Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 10 - 16 юли от Banker Weekly


Красен Кралев раздал в аванс 22 милиона предколедно


Броени дни преди държавата да бъде затворена заради пандемията (през март миналата година), когато вече беше ясно, че пълният локдаун чука на вратата - на 28 февруари Министерският съвет „внезапно“ решава да одобри допълнителни 25 млн. лв. към бюджета на Министерството на младежта и спорта. Министрите от кабинета "Борисов 3" извеждат като приоритет „политиката в областта на  привеждането на спортните обекти и съоръжения във вид, отговарящ на съвременните международни стандарти“. Като грижовен стопанин тогавашния министър Кралев успява да „опази“ тези милиони без дори да му хрумне, че парите биха могли да бъдат върнати в бюджета за маски, дезинфектанти и болнично оборудване пред задаващото се бедствие.


Войната за ББР: Следва продължение...


Бял дим се разнесе над централата на Българската банка за развитие на 7 юли, след като предложените от министър Кирил Петков лица най-сетне бяха вписани в Управителния и Надзорния съвет на банката. С това приключи поредния епизод от сагата "Войната за ББР". Триумфално министър Петков обяви на спешен брифинг в Министерския съвет, че назначените от него членове в ръководните органи на банката вече са вписани в Търговския регистър. Там обаче фигурират и старите мениджъри, които на два пъти успяха да блокират вписването на новите си колеги след жалби до Софийския градски съд. Оказва се, че третият път е бил на късмет, защото старото ръководство не е внесло жалба срещу вписването и то е минало безпроблемно.


Мила "Родина", ти си чуден... мол! 


Един от най-големите удари на "златното дете" Делян Пеевски, плод на дългогодишната платена любов между политическия елит и задкулисието, дойде от ИПК "Родина". Скелетът на недовършената сграда на ИПК „Родина“ на столичния бул. „Цариградско шосе“, преотстъпен в демократичните години на националната агенция за приходите, беше разрушена от последния й собственик – фирма „Изток плаза инвест“ АД. Тя е част от фирмената империя на доктор Михаил Тиков, който притежава шест болници (перлата в короната е "Софиямед"), 7-8 ДКЦ-та, аптечна верига, три хотела, строителна компания и т.н. За Тиков отдавна се знае, че е сред близките на Пеевски хора.


Финален тръс към парламента след никаква кампания


Вече сме на финалната права преди вторите за тази година парламентарни избори. Предизборна кампания на практика нямаше. Тя беше вяла, скучна, безлична, незабележима, без ярки послания, разгорещени дебати или яростни сблъсъци. Всичко премина по-скоро под формата на паралелни монолози на политическите сили, насочени към собствените им електорати. Причините за това поведение на партиите и коалициите, които се състезават за влизане в 46-ия парламент, са няколко, не само умората и поизтънелите бюджети.


Купуването и продаването на гласове е... състезание


След като в началото на последната седмица преди изборите на 11 юли МВР и прокуратурата бяха на ръба на институционалната война, впоследствие напрежението между тях поспадна и отношенията им придобиха характер на съревнование между знатните тъкачки от социалистическото минало Маруся Тодорова и Найда Манчева. Цел на състезанието, разбира се, не е да се докаже кой на колко стана тъче, а кой ще залови повече търгаши на гласове.


Дюшекът мълчи с какво е пълен


Точна статистика на парите, които българите пазят по домовете си няма и няма как да има. Но се смята, че колкото пари кътат домакинствата в банките, толкова държат и под дюшека. А депозитите на домакинствата вече стигнаха 64 милиарда лева. Пред „БАНКЕРЪ“ кредитният експерт Тихомир Тошев посочи, че парите "в дюшеците" най-вероятно са около 60 млрд. лева. Сайтове, които не правят разлика между факти, от една страна, и мнения и коментари – от друга, произведоха шокиращи заглавия по темата, подходящи за лятната информационна суша. „БАНКЕРЪ” се усъмни в достоверността им като цяло.


Да отрежем главата на гущера, преди да е сменил опашката си


Въпреки нашите усилия, разговор с ИТН досега не е имало. И то не разговор за порции, а за политики. Условия за участие във властта не поставяме. Опасността от мигриращи мнозинства обаче е реална. Това е вратата, през която толкова умело и технично ДПС влиза във властта. Правителство без котва е рецепта за подмяна. На нас не ни стига Борисов да бъде сменен, България трябва да се освободи от Сарая. През него Москва и Анкара влизат в българската политика. Христо Иванов в СТУДИО БАНКЕРЪ.


Връзката "власт - медии - общество" е скъсана


Дългогодишната липса на демокрация в България доведе до липса на демократични рефлекси по всякакви поводи. Периодично има политици, които се възползват от тази липса и изплуват на крилете на популизма и лъжите. Решават, че са вечни в политиката и приемат действията на всеки, който се осмели да им отправи критика за директна атака.  За тях хората са досадна подробност, която им се мотае из краката, а това е типично поведение на насилник. Насилникът усеща, че жертвата срещу него е скромна и отстъпчива, и мачка наред, докато на нея не й писне и не каже: "Край, стига, омръзна ми!". Експертът по комуникации и пиар Любомир Аламанов пред БАНКЕРЪ.


БСП няма да даде втори празен чек на ИТН


С изключение на "Да, България", протестърските партии търсят причини, а не начини. Какво ново лице е Слави Трифонов – 30 г. го гледаме как безнаказано си прави шегички, понякога доста просташки, а платената публика ръкопляска. Голословното високомерие на ИТН в предния парламент нанесе сериозни щети на България. Често мои другари питат каква е позицията на Трифонов по РСМ, по АЕЦ "Белене". А дали той изобщо знае каква му е позицията, в коя пиеса изобщо участва? Румен Овчаров пред БАНКЕРЪ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във