните 15 години, откакто сме член на съюза. А то по регламент трябва да бъде минимум 15%. По програма за развитие на селските райони България системно е давала този минимум - 15% от общата сума. За периода 2023-2027 г. ресурсът, който дава ЕС, е 1,41 млрд. евро. И пита: вие колко давате? Ако бяхме запазили стария модел на управление на ГЕРБ, трябваше да отделим 248 млн. евро. Ние дадохме 2,115 млрд. евро. Това е почти 10 пъти повече. Взехме България от 15% и я вдигнахме на 60% национално съфинансиране. В земеделието трябва да се гледа напред не 5, а 50 години. Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието, пред БАНКЕРЪ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във