Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 12 - 18 юни от Banker Weekly


Красен Кралев обгрижил подходящи НПО-та с пет милиона


На фона на стотиците милиони, изтекли от ведомствата към обгрижваните от кабинета Борисов-3 компании, Министерството на спорта изглежда като бедния роднина, останал непоканен на голямото лапане. Но е трудно да кажем, че този роднина е останал гладен. В ролята на бедния роднина в случая са бенефициентите на средства от т.нар. Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта.


ЕБВР отпуска 60 млн. евро заем на "Еврохолд" за сделката с ЧЕЗ


Холдингът ще използва средствата от заема на ЕБВР, заедно с тези от планираното увеличение на капитала и други заеми, за да завърши своята сделка с ЧЕЗ на стойност 335 милиона евро до края на юни. "Еврохолд" възложи на американската банка JP Morgan да структурира дълговото финансиране.


Как ще се отърве държавата от съдружието с Божков?


Държавата, освен че не е добър стопанин, не винаги знае и какво притежава. Преди година например тогавашният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков съобщи по една от националните телевизии, че научил от медиите, че в "БДЖ Трансимпекс" АД държавната компания "Холдинг БДЖ“ ЕАД е в съдружие с обвинения в 18 престъпления Васил Божков. Тогава (на 11 юни) Върховната административна прокуратура е поискала от ведомството документи за работата и за финансово-икономическото положение на "БДЖ Трансимпекс“.


Коренът на кризата: институциите, раждащи несправедливост


През последните (най-малко) 5-6 години критичността, а след това и негодуванието на обществото са насочени преди всичко към политиците, т.е. към партиите, които не са в състояние да осигурят ако не добро, то поне приемливо управление. Доказателство за болестното състояние на партийната система е нестабилността в управлението – от 2009 г. насам само един кабинет („Борисов-3”) е завършил пълния си мандат, и то вкопчен във властта със зъби и нокти. От Александър Маринов


Люти чушки за културата


Ако не са санкциите по американския закон "Магнитски" или докладите на Брюксел, откъде ще знаем какви са ни батаците и кражбите? Сега пък изчезнали близо 4.5 млн. евро от усвоените за Ларгото в София. Така излиза от кореспонденция между Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), Европейската комисия и България - с препоръки да се търси отговорност от трима министри от предишното управление и един кмет. Да е свършено нещо от нашата прокуратура по препоръките - не сме чули. 


ДПС в опит да ограничи щетите "Магнитски"


Каквито и превратности да са се случвали в българския политически живот през последните 30 години, който и да е бил на власт, ДПС си съществува общо взето безпроблемно. То наистина се беше превърнало в незаобиколим фактор и често пъти неговите гласове - и в парламента, и електорални, бяха решаващи за взимането на едно или друго решение. Тежестта му в българската политика е по-голяма, отколкото би трябвало, което се дължи основно на специфичния му електорат. При него движещите сили са по-различни, отколкото при избирателите на другите партии. 


Билетните автомати на БДЖ също чакат… редовен кабинет


На 19 февруари БАНКЕРЪ публикува проучване по обществената поръчка за доставка на 30 нови автомата за продажба на билети под заглавие "И билетните автомати на БДЖ ли чакат… изборите?". Тогава се оказа, че с повече от 3-месечно забавяне по гарите са монтирани 18 от 30-те произведени билетни автомата, като нито един от тях не работи! Оказва се, че днес, четири месеца по-късно (и два месеца след редовните парламентарни избори), картинката не се е променила съществено.


Като бранш отдавна изпаднахме от каручката на Господ


От началото на прехода само последният министър на икономиката обърна адекватно внимание на проблемите ни, но не му стигна времето, твърди доайенът на българското машиностроене инж. Илия Келешев, председател на Браншовата камара по машиностроене, пред в. БАНКЕРЪ.


Задкулисието се интересува от поста, а не от това кой го заема


Доган е сърцето на мрака, заедно с цялата ДС. Който държи обвинителната власт - той контролира социално-политическите процеси в страната, Филчев си го призна. Пеевски е собственик на отвратителна пропагандна машина за окалване и очерняне. Христо Иванов пред в. БАНКЕРЪ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във