Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 17–23 март от Banker Weekly


Кьовеши разклати стола на Гешев, но няма кой да забележи


Три са събитията, белязали и тази седмица като прахосана от гледна точка на съдебната реформа и утвърждаване върховенството на закона: решението на Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси за ликвидиране на специализираното правосъдие; срещата на европейския прокурор Лаура Кьовеши с министър-председателя Кирил Петков; срещата на европейския прокурор Лаура Кьовеши с българския главен прокурор Иван Гешев. Започваме по ред на номерата.


БНБ ли ще се превърне в пробойната на управляващата коалиция? 


Парламентарно представените партии ще имат още 7 дни, за да представят своите предложения за кандидати за управител на Българска народна банка. Това се наложи, след като първата процедура завърши неуспешно на 8 март. 

На 16 март (сряда) народните представители приеха предложените от парламентарната Комисия по бюджет и финанси правила за условията и реда за предлагане на кандидати за гуверньор на централната банка, предоставяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси. Бе определена и процедурата му за избор от Народното събрание. От присъстващите в пленарната зала 218 депутати, 120 подкрепиха предложението срокът да е седем дни, други 25 бяха против, а 73 се въздържаха.


Газовите главоблъсканици на България


Вече 13 години (откакто през 2008-2009 г. ни "цапардоса" световната финансова и икономическа криза) България не спира да говори как трябва да реши един ключов проблем – зависимостта си от внос на енергоносители от Русия.  Природен газ, петрол и ядрено гориво идва все от Руската федерация у нас. И докато за петрола и дори ядреното гориво вече се говори, че има възможност за доставки от други места, то при природния газ нещата се случват все още много бавно и протяжно (може би дори продажно, според някои специалисти), защото все още 70% от синьото гориво го дължим на Москва...


Недоверието е най-прекият път към провала на една държава


Референдумът е най-добрият начин един народ да се самонакаже”. Така отговори преди години тогавашният външен министър Соломон Паси на онези, които питаха защо не се е провело всенародно допитване дали България да стане член на НАТО. Е, в тази му мисъл има резон.

По същия начин недоверието в правителството, в институциите, по време на кризи може да провали държавата. Българинът изначално не вярва в тези, които го управляват, въпреки че той си ги избира. Като емблема на нашенския манталитет стои прословутата фраза – те (там горе) и ние (тук долу), която от векове маркира пропастта между управляващи и управлявани.


Намаляват санкциите за обида и клевета срещу властта


Освобождаването от наказателна отговорност с налагане на глоба да е възможно и при обида и клевета срещу властта, а не само срещу гражданите, като размерите на наказанията бъдат намалени. Това предвижда предложен от правосъдното министерство проект за промени в Наказателния кодекс (НК), с които кабинетът реагира на множеството осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в тази насока. 


 Стратегия: България да се държи за руския нефт


На бензиностанции INSAoil и в няколко други малки вериги бензинът и дизелът струват доста над 3 лв. – 3.14-3.20 лева. Тези цени обаче засега са изключения. Пазарът упорито задържа цените малко под 3 лева. Но тази психологическа граница лесно може да бъде прекрачена. Време е държавата да се намеси.

В края на миналата и началото на тази седмица, Министерският съвет е обсъждал да се премахнат временно биодобавките в бензина и дизела, влагани по задължителна евродиректива. Не се е стигнало до единно мнение, научи „БАНКЕРЪ” от свой изключително добре информиран източник. Изтъкнато е било, че друг разумен лост за задържане на цените към момента няма.


Има хора, които объркват обществото срещу заплащане


Управлението е в доста сложна конструкция, с партии, които дълго дори не си говореха. Но постигаме балансиран и ясен подход. Помагаме на Украйна, приемаме съюзнически сили на наша територия, защитаваме независимостта на България, интегрираме се добре в НАТО – виждате качествата на новия военен министър. Във време на война единственото, което нямаме, е време. А трябва да се действа бързо и решително. Въпреки опитите за дестабилизация, насаждането на страхове у населението и политическото използване на ситуацията, икономиката ни стои доста стабилно, базата за хората и бизнеса е стабилна, което позволява да се прави нормално планиране. Що се отнася до националното ниво, там текат процеси, свързани с няколко възможни сценария – благоприятни, негативни и тежки. Готвим се за всички, за да не бъдем изненадани. И не става дума само за инфлация и парични потоци. Говорим за логистика, физическо наличие на стоки – неща, за които Европа не е мислила от Втората световна война насам. Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред „БАНКЕРЪ“.


Тихата смърт на българския плод и зеленчук


Истински потрес сред реалните производители на плодове, зеленчуци и картофи предизвикаха издадените на 10 март заповеди, с които земеделският министър определи размерът на плащането за един допустим хектар по Схемата за обвързано подпомагане за сектор "Плодове и зеленчуци" за Кампания' 2021.

Въпреки галопиращата от няколко месеца инфлация, въпреки неимоверните усилия на българските производители да оцелеят по време на пандемията и последвалата разюздана енергийна криза, днес - когато към всичко това "спокойно" можем да добавим и войната, бушуваща току на прага ни - някой в министерството изведнъж реши да ореже бюджета точно за тази помощ. И то не с 5-6%, а с цели 20 на сто в сравнение с плащанията за 2020 година.


Икономиката на Русия ще се срине по венецуелския сценарий


Горещата война ще приключи скоро, защото Русия няма възможност да я води продължително. Предполагам, че и руското общество, колкото и да е упоено от медии, цензура и страх ще се събуди, защото загубите ще станат прекалено големи. А виждаме и какво се случва на терен след санкциите. Рублата влиза в спирала на девалвация, руските граждани нямат достъп до валутните си сметки, могат да теглят средства само в рубли, експортът на държавата трябва да се обмени в рубли по курса на централната банка. Икономическият експерт Никола Янков пред „БАНКЕРЪ“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във