Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 14 - 20 май от Banker Weekly

Над 33 милиона дивидентен "Градус" за Ангелови

Дивидентите са стръвта, която стимулира решенията за инвестиции. Вярно е, че някои компании години наред вече разпределят печалбата за акционерите си. Други излязоха на БФБ с големи обещания, но не ги изпълниха.

Производителят на пилешко месо "Градус“ АД е публична компания от август 2018 година. IPO-то на старозагорското дружество стана най-голямото на Българската фондова борса от 2007 година насам и второто в историята на местния пазар по привличане на средства – 81 млн. лева. Половината от тази сума влязоха във фирмената каса на дружеството чрез увеличение на капитала, а останалите отидоха в основателите – братята Иван и Лука Ангелови. До момента компанията е разпределила общо 40 439 046 лева като дивидент за 2018, 2019 и 2020 година. От тази сума семейство Ангелови са получили 33 026 377 лева.

Сложно бюджетно уравнение пред служебния финансов министър

"Питай петима икономисти и ще получиш пет различни отговора. Или шест, ако един от тях е завършил в Харвард". Този цитат от американския икономист Едгар Фидлер прекрасно представя ситуацията с държавните финанси в момента. Все пак на 12 май за финансов министър в служебното правителство на Стефан Янев бе назначен Асен Василев, който сяда на стола на Кирил Ананиев в следващите два-три месеца. Но въпросът, който не може да получи еднозначен отговор, сега е: в какво състояние Асен Василев заварва държавния бюджет? A безпристрастният прочит на данните показва, че държавният бюджет се задъхва.

Отровите на ТЕЦ „Марица Изток 2“ вече са по-скъпи от тока й

„Мръсният въздух, който се създава, ще бъде по-скъп от електроенергията!“ Ако някой в България бе изрекъл подобна фраза преди 20 години, със сигурност щяха да го обявят за луд. Особено при старта на модернизацията на термичните централи от басейна „Марица Изток“. Днес обаче реалността е съвсем различна, а бъдещето на въглищната енергетика става все по-мрачно.

В духа на новото време (ще прощавате за това партийно клише), напоителните обясненията, дадени от председателят на КЕВР Иван Иванов по време на парламентарния контрол на 7 май, си прозвучаха съвсем логично. Сиреч, както много обича да казва бившият ни премиер слънце Бойко Борисов, отровите на въглищните централи със сигурност ще вдигнат цената на тока заради поскъпването на квотите за мръсен въздух.

Рашков развъртя кадровата метла в МВР

Падна първата кадрова жертва на новия вътрешен министър Бойко Рашков. От пресцентъра на МВР потвърдиха новината, че със заповед на Рашков на основание чл. 106, т.6 от Закона за държавния служител е бил освободен административния секретар на министерството Бойко Славчев поради навършване на възраст за пенсиониране.

Разбира се, зад богоугодния предлог за пенсията, се крият други съображения. Ако се изпълнява буквално точката на закона, би трябвало да бъдат изритани всички пенсионери от системата на МВР, които обаче продължават да работят там и получават едновременно заплата и пенсия. Бойко Славчев обаче е различен случай и просто нямаше как да продължи да си гледа рахата като работещ пенсионер в МВР. Различното е, че точно той по силата на отговорностите на длъжността си като административен секретар е пряко свързан със скандала около прословутите джипове, закупени преди три години от МВР с близо 6 млн. европари.

Чекмеджето на Корнелия

Каква поредна парламентарна драма! Добре че свърши и се отървахме само с уплах. Бясното законотворчество в името на популизма можеше да фалира държавата. Всеки предлагаше най-доброто за народа без обосновка и най-вече без разходна част. Според някои икономисти, ако всички проектодобрини бяха приети, бюджетът за тази година трябваше да се актуализира с 13 млрд. лева разходи. Като се започне от Сребърния фонд, в който по последни данни има 3.3 млрд. лева.

Пробият ли ковчежника на Борисов, моделът ще се срине! 

"Градус“-а е много добре позициониран в аграрния бизнес. Ангелов има фирма за норки, фирма за пилета, за колбаси и преработка на меса, има завод за олио – около него, според Илчовски, съществува отделен картел. От друга страна, Иван Ангелов е собственик на "Аджибадем Сити Клиник", бившата болница "Токуда", а синът му е управител на медицинското заведение.... Градуса е посочен като личен касиер на Борисов", коментира в "Студио Банкеръ" Виолета Александрова, бивш зам. изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

ГЕРБ пое по „булеварда на залеза” 

Форумът на ГЕРБ, който се проведе на 11 май, се различаваше съществено от предишните не само защото беше онлайн. Настроението не бе бодряшко, както предишни години, а минорно. Лъхаше на примирение, че властта се изплъзва между пръстите на премиера и партията и на този етап нищо не може да се направи. Пролича си, че ГЕРБ е в низходящ тренд на партийното развитие. Отгоре на всичко обявеното от президента служебно правителство тотално измести фокуса от отиващата си формация към новите министри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във