Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 13–19 февруари от Banker Weekly


Укротяват джигитите по пътищата наесен


С въвеждането на системата „бонус-малус“ се установява нормативно задължение за застрахователите да вземат предвид поведението на водача при движение по пътищата, когато определят индивидуалната застрахователна премия по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Предлага се системата да отчита установените влезли в сила наказателни постановления, фишове или електронни фишове, или присъди за престъпления.


Тенев се извини и обеща да се поправи


Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите на щатския Конгрес проведе на 18 февруари петчасово изслушване на основните действащи лица в януарската пазарна лудост по акциите на GameStop и на още няколко подбрани фирми. Но макар че във виртуалното мъмрене участваха шестима заподозрени за борсовите трусове, вниманието бе съсредоточeо върху главния изпълнителен директор на онлайн брокера "Робинхуд маркетс" - Владимир Тенев - и на звездната му роля в екшъна. 


И билетните автомати на БДЖ ли чакат… изборите?


Обществената поръчка за доставка на 30 новопроизведени автомата за продажба на хартиени билети и обработка на електронни безконтактни карти беше обявена от "БДЖ-Пътнически превози" (БДЖ-ПП) на 30 януари 2020 г. и е на обща стойност 595 200 лева. Договорът между БДЖ-ПП и „Клубфербанд – ИТА“ е сключен на 10 юли 2020 година. Според него доставката на 30-те билетни автомата трябваше да се осъществи за срок от 4 месеца – т.е. до 9 ноември 2020-та. Трябваше, но и досега това не се е случило.


Започва сезонът на политическите старт-ъпи


Традиционните (и особено парламентарно представените) партии отдавна показват ясни белези на умора и упадък. Независимо от безконтролното ползване на системните привилегии, вкл. гарантирани квоти и достъп до значителни ресурси, от избори на избори те привличат все по-малко избиратели. Опитите да се омаловажава тази тенденция с помощта на псевдоекспертни обяснения и пропагандни трикове можеха само временно да прикрият, но не и да отменят фактите. От Александър Маринов.


Конституционният съд обърна джобовете на Столичната община


В края на миналата година Конституционният съд дефинитивно „отсвири“ така наречения 15-годишен мораториум за строителство, въведен, за да се защити целостта на парковете, в които има частни парцели. От цялата работа Столичната община се озова в смешно и крайно незавидно положение. Сега тя или трябва да изкупи стотината частни терена, разположени на територията на Южния парк, за да го запази в сегашния му вид, или да започне да издава разрешителни за строеж.  


На кого ще бъде следващото правителство?


Партиите и коалициите, застанали на старта за парламентарните избори, продължават да чертаят червени линии помежду си. Особено новите формирования се кълнат, че не искат да имат нищо общо с представителите на статуквото – ГЕРБ, ДПС и БСП. Дали обаче тази им позиция ще остане същата и след 4 април? Ако приемем за чиста монета заклинанията им, то излиза, че правителство няма да бъде съставено и ще отидем към предсрочен вот още преди гласуването за президент в края на годината.


Имотите на фалирал "заменкаджия" - на публична продан


Разпродават "на килограм" купища имоти на една от фирмите, участвали по време на управлението на  Сергей Станишев в придобиването на апетитни терени по черноморието чрез схемата с прословутите заменки. Става дума за "Браверс" ЕООД. През тази седмица синдикът на обявеното в несъстоятелност дружество Радослав Тонев е обявил три търга за продажби на негови земи и сгради във Варна.


Когато всеки лъже и краде


След като недоволството на бизнеса от разпределянето на COVID-помощите не доведе до нищо положително, работодателите и синдикатите поискаха държавата да замени сегашните социално-икономически мерки с универсална финансова подкрепа. В писмо до премиера Бойко Борисов те заявяват, че още през октомври 2020 г. в тристранката е бил обсъден и договорен нов компенсационен механизъм. До края на сегашния парламент остават броени дни, но този механизъм продължава да отлежава в нечия канцелария. 


Парламентът се превърна в машина за нормативни грешки


Това, което се случва в момента, е потресаващо с гръмотевичната си некадърност и безсмисленост: нечетящи хора пишат нещо, което други трябва да четат – нормативната база за обществото, респективно за икономиката. Няма по слабо народно събрание, исторически е доказано. Напълно разбираем е рейтингът от 7%, но и той е висок. Всеки закон и всяко нормативно решение създават купища проблеми навсякъде. При това написани трогателно неграмотно. Радосвет Радев пред БАНКЕРЪ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във