Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 16–22 юни от Banker Weekly


Няма пари за магистрали, защото ще купуваме влакове


На 23 май Министерството на транспорта и съобщенията обяви пазарни консултации за закупуване и поддръжка на нови влакове, локомотиви и бордово оборудване. От тях става ясно, че ведомството иска да купи 35 електрически мотриси, 7 двуетажни мотриси, 20 пуш-пул състава, 18 маневрени батерийни локомотива, както и 108 комплекта ETCS бордово оборудване за управление на влаковото движение. За участие са поканени 15 производители, сред които и световни компании като „Алстом“ и „Сименс“.


С две банкноти пред Пенсионерски клуб "Еврозона"


Хората от третата възраст у нас трепетно очакват да се приеме актуализираният бюджет 2022, за да получат обещаните надбавки над пенсиите си. Дали това ще стане при тази политическа обстановка? Отговорът все още е "По-скоро да”. Но един въпрос с отговор след година и половина гложди все повече общественото мнение - как на 1 януари 2024 г. ще се чувства най-бедният пенсионер в ЕС като горд член на Еврозоната с примерно две банкноти по 200 евро в портмоненцето си?


Ще загуби ли "Кинтекс" договор за 80 млн. лева?


Колкото повече омекват краката на управлението, толкова по-голямо става влиянието на икономическия министър Корнелия Нинова. Примката, която Слави Трифонов и депутатите на "Има такъв народ" надянаха на врата на четворната коалиция, неусетно, но сигурно продължава да се затяга. А Нинова, като един много добър политически играч, не би пропуснала да се възползва от тази заплетена ситуация. Не за друго, а защото заради оцеляването на 47-ото Народно събрание и кабинета на Кирил Петков оттук нататък едва ли някой ще посмее да й каже "Не!".


Хубав парламент, ама български...


Това е положението. С дружни усилия депутатите на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" прекратиха предсрочно мандата на председателя на 47-ото Народно събрание Никола Минчев. Направиха го по български, набързо - от вчера за днес, плюейки на свои принципи, маниерно, на моменти чак смехотворно... Абе, скалъпена работа. Сред мотивите - нарушил конституцията и правилника на парламента, възпрепятствал нормалната му законодателна дейност и провеждането на ефективен парламентарен контрол. Боже, спаси грешнаго!


Близо до Бог, далеч от реалността


Съдбата на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) увисна на косъм. Управляващите упорито я добутаха до сетния й час и вкараха в парламента проекта за нов Закон за противодействието на корупцията (ЗПК), в който е регламентирана и новата Комисия за противодействие на корупцията (КПК). Политическата криза, в която се озовахме след оттеглянето на ИТН от коалицията, обаче може да се окаже причина за замразяване и в крайна сметка за провал на законодателните намерения на управляващите, ако  последва и парламентарна криза, т.е. предсрочни избори.


Мобилните оператори печелят клиенти с все по-изгодни условия


Засилва се конкуренцията на пазарите на електронни съобщения у нас през 2021 г., което ще доведе до насърчаване на инвестициите в сектора и ще увеличи благосъстоянието на потребителите. Това е изводът в анализа на Комисията за защита на конкуренцията на проекта за годишен доклад на Комисията за регулиране на съобщенията. Основните играчи са „Българска телекомуникационна компания“ ЕАД (БТК), „А1 България“ ЕАД (А1) и „Йеттел България“ ЕАД ("Йеттел", наследникът на "Теленор"). Те имат общ пазарен дял 97.8% на база брой абонати и 95.4% - на база приходи.


За да се откаже от еврото, България трябва да напусне ЕС


Всякакви референдуми могат да се проведат, но тяхната валидност не може да оборва международни конвенции, в които България е страна. Когато Гърция трябваше да приеме своя план за възстановяване, наложен от международните кредитори, там направиха референдум и убедително отхвърлиха плана. Но планът след това се изпълни. Иначе Гърция щеше да фалира. Единственият начин да се откажем от еврото е да напуснем ЕС. Икономическият експерт Евгений Кънев пред БАНКЕРЪ.


АББ си припомни мисията - да отговаря бързо, ефективно и сплотено


Денят е 13 юни, пред Vivacom Art Hall в София са спрели луксозни коли. Минувачите гадаят кой ли художник открива изложба в арт пространството в началото на ул. "Оборище". Даваме им коз – става дума за организация, създадена на 9 април 1992 година. И не, тя няма нищо общо със станалото на 9 април 1667 г. в Париж, когато е организирана първата публична художествена изложба в света. Дори напротив – съхранява ценности в пълна дискретност, без каквато и да било публичност.


Никой не разбра как ветото се превърна в самоцел


Едно вдигане на ветото за РСМ при готовност на европейски лидери и особено на фигура като Макрон да станат гаранти за изпълнение на някои от българските искания е нещо, което България не бива да пренебрегва. Много малко са моментите, когато Европа е решавала да прояви разбиране към българските искания и аргументи. Още повече, че преговорният процес действително ще трае между 7-8 и 10-12 години – прекрасна възможност да бъдат изпълнени едно по едно всички наши искания. Най-важното е – а това отбеляза в свое интервю и бившият премиер Любчо Георгиевски – да започнат открити дебати, телефонни мостове, интензивни срещи на историци. Така постепенно и македонската, и българската общественост ще видят кои са силните аргументи от българска страна и къде започват добрите аргументи от македонска страна. Историкът Стефан Дечев пред БАНКЕРЪ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във