Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 10 - 16 септември от Banker Weekly


Летище София инвестира във... високи заплати и скъпи коли


Договорените с концесионера на летище София "Соф Кънект" АД инвестиции в размер на 624 млн. евро потекоха към аеропорта като пълноводна река. Това показва последната информация, с която разполага БАНКЕРЪ. Проблемът е, че вместо към радикално подобряване на летищната инфраструктура "паричният поток" тече в съвсем други посоки - към подобряване на благосъстоянието на чужденците, които управляват аеропорта, за осребряването на договори за услуги по цени, многократно по-високи от пазарните, и т.н.


"Двойните" пенсионери да притиснат НОИ


Около 15 000 души веднага трябва да подадат заявление в НОИ за преизчисляване на пенсиите по новата методика, за да не бъдат ощетени. За това алармираха управители на частни пенсионни дружества. Причината е, че от 1 септември намалението на държавната пенсия при наличие на втора пенсия вече е наполовина - от 20 на около 10%, а за автоматично преизчисляване от страна на НОИ не става и дума. Преизчислението и увеличението се отнася за хора, които в последните няколко години са се пенсионирали и получават вече държавна пенсия, но са предпочели да си оставят парите в универсалните пенсионни фондове вместо да ги прехвърлят в НОИ.


Разпродават ваканционни комплекси за жълти стотинки


Милионни дългове, недостроени и изоставени призрачни градове - това е резултатът от инвеститорската инвазия в родните ни курорти (преди кризата от 2009 г.) на знайни и незнайни адепти на бързите печалби. Ако някой си мисли, че цена от 80 до 120 лв. за квадратен метър е някаква нескопосана шега, може да се обърне към синдиците на обявените в несъстоятелност дружества. Формулата с фалитите , особено когато става дума за "чужди" инвеститори, работи безотказно. 


Изборите 2 в 1 - реални и мними ефекти


Очертаващото се едновременно провеждане на извънредни парламентарни и президентски избори даде повод за множество прогнози, опасения и спекулации за ефектите от това съвпадение. Някои от вероятните проблеми са от финансово и организационно-техническо естество. Те са естествени, подлежат на ясно дефиниране и предполагат прилагане на ефективни (в една или друга степен) мерки за преодоляването им. По-интересна обаче е темата за политическите последици от съчетаването на различни видове избори.


Предизборни бесове завладяха политическите партии


След провала на „Има такъв народ” като първа политическа сила, призвана да състави правителство и да поеме управлението на държавата, хората на Слави Трифонов май са решили да разклатят и останалото  в българската политика. Проблемът на тази партия е, че може да се превърне в най-бързо залязлото политическо чудо. В този парламент тя успя да се скара с всички. И най-вече с формациите, с които заедно трябваше да постигнат обещаната промяна. Изненада обаче е самоубийствената склонност на Трифонов и обкръжението му да изнася в публичното пространство „кухненски” подробности от лични или конфиденциални срещи и разговори. Целта явно е да се харесат, да събудят симпатии, но май постигат обратния ефект.


Безхаберието срина електронното преброяване, не хакерите!


Първият етап от преброяването на населението в България е напът да се провали тотално, след като дигиталната Информационна система "Преброяване 2021" отново бе спряна в четвъртък (9 септември). Вечерта в сряда (8 септември) НСИ предупреди, че достъпът до електронната система и всички системи и сайтове на Националния статистически институт ще бъде затруднен или невъзможен. От института уточниха, че проблемът е в поредица атаки тип "Отказ от услугата", с трафик над 250 гигабита в секунда. Екипи от отговорните институции предприемат технически и технологични мерки за възстановяване на услугите.


След изборите ще конструираме добро коалиционно управление


Надявам се "Има такъв народ" да са си взели поука и да не повторят сценария с листчето министри, които ние трябва да гласуваме. Очевидно е, че се нуждаем от коалиция с много ясно споразумение. Очакваме повече зрялост от ИТН в следващия парламент. "Демократична България" сега има 34 депутати, но и 50 да станат - пак ще е необходима коалиция, а ние с ГЕРБ, ДПС и БСП не желаем да управляваме. Кирил Петков и Асен Василев са наши съмишленици, те са сред учредителите на "Да, България". Най-нормалното им място е в "Демократична България". Иво Мирчев пред БАНКЕРЪ.


Бъркаме социалното осигуряване със социално подпомагане


Пенсията за осигурителен стаж и възраст би трябвало да е такава, какъвто е осигурителният принос. Ако човек се е осигурявал на минимална или дори на половин минимална заплата, а останалите пари е получавал в пликче и върху тях не е плащал данъци и осигуровки, то с тях би могъл да си купи апартамент. Този апартамент го е дал под наем и сега от него получава 1000 лв. наем. Така фискът е ощетен, данъци и осигуровки са укрити, а минималната пенсия идва като допълнителна награда. Обратно, този, който чинно се е осигурявал върху реалните си доходи, сега ще има същата пенсия като въпросния Андрешко. Васил Велев пред БАНКЕРЪ.


България изяде и царски шамар от Страсбург! 


Докато партийните лидери и пратениците им в Народното събрание ни лъжат, че мислят за нас, а ние ги лъжем, че им вярваме, орлите на правосъдието в Европейския съд по правата на човека в Страсбург продължават да доказват, че черното няма как да стане бяло. Тоест - това, с което България разполага и на което вика "Правосъдие", "Върховенство на закона" и "Съдебна реформа", не съществува, никога не е съществувало, няма и да съществува.

Facebook logo
Бъдете с нас и във