Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 17 - 23 септември от Banker Weekly


Задкулисието да почерпи


Както е тръгнало, истинската съдебна реформа няма да ни споходи поне още седем-осем парламентарни мандата. Ако продължат по досегашния си път, т. нар. партии на протеста няма да уволнят Иван Гешев от поста "Главен прокурор на Република България", няма да изхвърлят платените ятаци на задкулисието в съдебната система и няма да прочистят храма на Темида от корумпираните магистрати, работещи самосиндикално или пък изградили си свои лични престъпни схеми. Просто за пореден път те са тръгнали по линия на най-лекото съпротивление и за още по-пореден път ще обслужат корпоративните интереси на съдийската гилдия. 


Кристалина Георгиева натискала за рейтинга на Китай


Името на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева бе замесено в скандал, обхващат периода, когато тя е била директор в Световната банка. В публикация на Bloomberg, базирана на доклад на Световната банка, се посочва, че Георгиева (с помощта на своя съветник Симеон Дянков (бивш финансов министър в кабинета "Борисов 1") е оказвала натиск да се подобри класирането на Китай в класацията "Doing Bussiness" за 2018 година. Натискът е оказван точно в момент, когато се е очаквало Пекин да играе ключова роля за увеличението на капитала на Световната банка.


И "Напоителни системи" вода газят, жадни ходят


"Напоителни системи" ЕАД е в критично финансово състояние. Колко добре се справя предприятието с ангажиментите си е ясно от десетилетия, защото за критичното състояние на язовирите, реките, дигите и хидромелиоративните системи и съоръжения се пише и приказва още от епохата на социализма. Оправданието обаче е все едно и също: липса на достатъчно средства. Според експертите на Сметната палата, един от големите виновници за лошото състояние на дружеството е Министерството на земеделието храните и горите. Например - ведомство майка е пропуснало да разплати изпълнението  на куп дейности по една от задължителните обществени услуги на "Напоителни системи" - поддържане на обектите за предпазване от вредното въздействие на водите.


За питомното, дивото, ловците и техните съветници


През последните седмици общественото пространство е бомбардирано с всевъзможни гадания относно възникването, характера и потенциала на т. нар. нов проект на Кирил Петков и Асен Василев. Наред с всевъзможните спекулации на тема „Нероден Петков” се появиха и някои разсъждения за евентуалната му електорална база. В частност - един опитен социолог отсече, че новото политическо явление – каквото и да е то – ще трябва да разчита на „питомното”, т.е. на "късането" от електоратите на съществуващите партии. А търсенето на подкрепа сред негласуващите (отчуждените от политиката) било „гонене на дивото”. Това твърдение има не конюнктурно, а принципно значение и затова ще го разнищим по-подробно.


Търси се кандидат-президент за ГЕРБ


Президентските избори са зад ъгъла, а кандидати няма. Два месеца преди деня на вота единствения претендент е настоящият държавен глава Румен Радев. Всъщност още двама-трима мераклии огласиха амбициите си, но те нямат дори хипотетичен шанс за някакъв успех.  Очевидно намирането на достоен кандидат от страна на парламентарно представените партии се оказва трудна задача. Навремето Радев тръгна от нулата - неопитен, без червени или черни точки, но беше ново лице и това го изстреля на върха. А през следващите пет години успя да спечели много симпатизанти - не само от целия политически спектър, а и от средите на негласувалите за него през 2016-та.


Ще борим корупцията, ама друг път!


Крайният резултат от обсъждането на санкциите на САЩ по закона "Магнитски" срещу бившия депутат от ДПС Делян Пеевски ( ДПС е част от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европарламента), бизнесмена Васил Божков и бившия заместник-шеф на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков в Европейския парламент ни припомни една култова реплика от прекрасния филм "Куче в чекмедже", изречена от малкия актьор Веселин Прахов: татко ще ми купи колело, ама друг път!


Частните фондове правят осигуряването "сърп и чук"


Един учител, който се е пенсионирал през 1998 г., няма как да получава толкова, колкото ще получи пенсиониралият се през 2021 г. негов колега.  Видя се също, че обществото е силно разколебано и по отношение на допълнителния стълб за осигуряване - заради начините, по които са харчени парите в тези частни фондове. Случаи като „Пилето“ изиграха сериозна роля в разклащането на това доверие. Излиза, че внасянето на пари в допълнителните фондове е по-неизгодно от внасянето в НОИ. Ето това е „сърп и чук“! Вместо частният сектор да е по-добър и да стимулира хората да внасят пари при него, държавният се оказва по-стабилен. За мен - като десен човек - това е драматично. Мария Капон пред БАНКЕРЪ. 


Много леви хора не сe разпознават в БСП


Темите за данъците и пенсиите се повдигат периодично в парламента, но отсъстват от предизборните кампании. Партиите, включително и нашата, се страхуват да не изгубят избиратели. Поставяли сме въпроса за прогресивния данък и сме били мощно атакувани, с фразата: „социалистите искат да вдигат данъците“. А истината е, че плоският данък се провали – нито изсветли икономиката, нито докара чужди инвестиции. Стратегическите инвеститори искат не само ниски данъци, а и квалифицирана работна ръка, правов ред, общо спокойствие и перспектива за развитие. Крум Зарков пред БАНКЕРЪ.


Инфлацията влезе, без да почука


Индексът на потребителските цени за август спрямо юли е 100.8%, т.е. месечната инфлация е 0.8 процента. А годишната за август в сравнение със същия месец на 2020-та е 3.7 на сто. Проф. Стоядин Савов едно време казваше: "Инфлацията е задрямал тигър, готов за скок". Август с годишната си инфлация от близо 4% е доказателство за това. Особено след "задрямването" преди година, когато Ковид пандемията сви стопанския живот. Всъщност светът все още не може да се отърси от кошмара, който го сполетя. Централните банки засилват паричното предлагане, за да може с евтини пари колелото да пребуксува и да се завърти отново. Това обаче не се случва, поне засега. Няма го онзи решаващ тип инвестиции – производствените, които носят добавена стойност. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във