Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 15–21 октомври от Banker Weekly


Фалстарт за Панов, Герджиков иска да се хареса на всички


Има ли шанс все още действащият държавен глава Румен Радев да спечели втори мандат на първи тур? Анализаторите са раздвоени. Според част от тях това вече е невъзможно, защото кандидатурите на проф. Анастас Герджиков и на съдия Лозан Панов не са за подценяване. Според други социолози и политолози няма да се стигне дори до балотаж, тъй като опонентите на Радев не оправдават очакванията както на публиката, така и на подкрепящите ги партии.


Майбах в счетоводството на свинеферма


Порочна практика на ръба на закона взема все по-големи размери у нас. Фирми декларират огромни касови наличности на парични средства, а при проверка се оказва, че касите са празни. Къде са парите? Собствениците и управителите на фирмите са ги похарчили. Дали за ремонти на офиси и халета, дали за скъпи коли и екзотични дестинации – следа няма.


Летният туризъм на печалба, а зимният фалира преди сезона


Националният борд по туризъм (НБТ) ще настоява 9-процентовия ДДС за ски услугите (лифтове), хотелите, туроператорите и ресторантите да бъде запазен и през следващата година. Мотивите са, че мярката ще подпомогне на бизнеса и ще стимулира реанимацията на сектора. Освен това държавата трябва да поеме още няколко разхода на хотелиерите, защото те продължавали да изнемогват - 100% такса "Смет" и 50% данък "Сгради". 


Какво става в ДПС?


С наближаването на изборите ДПС започна да прави необичайни неща. Някои от тях са видими, почти демонстративни, други представляват трудно доловими, вероятни симптоми на вътрешни процеси, които подлежат на нееднозначно тълкуване. Предвид на особената (макар и често хиперболизирана) роля на движението в българската политика и в контекста на предстоящите избори 2 в 1 е важно да се отговори на въпроса „Какво става в ДПС?". Отдавна е известна слабостта на Доган и неговата организация към символни политически актове, поради което мнозина се опитват да разгадаят какво иска да (по)каже ДПС вътре в страната и зад граница.


Неведение по закон


Каквито и разкрития за български политици и олигарси, притежаващи офшорни компании, да изскочат в бъдеще от кутията с досиетата "Пандора", българските институции, компетентни да ги разследват, ще продължат да се държат като нещипани девици. Такава поне бе реакцията им досега, след като станаха известни данните за офшорните фирми, притежание на бившия депутат от ДПС и настоящ кандидат-депутат Делян Пеевски, майка му Ирена Кръстева и бившия външен министър от кабинета "Борисов" Николай Младенов.


Чудесно време за предоговаряне на кредити


Парно, ток, хляб, олио... Всичко е толкова скъпо навсякъде. Тая зима ще се мре. То и правителство няма – бюджет да направи, с нещо да помогне. Това е сезонът на масовото мрънкане. И първата мисъл на всеки е от какво да спести – да мръзне ли или да гладува. Сваляме гащите и това е! Съсипаха я тая държава дотолкова, че вече и таксиджиите не знаят как да я оправят. Но някой хора може да се досетят, че имат там някъде един жилищен заем отпреди години, чиято цена е много по-висока от пазарните лихви в момента. И че оттам изтичат пари, които могат да бъдат вложени в отопление и ситост. Достатъчно е да проявят елементарна активност и да поискат от банката си кредитът да се предоговори.


Промяната има нужда от съюзници, всички срещу ГЕРБ и ДПС


БСП са партия на статуквото. ГЕРБ са производни на партията майка, ИБГНИ също - в известна част, а в ДБ има деца на партийци. При нас няма. Затова никой не ни долюбва – защото не играем лицемерната игра, която при тях е вродена. Ситуацията е като през Втората световна война. Пред огромния враг - нацистка Германия, и демократичните САЩ, и тоталитарният СССР се обединиха за победата. След това е ясно - последва Студена война. Тошко Йорданов пред БАНКЕРЪ.


Атомът се завръща на бял кон


Отхвърляна и заклеймявана в Европа от десетилетия, атомната енергия извървя своя път през пустинята, за да се върне в целия си блясък. Тежката енергийна криза, обхванала континента, въоръжи с тежки аргументи привържениците на използването й – от Франция до България. Проблемът се свежда до класификацията на енергията и до отговора на въпроса кое може да се смята за възобновяем източник. За защитниците на атома начело с Франция ядрената енергия трябва да бъде приета като "зелена" и да отговаря на същите критерии за инвестиции като другите възобновяеми източници.


"Демократична България" се страхува от управлението на страната


Демократичните хора имат нужда от широко представителство. Но ДБ не произвежда нови лица – отворете сайта им и ще се убедите, че лицата са едни и същи. Аз обаче смятам, че ДБ трябва да създава лидери. Лидерът трябва да е функция на членовете, а не да им диктува кое е правилно и кое не е. Ако утре Иванов го бутне трамвай, кой ще поеме партията? Някой задава ли си въпроса "Защо Кирил Петков и много други хора са напуснали ДБ?" Методи Лалов пред БАНКЕРЪ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във