Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 12–18 август от Banker Weekly


Милване по главата преди гилотината


Нова "мода" при колекторските фирми. Когато видите подобно съобщение, залепено на входна врата, вместо да звъните на посочения телефон, се консултирайте с адвокат! Няма "предсъдебно уведомление"! Това е термин, измислен от колекторите за тези от вас, които им повярват. Наистина, какво е това "предсъдебно уведомление"? Нещо като любезно подсещане за съд? Като помилване по главичката, преди да я отсекат? Те се нарекоха "колектори", а не "събирачи" на дългове, за да звучи по-европейски. А зад тая табелка да мачкат закъсали хора по достоен за действията на Андрешко начин.


Банка ДСК е най-ефективната банка у нас


Оценката на ефективността на банковите дейности  у нас се измерва като съотношението между административните разходи и общият нетен оперативен доход. За шестте месеца на тази година този показател отчита подобрение до 37.72% срещу 38.93% за второто тримесечие на 2021-а. За да се съобразят с пруденциалните изисквания, да избегнат банковите рискове и да гарантират устойчивост, банките трябва да разработят и прилагат ефективни процедури за оценка и управление на дейността си. И те обръщат все по-голямо внимание на този анализ. В банковия бизнес понятието „банкиране с висока рентабилност“ стана широко разпространено, чиито основни принципи са: максимизиране на доходите и минимизиране на разходите.


И невинните ще плащат за гафовете на фонд "Земеделие"


Назначените от президента Радев нови министри бързо се разшетаха - главно из телевизионните студиа. Както се казва, още не запомнили коя врата в повeреното им ведомство накъде води и вече успяха да спретнат бързи ревизии. Естествено, заляха и медиите с информации, чиято посока беше завещаното им от техните предшественици "потресаващо" наследство. Само дето този филм вече сме го гледали. Вярно е, че трябва да се знае какви са ги надробили началниците на държавата до този момент, но все пак акцентът е добре да бъде поставян върху това какво предстои да се свърши. А то със сигурност не е малко.


Не само българите, но и британците ще избират от по-малкото зло


Новият британски премиер, който ще довърши мандата на Борис Джонсън, ще бъде избран по стар български обичай – по-малкото зло. За наследник на Джонсън на 5 септември ще бъде избран или бившият финансов министър Риши Сунак, или външната министърка Лиз Тръс. Анализаторите на Острова очакват мръсна надпревара за поста на "Даунинг стрийт“ между не особено популярни, но много амбициозни кандидати. Подобно на българската политика, богата на скандали и компромати, изборната кампания в Консервативната партия е белязана от остра криза на доверието.


Казанът с назначенията на Нинова завря


С назначенията си в служебния кабинет президентът Румен Радев май "шамароса", без особено да се церемони, най-вече бившия вицепремиер и икономически министър Корнелия Нинова. Най-откровеното предизвикателство към нея беше отправено с избора му на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Същият човек, който в началото на юни тя освободи от поста шеф на борда на ВМЗ-Сопот, не пропускайки да изсипе купища обвинения върху цялото ръководство на военния завод.


Глобиха гиганта Criteo с 60 млн.евро заради GDPR


Френският орган за защита на данните CNIL е връчил известието за глоба от 60 милиона евро на компанията за рекламни технологии Criteo заради нарушения на Общия регламент относно защита на данните на ЕС GDPR, информираха от "Дунчева Консултинг". Глобата идва след разследването на жалбата на Privacy International от 2018 г. относно практиките на Criteo за обработка на данни, свързани с насочена реклама и потребителско профилиране. Criteo е рекламна платформа, която предлага инструменти за търговци и издатели, оперира в световен мащаб, включително във Франция, където се намира централата.


Принципи с двойно дъно


Ако се вярва на знаменитата максима на Бисмарк, че най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов. Това с пълна сила важи за българските политици и особено за принципите, които самоотвержено бранят. Предлагат ни решения, които уж са изцяло подчинени на тези свети принципи, но в дъното стои интересът. В това само по себе си няма нищо неестествено, дори порочно. Както е казал Маркс, идеите винаги са се посрамвали, когато са се откъсвали от интересите. Неприемливо и дори грозно е, когато ни поднасят интересите в лъскавата обвивка на възвишена борба за общественото благо.


Увеличението на лихвите по кредитите е неизбежно


Ние гледаме много отговорно и търсим точния баланс, така че и депозантите да се чувстват комфортно и спокойно, но и кредитополучателите да могат да обслужват кредитите си в една затруднена обстановка. И ние трябва да подхождаме максимално отговорно и към техните нужди и възможности. И пак казвам – неминуемо е увеличението на лихвите по кредитите. С колко и кога – бих казал – с малко, но скоро. Никола Бакалов, главен изпълнителен директор и председател на УС на Fibank, пред БАНКЕРЪ.


Руската мечка се изправя срещу банките ни


Драстичното повишение на цените на горивата и на суровините и очакваното нарушение на регулярността в техните доставки ще повлияят не само върху икономическата активност, но ще засегнат способността на кредитополучателите да обслужват заемите си и впоследствие да доведат до нарастване на несъбираемите кредити и обезценките. За това предупреди централната банка в новия брой на тримесечното си издание "Банките в България". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във