Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 20–26 февруари от Banker Weekly

Fitch „гласува” за Бойко

В средата на февруари Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата по дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута от стабилна на положителна. Рейтингът ‘BBB’ бе потвърден. Съобщението за трите B-та на Fitch предизвика живо включване по фейсбук на премиера Борисов, който „в ефир“ обсъди с финансовия министър Ананиев новината. Това стана сред природата, както когато двамата обсъждаха доклада на Moody’s за България. Само че вместо пънове в гората, този път фон на разговора беше зелена ливада.

 

КТБ: Скелети в килера по делото на Оманския фонд срещу България

България се е споразумяла със Суверенния фонд на Оман по делото за фалита на Корпоративна търговска банка, което фондът заведе в Арбитражния съд във Вашингтон (ICSID) през 2015 година. Подробности по делото изнесе юристът Радосвета Василева, дъщеря на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Василева се позовава на официални документи от трибунала, отправяйки тежки упреци към правителството, политици и медии за отразяването на случая. 

 

Докога лакомията ще предизвиква природата?

Поредното безумно посегателство върху природата е на път да вкара страната ни в международните новини. След като преди няколко дни стана ясно, че нов адепт на бетона е на път да изсече гората под Коджа тепе край Варна, граждани и екологични организации излязоха на протест. Те изпратиха петиция адресирани до Министерството на земеделието, храните и горите, Европейската агенция по околна среда, Министерството на околната среда и водите и Българското дружество за защита на птиците, с която алармират за започналата сеч и ясно заявяват намерението си да се противопоставят на изсичането на 25 дка иглолистна гора и строежа на 44 къщи в тази местност. Според текста на петицията изсичането е започнало на 5 декември

 

Голямото междупартийно крадене на гласове

Повечето от формациите, които ще участват на предстоящия парламентарен вот, твърдят, че тези избори са най-важните след 1989 г., защото държавата ще трябва да се рестартира и да поеме по правилния път. Което означава, че борбата за всеки един електорален глас ще бъде ожесточена. Проблемът е, че във всеки един сегмент (освен в етническия при ДПС) има по няколко играчи, които ще се борят за едни и същи гласове. И ако през 90-те години БСП се ширеше сама в лявото пространство, а в дясното беше като в „дядовата ръкавичка“, то след това и лявото започна да се рои, а сега на мода са патриотичните формации. Така че голямо крадене на гласове ще падне – „Републиканците“ на Цветанов и „Демократична България“ ще дърпат от ГЕРБ, Мая Манолова – основно от БСП, а Слави Трифонов ще къса от всички.

 

Строителят на "Балкански поток" иска и газовата връзка със Сърбия

Единадесет са кандидатите в обществената поръчка за изграждането на газовата връзка България-Сърбия, чиято стойност е 143.6 милиона лева, съобщи държавното дружество "Булгартрансгаз". Дължината на интерконектора на българска земя е 62 километра. Прави впечатление, че сред кандидатите е консорциумът "Аркад", който строи продължението на "Турски поток" през България, наричан от премиера Борисов "Балкански поток". Оферта е подала и италианската "Бонати". Сред останалите претенденти са добре познатите у нас "Главболгарстрой", "Джи Пи Груп" в консорциум с "Грома Холд", "Климатроник", "Атоменергоремонт".

 

​Има свръхгарантираност, но лихвите не падат

Едва ли повече от 50-60 фирми към момента, които са се възползвали от държавните гаранции, за да вземат кредит и това са предимно големи предприятия. За дребния бизнес мярката на правителството се оказа неизгодна, защото търговските банки не намаляват лихвите, въпреки че работят в условията на свръхгарантираност на заемите. Затова от 2 млрд. лева за портфейлни гаранции, отпускани от Българската банка за развитие. До момента са усвоени само 165 млн. лева.

 

Илон Мъск загуби 15 млрд. долара за един ден

Илон Мъск вече не е най-богатият човек на планетата, съобщи в късните часове на 22 февруари агенция "Блумбърг". Това се дължи на срива на акциите на "Тесла", които загубиха 8.6% от пазарната си оценка в началото на седмицата, заличавайки 15.2 млрд. долара от личното състояние на милиардера. (Бел. ред. - Загубата не е "физическа", а на хартия, защото е резултат от борсовата стойност на компанията на Мъск, която се мени непрекъснато по време на търговията на фирмените акции). 

 

Ако БСП и ДПС бяха опозиция, отдавна да са свалили Борисов

 

Г-н Ляков, вие въведохте термина „олигархичен мафиотски модел“(ОММ) далеч преди неговата масова употреба. Сега мнозина смятат, че почти всички процеси в българския политически живот са свързани с ОММ. Как защитавате тази теза?

За пръв път заговорих за ОММ през 2008 г. в книгата си „Модерните партии“, още по времето на Тройната коалиция. Този модел започна да се формира, когато управляваха НДСВ и ДПС, укрепна по времето на Станишев и се наложи като определящ за политиката на цялата държава при Борисов. Това е престъпна мрежа, обхванала най-важните структури на българското общество: съдебната система, политическата система, администрацията - с министри, зам.-министри, областни управители. Чрез тези пипала октоподът диктува политически решения. Много от участниците са били свързани или с ДС, или с номенклатурата на БКП/БСП. Затова казвам, че моделът ОММ по генезис е ляв. Смешно е, когато чувам как „борци“ срещу модела щели да го атакуват от леви позиции - като Отровното трио и Мая Манолова, която сама е участвала във формирането на модела, а сега иска да го разбива.

Това казва Панайот Ляков в интервю за  „БАНКЕРЪ“.

 

На енергийно бедните само зелен преход им липсва

Евроинституциите поставят все по-високи климатични цели. Те постигнаха споразумение за намаляване на нетното количество емисии парникови газове с най-малко 55% през 2030 г. спрямо базисната 1990 година. Богатите страни обявиха, че целта е постижима, а държавите от Централна и Източна Европа, които и без това трябва да догонват, са изправени пред енергийна бедност. Помощта от Брюксел е гарантирана, но крайно недостатъчна за компенсирането на поетапния отказ от въглищата и от газа, ако не бъде признат за преходно гориво. Оказа се, че в националните планове за възстановяване и устойчивост, чрез които държавите членки на ЕС доказват и заявяват намеренията си за реформи до 2026 г., трябва да доминират зелените инвестиции и цифровизацията. Крайният срок за предаване на тези планове в Еврокомисията е 30 април.

Facebook logo
Бъдете с нас и във