Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 23 февруари – 2 март от Banker Weekly


Кремъл: Войната ще продължи, докато е необходимо!


Почти денонощие след началото на инвазията, Кремъл огласи... вехтата новина: военната операция срещу Украйна ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо - в зависимост от нейните резултати и нейната целесъобразност. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза също пред журналисти, че Москва има за цел да наложи „неутрален статут“ на Украйна, нейната демилитаризация и елиминирането на „нацистите“, каквито според него има в страната. Той наблегна на "факта", че руснаците подкрепят военните действия и обясни, че Москва не окупира Украйна, а й осигурява светло бъдеще. 


"Учебен" бюджет


Тази година ще имаме три държавни бюджета – този от 2021 г., актуализиран, по който работехме досега, новия, чието гласуване върви – с три месеца на „годност”, и един следващ, актуализиран – за до края на годината. Какви ли не определения се чуха за бюджета и всяко от тях пресилено оценъчно. Ние, с оглед на това, че гласуваният текст има за цел да "изпробва" промяната, да проучи как ще тръгне растежа, а след това да бъде коригиран, бихме го нарекли "Учебен бюджет".


Ще успее ли министър Лорер да върне чуждите инвеститори?


Една от най-тежките отговорности в правителството на Кирил Петков е вменена на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер. Основата, на която той трябва да стъпи и да възстанови доверието на чуждестранните инвеститори в България, по-скоро прилича на подвижни пясъци - отгоре всичко е наред, но отдолу - същинска бездна! Само преди няколко дни БНБ официално обяви спад на чуждестранните инвестиции у нас от 54% на годишна база. 


БСП се превърна във фирмата на Нинова


Отлюспването беше детската болест на СДС, която той носеше в себе си още от самото си раждане и от която не само че не успя да се излекува, ами я завеща на отрочетата си, подвизаващи се и днес на българската политическа сцена. Това заболяване уж не беше типично за "червената столетница", но по всичко личи, че Корнелия Нинова е успяла да го внесе на "Позитано" 20. Изключването и отстраняването с повод и без повод на хора, които имат мнение, различно от това на моментния партиен вожд, през годините докара десницата до едни жалки и безпомощни ЕООД-та, които представляват днес. БСП сякаш е тръгнала по тези стъпки.


ВКС ще бори проблема с подмяната на директорските бордове 


Търговската колегия на Върховния касационен съд ще тълкува разнобоя в производствата по спиране на вписването на новите ръководства на държавните дружества. Проблемът нашумя през миналата година с ударната подмяна на част от директорските бордове, оставени от ГЕРБ в наследство на служебните правителства на Стефан Янев. Първи срещу тях и "допотопно" бавните съдебни процедури възроптаха министрите на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев. 


Да си кажем кривиците и да действаме


Казват, че има три вида хора: които правят нещата да се случват, които гледат как нещата се случват и които се чудят какво се е случило. Въпреки че някои още не са разбрали (или не искат да разберат), президентът Румен Радев е от първия вид. От началото на първия си мандат до последния ден на втория, а сигурно и след това, той преследва и ще преследва целите, заради които завоюва високо обществено доверие и подкрепа. Такъв е истинският лидер – той действа, а не коментира, съзерцава или мрънка.


Концентрацията в банковия сектор се запазва висока


Банковата система приключи 2021 година с активи от 135 млрд. лева. Ръстът им спрямо края на септември миналата година е 2.08%.  Струва си да се отбележи, че от лицензираните  25 банки у нас, 6 от които като  клонове на чуждестранни институции, първите 10 банки контролират 87.96% от всички активи на банковата система. 


Ще избистрим водата на всички, свикнали да ловят риба в мътното


Трябва да се знае, че когато говорим за ток, България продължава да изразходва около 3,5 пъти повече енергия за производство на единица продукт. Отделно, че харчим 4-6 пъти повече ресурси за производството на същата единица продукт. Това ни прави крайно неконкурентни. В момента се чудим как да нахраним народа с две библейски риби, а всъщност трябва да научим хората как да ловят риба. Как да произвеждат сами електроенергията си. Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в СТУДИО БАНКЕРЪ.


Ние сме там, където ни очакват клиентите


Мястото на банката ни е както в онлайн пространството, така и в мобилния телефон, но нека да не подценяваме и ролята на контактите през нашите филиали и центрове за контакт с клиенти. Най-общо бих казала, че УниКредит Булбанк устойчиво предлага на клиентите си възможността да изберат предпочитания от тях канал. Днес над 80% от видовете операции могат да бъдат извършени през някой от дистанционните ни канали, може да станете клиент изцяло дистанционно, да инвестирате дистанционно, да заявите карта, вземете кредит. Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк, пред БАНКЕРЪ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във