Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 12-19 май от Banker Weekly


Руското синьо гориво винаги е миришело на политика


Открай време природният газ по нашите ширини винаги е бил икономическа стока с мирис на политика. Тази миризма се е усещала винаги, предизвиквала е притеснения, но напоследък направо засмърдя на политически рекет.

Спор няма, че заради европейските санкции и руските ответни удари през последните 15 дни българските потребители на синьо гориво бяха изправени на нокти. Ние отказахме да плащаме в рубли, защото по договор плащанията са в евро, а Кремъл се изгаври с нас и направо ни врътна кранчето до дупка.


 Монополисти и банки крепят най-високата лихва за забава в ЕС


Колкото и да е странно, в България все още се плаща най-високата лихва за просрочени задължения в Европейския съюз. Борбата на народния представител от „Демократична България” Мартин Димитров срещу този абсурд продължава от десетина години насам, но засега той може да се похвали единствено с нещо като... успех на първо четене. През 2016 г. е успял да добута проектозакона за орязване на наказателните лихви до първо четене, но след това се намесили „колеги“ от ГЕРБ и проектът повече не помирисал пленарна зала.


Банкнотите носят опасни болести


Парите може и да не миришат, но т. нар. книжни пари са като плъховете и мухите - сеят къде ли не какви ли не зарази. Обеззаразяването на банкнотите е единствената ефективна превенция срещу разпространението на инфекциите. Според експерти, унищожаването на вирусите по тях може да се прави чрез устройствата, проверяващи дали банкнотите са фалшиви. Обяснението е лесно - те работят с ултравиолетови лъчи, пред които дори коронавируса „клекна“.  Панацеята е още по-лесна - във всеки обект, работещ с банкноти, задължително се поставя по една такава машинка...


Ще има ли нови „Боянски ливади”?


С всеки изминал ден облаците над главата на правителството се сгъстяват все повече. С умножаването на кризите (част от тях и с помощта на коалиционното управление), се множат и гражданските протести, и бунтовете на различни браншови организации. Доколко някои от тях са оправдани и уместни е отделен въпрос. По-важното е, че все повече се налага усещането за абсолютен хаос в действията на управляващите.


Независимо от реформите на ЕС, те ще се пишат в Париж и Берлин


Очевидно за всички е, че част от сегашните правила вече не работят и, за да не изпадаме отново в безпомощни ситуации като по време на  пандемията, войната в Украйна и надвисналата заплаха от спиране на руските енергийни доставки, трябва да бъдат направени редица радикални реформи. След победата на Макрон обаче става все по-очевидно и още нещо: Франция и Германия не само заявяват готовност да диктуват правилата, ами лидерите им даже... вече ги пишат.


Старо съдебно дело изкара железниците на печалба


Не е нужно човек да е завършил в Харвард, Оксфорд или Кеймбридж, за да анализира финансовите резултати на „БДЖ – Пътнически превози“ за първото тримесечие на 2022 г. и да ги сравни със същия период на 2021 година. Според отчетите на днешното ръководство, чистата печалба на дружеството е 1.180 млн. лева. Прекрасно, нали? Ха-ха. Ако не бяха „едни“ 11.5 млн. лв., влезли в хазната на БДЖ-ПП от съдебна сага, продължила седем години и приключила в полза на държавната компания, пътническата ни железница щеше да е на загуба в размер на...      10.363 милиона лева.


Хакването на “БЪЛГАРСКИ ПОЩИ” - мащабна кибератака с отложено действие


Ширят се опасенията, че освен пощите, кибератаката е “споходила” още НАП, НОИ, Висшия съдебен съвет, Министерството на правосъдието, Министерството на здравеопазването и няколко държавни агенции, сред които Държавната агенция по бежанците.  Официална позиция по въпроса няма, но страховете ни са повече от реални.  Вирусът „майка“ е вкаран през компютър с операционна среда   „Windows XP“, която не се поддържа и не се актуализира от 2014 г. насам. Въпреки че това е ясно на всички „съответни“ инстанции, в българската администрация има общо 9006 компютъра, работещи с тази допотопна операционна система. И всеки един от тях е абсолютно безпомощен срещу вирус от по-ново поколение. Независимо от това дали копютърът е в ДАНС, във военното разузнаване или в секретното деловодство на Министерския съвет, да речем.


Имаме 3-4 про- и 15-20 антиевропейски партии


Напоследък роенете на национал-консервативни партии заприлича на преизпълнение на петилетката за две години. Всички анализи сочат, че тези партии са насочени срещу модерната либерална демокрация, целят откъсването на България от европейските ценности и сближаването ни с диктаторския режим на Путин. Незнайно (уж) защо, техните лидери въобще не се интересуват от доказано очевидния факт, че потенциалните им избиратели са не повече от 14-15 процента.  Явно си получават парите он някъде другаде... Комуникационният експерт Любомир Аламанов пред „БАНКЕРЪ“: 


От 20 г. войни няма, има само „специални военни операции“


Един от големите проблеми в международните отношения днес е пълното отсъствие на доверие. А това прави практически невъзможни диалогът и споразуменията. Руснаците се аргументираха с огледална ситуация: през 90-те години на миналия век са приемани устни ангажименти, че НАТО няма да се разширява на изток. Диплометът Любомир Кючуков пред „БАНКЕРЪ“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във