Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 19–25 ноември от Banker Weekly


Нинова свали маската и предаде Радев


Пет дни преди балотажа на президентския вот лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка заради плачевните резултати на всички видове избори през годината. Вината бе стоварена върху всички и всичко - корона кризата, машините за гласуване, вътрешнопартийната опозиция, служебното правителство, новата формация на Кирил Петков и Асен Василев, държавния глава Румен Радев. Голямата си "заслуга" за провала на БСП обаче Корнелия Нинова подмина елегантно. Вместо да започне с нея...


Рекордни печалби за банките


Банките в България дават сериозни индикации, че се връщат към предкризисните години на големи печалби. Към деветмесечието печалбата им достига 1.1 млрд. лева и при едно силно последно тримесечие ще се доближи до рекордите, поставени през 2018 и 2019 г., когато положителният резултат бе близо 1.7 млрд. лева. Растеж отчитат почти всички ключови за системата показатели, включително тези за активите и собствения капитал. Ръст бележи кредитирането, особено при потребителските и жилищните кредити. Вложенията в банките са другият феномен, тъй като продължават да растат въпреки занулените лихви.


Пътни фирми били върнали около 10% от авансовите плащания


Любопитен факт в данните за изпълнението на бюджетните харчове през тази година е отрицателната стойност на капиталовите разходи през месец юли в сравнение с юни. Изчисленията показват стойност от минус 166 млн. лева. „Цифрата получих, като извадих от отчетените капиталови разходи за юли обема за юни”, каза за БАНКЕРЪ Димитър Чобанов, финансист, преподавател в УНСС. Този на пръв поглед невероятен резултат обаче има желязно обяснение. И то е, че през юли всъщност са изтеглени обратно част от авансовите плащания (около 490 млн. лв.), които бяха дадени по-рано през годината за пътно строителство. 


Алeлуя, къде са българите в САЩ и Канада?


"Боли, но пък благодаря, че мен научи на това от всяка болка песен да събудя", пее Слави Трифонов в най-новата си песен "Алелуя". Видеоклипът бе качен в Ютюб около месец преди изборите на 14 ноември, набързо събра половин милион гледания и... дотам. Дали лидерът на "Има такъв народ" е предчувствал ниската избирателна активност и скромното (на фона на предишните два вота) представяне на ИТН - не е известно. Факт обаче е, че днес - седмица след вота 2 в 1, "Алелуя" е отскочила нагоре само с 66 000 нови гледания. На пръв поглед сравнението между лайковете на "Алелуя" и избирателната активност на българите зад граница е леко странно. По същество обаче това сравнение си е много полезно, нищо че е срамно.


Време е за висш пилотаж по закона "Магнитски"


"Това ще е висш пилотаж от правна страна, за да се случи този законопроект." Репликата прозвуча в края на последния парламентарен мандат, когато служебният кабинет раздаде на депутатите от временната комисия "Магнитски" проектотекстове за отиграване на санкциите по едноименния глобален американски закон. А работната група, в която бяха включени експерти на двете "ресорни" министерства - правосъдното и финансовото - предложи бъдещият нормативен акт да се казва Закон за защита на извънтериториалните последици от санкционното законодателство на трети страни.


Лавинообразните оставки ще ни изпързалят


Търпението на избирателите се изчерпа. Всички партии бяха наказани с ниска избирателна активност. Политически сили, представили се прилично на предишните два вота тази година, сега се оказаха изтикани назад. Една от тях дори изпадна от парламента. А трети, системно затъващи, се сблъскаха с още по-плачевни резултати. Попарените и повехналите от развоя на събитията партийни лидери спешно трябваше да решат как точно да обяснят на хората какво се е случило и защо.


Когато си дълго във властта, произвеждаш статукво


Обърнете внимание на парадокса: преди членството ни в ЕС, България беше в трийсетицата по свобода на медиите. Сега е на 112-то място. Излиза, че членството в евросъюза е сринало свободата на медиите. И е така, защото еврофондовете се разпределят през изпълнителната власт. Така се създаде сash & carry журналистиката. Голяма част от обществото също се насочи към тези еврофондове, които са mixed blessing – смесена благословия. Дясно мислещият човек полага усилия и взима кредити за предприемачество, независимо от държавата. Докато други минават през партиите, за да се докопат до европарите, разпределяни от властта. Илиян Василев пред БАНКЕРЪ.


Започваме ревизия на транспортните концесии


Разпоредил съм да се извършат проверки за изпълнението на задълженията на концесионерите по всички действащи договори за обекти от транспортната инфраструктура. Към момента фокусът е върху концесиите, които имат най-голямо обществено значение, като приоритетните обективни критерии бяха прогнозна стойност на концесията, обем на плащания на концесионни възнаграждения, скорошни изменения или заявени такива, както и наличие на непазарни условия и пропуски. Този подход доведе приоритетно до преглед първо на концесионните договори за летище София, летищата в Бургас и Варна, пристанище Бургас и жп гара Пловдив. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев пред БАНКЕРЪ.


Да не говорим за лустрация, а за ефективна съдебна система


Не бих била толкова сигурна, че квалифицираното мнозинство по темата за главния прокурор е невъзможно. Двете най-аргументирани становища са: или да се премахне функцията на главния прокурор, или да бъде сведена до административен ръководител. А за въвеждането на обжалваемост на отказите на прокуратурата да започне разследване трябва да се промени само един член от закона и изисква обикновено мнозинство в НС. Тази препоръка на Венецианската комисия отлежава отдавна у нас. Трябва да се преформулира и ВСС, този орган може да стане временно действащ. Адв. Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" пред БАНКЕРЪ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във