Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 14–20 април от Banker Weekly


Спецправосъдието отиде в небитието


След като дълго време управляващата коалиция заточваше калъчки, за да изреже спецправосъдието от живата плът на Темида, денят “Х” на операцията настъпи в петък (14 април) с второто четене и окончателното гласуване на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Измененията бяха приети и така след близо 10 годишно съществуване, 47-то Народно събрание изпрати специализираните прокуратура и съд в историята - нещо, което не успяха да сторят съставите на предишните два парламента.


Фалстартъп


Опитът на „Продължаваме промяната” да смени „караула” в централната банка можем да наречем на харвардски език ФАЛСТАРТЪП. Защо ли?

Стартъп (от английски: startup, букв. „стартиращ“) е компания с кратка история на основната си дейност; търговски проект, основан на определена идея и изискващ финансиране за развитието си.  Ако се окаже в състояние на стагнация, стартъп компанията се превръща в компания зомби.

Фалстарт (на английски: false start, фалшиво начало) е ситуация, при която някой от състезателите тръгва преди да е прозвучал стартовият сигнал за начало на състезанието. В разговорния български език, думата „фалстарт“ се използва в по-широк контекст и означава неуспешно начало.


Нямаме застраховка за журналисти по време на война


От началото на руската инвазия в бившата съветска република са намерили смъртта си 12 журналисти, а други 10 репортери са били ранени. Въпреки високата журналистическа смъртност в Украйна, работодателите и застрахователите нехаят за сигурността на хората с тефтери, камери и микрофони по бойните полета...


Какво си мисли, че ще спечели БСП с хартиените бюлетини?


За никого не е тайна, че за българските политици избирателите са последна дупка на кавала. Или по-точно – сещат се за тях само по време на избори. През останалото време се занимават с постигане на лични, партийни и корпоративни цели. затова никак не е чудно, че по никое време БСП се загрижи как уважаемият гласоподавател би желал да упражни конституционно гарантираното му изборно право. Явно на „Позитано“ № 20 някой надушва предсрочни избори наесен.


Служебният премиер Стефан Янев пред „БАНКЕРЪ“:


Ако лидерът удря по масата и се прави на диктатор, той не е никакъв лидер!


Задкулисието спечели още една (анти)реформаторска битка


В този й вид, къщичката на българската съдебна власт трябва да бъде срината до основи и изградена наново. Но не със старите тухли, дюшемета и черчевета, както се случи след приемането на конституцията през 1991 г., а с чисто нови и съвременни материали. За целта лидерите на управляващото мнозинство Кирил Петков и Асен Василев трябва да съберат коалиционните си партньори и да ги убедят, че повече никой не бива да робува на вехти мантри и доказано вредни юридически постулати.


Хранениците в полога на Сокола продължават да оредяват


Тази седмица падна главата и на Божидар Джерлебов - шеф на държавната фирма “Транспортно строителство и възстановяване”, която задоволи мерака на Сокола да развива пристанището на собствената му ТЕЦ „Варна“ като голям европейски терминал, но... за сметка на държавата.


МРРБ освободи Царево от проектантите на устройствения му план


Министър Гроздан Караджова отвори процедура за прекратяване на договора с архитектурно бюро “Форум Александрови”, което навремето беше ангажирано с изработването на Общия устройствен план на Община Царево. Причината е, че предложеният от тях проект продължава да взривява общественото мнение и да буди все по-сериозни притеснения за задкулисно обслужване на корпоративни интереси, без да има някакво значеие кой и защо е на власт. Гражданите не трябва да са куриери на администрацията.


Старопланинските проходи - нашата китайска стена!


Казано на суховатия език на аритметиката, напълно или частично за определени категории автомобили, целогодишно са затворени 7 от всички 12 официални прохода в Балкана.  Към тази тъжна статистика е редно да прибавим и най-високия проход – “Троян - Кърнаре”, който през зимата не се чисти от южна страна и остава затворен за по три-четири зимни месеца.


Сетиха се за законната лихва по никое време


Пореден и еднотипен законопроект за намаляване в полза на длъжниците на законната лихва за забава внесоха депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова и Радомир Чолаков. Уредбата е в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), съгласно който неизрядният длъжник дължи обезщетение в размер на законната лихва от деня на забавата. На практика депутатите от ГЕРБ застават зад предишни инициативи в тази насока, признавайки “пионерския” принос от 2016 г. на група депутати от “Реформаторския блок” - Вили Лилков, Петър Славов, Мартин Димитров, Радан Кънев и Гроздан Караджов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във