Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 23–29 юни от Banker Weekly


Кабинетът падна, брокерите надделяха  


Правителството на Кирил Петков не оцеля в първия вот на недоверие, внесен от ГЕРБ-СДС. То стана първото в най-новата ни история, което беше свалено по този начин. От 239 народни представители, присъствали в залата на парламента, за вота гласуваха 123, а 116 бяха „против”. Специално за случая в Народното събрание дойде и депутатът от ДПС Делян Пеевски, който от месеци не беше стъпвал там.


Като няма хляб, на ви хазарт


Това прозира изпод мотивите на внесения в Народното събрание законопроект за промени в Закона за хазарта. Той е дело на отцепници от ИТН, подкрепени от депутати от "Продължаваме промяната" и БСП в лицето на Румен Гечев. Промените са свързани с дейността на Българския спортен тотализатор, като депутатите предлагат да се премахнат някои ограничения пред дейността му, да се разшири мрежата му, продажбите и видовете хазартни игри, които предлага. Най-общо целта е да се улесни достъпът на населението до мекия хазарт, става ясно от мотивите към законопроекта.


Земеделието: И след мъглата пак мъгла


На прага на поредната политическо криза българските земеделци отново бяха изправени на нокти. Въпреки всички обещания на ресорния министър Иван Иванов, че освен финансирането от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони за първи път е заложено и увеличаване на националното съфинансиране - от 15 на 60%, надеждата това наистина да се случи става все по-крехка и по-крехка. 


Програмното правителство – една (засега) невъзможна алтернатива


Да се обсъжда дали в този парламент можеше да се състави пълноценно програмно правителство, основано на съгласие по няколко ключови задачи, в момента изглежда в най-добрия случай наивно. Как би могло да бъде иначе, след като повечето партии и политици не могат дори да разговарят нормално (без да се обиждат)? Но поради мрачните икономически и социални перспективи е много вероятно скоро да ни се наложи такова упражнение, затова има смисъл да се поразсъждава.


Северна Македония и новите хъшове


Скандалът около даването на зелена светлина на преговорите за приемане на Северна Македония в ЕС се изроди във фарс. След като шест месеца т.нар. политически елит, представен в парламента, се туткаше по въпроса, изведнъж в сряда (22 юни) всички се разтърчаха като ужилени, викайки вкупом "дайте да дадем на нашите братя македонци". В същото време и самите македонци се изокаха, че щом искаме да им дадем, значи има нещо гнило в София и тая неке да я биде.


Кьовеши печели, Божков триумфира


Само за една седмица две ключови събития на правосъдния фронт минаха и заминаха покрай инак вечно будните кафяви, жълти и нормални медии. Като суха фактология въпросните събития бяха маркирани в новинарския поток, но оттам нататък - нищо. А помним, че покрай главните действащи лица стотици, ако не и хиляди хора направиха или кариери, или пари, или... много пари около кариерното си развитие. Първото събитие е българско, а второто - международно. Развиват се в един и същи ден, в рамките на около четири часа и половина. Първа по време е "нашата работа".


"Капитан Андреево" даде рентгенова снимка на задкулисието


Голяма част от корупцията в България идва и е идвала от Изток. Докато не изчистим корупцията, няма как да говорим за национален интерес и истинска ценностна ориентация на страната. Няма как да говорим и колко социална трябва да бъде държавата. Докато не спрем кражбите дори не знаем с какъв ресурс разполагаме, за да решаваме социалните проблеми. Вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев пред БАНКЕРЪ.


Демокрацията е измислена на улицата и се брани на площада


ВСС трябва да се преформатира. Как? Абсолютно самостоятелна съдийска колегия. Ненамеса в прокурорско-следователската колегия. Прокуратурата даже бих я извадил от съдебната власт, където тя принципно няма място. Може би трябва да внесем и малко правна екзотика – във ВСС да има гражданска професионална квота. Само по един адвокат да влезе в съдийската и прокурорската квота, това ще освети процесите вътре. Адв. Николай Хаджигенов пред БАНКЕРЪ.


Войната в Украйна заплашва само икономиката ни


Не мисля, че по отношение на сигурността има сериозна заплаха - нито терористична, нито от друг вид. Икономически обаче България ще бъде ударена много сериозно. Индикациите за такъв икономически колапс са вече налице. Скептичен съм относно договорките за алтернативни доставки на природен газ с Азербайджан и САЩ. Може би има някакви краткосрочни стъпки, по-скоро - някакво зарибяване, но в дългосрочен план нещата едва ли ще останат такива, каквито на нас ни се иска. Поне така предполагам. Аналитикът проф. Румен Стефанов пред БАНКЕРЪ.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във