Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 14 – 20 юли от Banker Weekly

Най-интересните материали през изминалата седмица


Бизнесът е притеснен за цените на газа


Европейските страни масово започнаха да предупреждават за недостиг  на горива през следващия зимен сезон.  Така че потребителите на Стария континент трябва да се подготвят или да плащат солени сметки, или да стоят на студено. У нас засега изглежда основно бизнесът е загрижен за зимните месеци, а правителството отново потушава пожарите със сегашните високи цени на тока по борсата.


Доларът нокаутира еврото


Единната европейска валута претърпя бърз и разрушителен спад през тази година и на фаталния 13 юли пресече ключовото психологическо ниво на подкрепа, изравнявайки се по пазарна оценка със зелените пари. „Главните виновници“ за безпрецедентния срив на еврото са войната в Украйна, енергийната криза и вероятността Русия да тласне еврозоната в рецесия като й врътне газовото кранче, драстично различните скорости на ФЕД, ЕЦБ и другите централни банки по света при провеждането на паричните политики от началото на COVID-пандемията.


ББР ще додава до 5 млн. лв. на закъсали длъжници


Според прясно ремонтирания устав на Българската банка за развитие, утвърден от нейния принципал - министърът на иновации и растежа (в оставка) Даниел Лорер, на държавната кредитна институция вече й се забранява да формира нови позиции на индивидуална и консолидирана основа към един клиент или група свързани клиенти, чиито общ размер надхвърля сумата от 5 млн. лева. Тази промяна цели ББР да се върне към основната си цел – финансиране на малкия и среден бизнес, а не да отпуска големи кредити на една шепа богоизбрани фирми. Освен това, банката получава правото да финансира допълнително свои лоши длъжници с цел тяхното оздравяване.


Всеки нереализиран вожд със своя партия


Като замирише на избори у нас, веднага започват да се чуват заявки за нови политически проекти. През годините се видя, че едно от най-лесните неща в България е да си направиш партия. Само този, който поради мързел или друга причина не е решил, само той не си е създал собствена политическа формация. Някои са дубликати на вече съществуващи партии, други претендират за нещо нечувано и невиждано по нашите земи. Общото между тях е, че обикновено печелят някакви мижави проценти, получени от гласовете на роднини, приятели и неколцина заблудени избиратели. Е, има и изключения, но те - както се казва - само потвърждават правилото...


Третият мандат: лявото и дясното гледат в различни посоки


На теория държавни[1]ят глава може да избира между пет възможности, но на практика реалните опции са две, ако не иска да бъде обвинен в умишлено ликвидиране на и без това малките шансове да бъдат избегнати предсрочните избори. ДПС и „Възраждане” многократно изразяваха желанието си без отлагане да се отива към урните, а връчването на мандата на ИТН ще има същия ефект предвид отношението към тях в досега управлявалата коалиция... БСП или „Демократична България“? В края на краищата важно е не да има правителство на всяка цена, а каква цена ще заплати обществото за поредното неефективно и нестабилно управление.


Нахални чиновници “реституират” държавните дюни


Малкото останала природа по брега на нашето Черноморие, отново разпали страстите на мераклиите да я ликвидират. Единственото препятствие пред инвеститорите, вперили взор в последните нециментирани и неасфалтирани крайбрежни пространства, са дюните. От година на година апетитите към тях растат, а най-чистият вариант те да бъдат “усвоени” за туристически цели си остава заличаването им в картировъчните карти. И по-точно - “преобразяването” им селски пасища, частни ниви или пустеещи общински земеделски земи.


Консорциум ще скъсява престоя на влаковете по ГКПП


Частната структура ще бъде създадена във връзка с инициатива на Европейската комисия, която преди дни отправи покана за представяне на проекти за насърчаване на международните превози с влак на далечни разстояния. Целта е “банална”: разработване на нова система от правила, която ще подобри граничния контрол на влаковете така, че да съкрати до минимум времето им за пресичане на границите.


Промени на промените в хазарта - и все “за спорта и културата”


Отпушване дейността на държавното тото предвижда поредният проект за промени в Закона за хазарта. Текстовете бяха внесени в парламентарното деловодство от председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански и колегите му от ИТН Ива Митева и Андрей Михайлов.

Причината за бързането е изтичащият на 8 август законов срок, след който Българският спортен тотализатор трябва да прекрати дейността си във всички пунктове, които не са негова собственост или не са наети от него, но са със собствен персонал. Ограничението засяга 900 от общо 1500-те държавни пункта.

Предлагането на ефективни решения за спестяванията на клиентите ни винаги е било с висок приоритет. Важно е банките да създадат унифициран подход за идентификация на клиенти, по-известен като „Опознай клиента си“ (KYC). А когато продуктът ти не е качествен, няма никакво значение дали си пръв, категоричен е Николай Спасов, главен оперативен директор на TBI BANK, в интервюто си пред “БАНКЕРЪ”.

Нашият партиен живот се ръководи не от идеологически профили, а от червени линии. Дори червени ровове. В парламента партиите трябва да взаимодействат – това е призванието им пред избирателите. Взаимодействието решава проблемите на хората, а не червените линии. Все още не виждаме доказателства за „завладяна държава“, убеден е Стефан Янев - бивш служебен премиер и настоящ лидер на най-новата политическа формация „Български възход“ пред „БАНКЕРЪ“.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във