Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 16-23 април от Banker Weekly

Всички водещи теми четете в изданието ни ebanker.bg


Надежда за рестарт на надеждата


Ако денят се познава от сутринта, колкото и банално да звучи, този парламент би трябвало да изкара поне половината от мандата си. Условието, това да се случи е едно: хората на Слави Трифонов, Христо Иванов, Мая Манолова и Николай Хаджигенов да укротят емоцията и да не изпадат в еуфория. Тоест - да бързат бавно и методично, без да дават шанс на статуквото да прегрупира силите си и да провали нещата. И да не се връзват на евтините номера, които Бойко Борисов и хората му се опитват да въртят.


Депутат Мирчев, зарежете гумената лодка в Росенец!


Депутатът демократ Иво Мирчев очевидно е решил, че е способен да разплете чорапа с капитализирането на ПИБ. Той пита във Фейсбук: "Кой "принуди" правителството да плати по 5 лв. на акция на ПИБ, след като цената на борсата бе едва около 2 лева?". Да, чисто новият депутат безспорно има право да пита. Но подходът му е объркан. Той иска да гони Борисов за сделката, но клати банката.  И не си дава сметка, че става дума за кредитна институция с активи от няколко милиарда, която е дала заеми на няколкостотин хиляди граждани и фирми и ако се случи нещо с трезора, тези кредити ще станат незабавно изискуеми.


Преразпределя ли порциите Доган?


След като ексдепутатът Делян Пеевски направи силна серия от  продажби на дружества , дойде ред и по-стария ортак на Ахмед Доган - Румен Гайтански, да последва примера му. Което съвсем основателно поставя въпроса: "Преразпределя ли порциите почетният председател на ДПС, или просто сменя контузените играчи със здрави?". Ако съдим по действията на ексдепутата, собствеността на компаниите най-често се променя или само на хартия, или срещу пари, от които всички по веригата ще останат доволни. С Вълка ситуацията изглежда с по-фина настройка, защото става дума и за обезличаване на дългове.


Борисов някак довърши мандата. А Гешев?


„Абе аз обичам да се праим на луд, ма вие, господин премиер, май се правите много успешно! Не, бе, викам, братко – прост съм и ми е лесно. То е кофти да си сложен!". Тези думи на признание и възхита изскочиха от изтеклия в средата на миналата година знаменит запис с гласа, който не се различава от премиерския. Същият приписва авторството им на главния прокурор Иван Гешев. И понеже Бойко Борисов не отрече диалога между двамата, а прокуратурата не започна разследване по случая, приемаме че този толкова правдоподобен контакт е реализиран. При това многократно. 


Тънки сметки за милиардите от ЕС


ГЕРБ се опитват да играят дистанцирано от належащите въпроси в държавата. Тон зададе началникът им Бойко Борисов, който хвърли ръкавицата към Слави Трифонов с думите: "Вземайте властта". Логично, към същата линия започна да се придържа и вицепремиерът Томислав Дончев, който няколко дни по-късно съобщи, че ще прибере в шкафа своя Национален план за възстановяване - проектът, чрез който България ще трябва да кандидатства за усвояване на евросредствата от спасителния фонд на ЕС. 


Ваксинационният туризъм набира популярност


От гледна точка на целта на визитите, се различават няколко основни туристически разновидности: приключенски туризъм; медицински туризъм; религиозен туризъм; секс туризъм; спортен туризъм; селски туризъм; бизнес туризъм. Пандемията от COVID-19 роди още една форма - ваксинационния. Цялата концепция на този вид туристически услуги звучи малко странно. Засега те не са облечени в законова форма. Това означава, че туристите нямат право на регресен иск, ако агенцията не изпълни обещанията си. Тоест всеки аспект на предлаганите пакети, включително за ваксините. 


Трябва ли ни „наша“ БКП, след ГЕРБ - БКП?


Пред „огромния“ капацитет на Борисов, пускам сълза: 11 здравни министри за 11 г., половината намерени по тротоари и пешеходни пътеки, Цветанов за какво беше подготвен, а самият Борисов какво знае, извън шофиране на джипка и мятане на пачки през прозореца. Като гледам листите на Слави, ДБ и нашата, там почти няма хора с политически опит, но пък е пълно с доказани професионалисти. Адв. Николай Хаджигенов пред БАНКЕРЪ.


Банкерите ще позеленеят


Едно е ясно: „зелената вълна” ще залее и банките. Дали ще ги удари като цунами или като силен прибой все още никой не се наема да прогнозира. Някои български банкери вече си дават сметка за рестриктивното бъдеще. Но преди да "позеленеят", ядосани от извънредното законодателство, което се задава, отказват да коментират. А и още е рано – Европейската комисия подготвя директива по въпроса, избран е специален комитет, който да учи банкерите да различават „зеленото” от другите цветове.


Без държавните пари задкулисието фалира


Ценното време за реформи през последните 4-5 години беше пропиляно за цялата ни икономика. България излезе извън историята и сега всичко това ще се стовари наведнъж върху нацията. Оформя се доста тежък дневен ред. Разчитам на инстинкта за самосъхранение на партиите от протеста – в момента, когато те влязат в правителство, всичко това ще се струпа на главите им. Илиян Василев пред БАНКЕРЪ.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във