Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 10–16 февруари от Banker Weekly


Ще останат ли ниските заплати и ниските доходи в миналото?


"Философията на Бюджет 2022 е, че той като цяло е инвестиционен. Ако ние не инвестираме в хора, в инфраструктура и не подобряваме институциите и публичната среда, така че те да не губят времето на гражданите и на бизнеса, няма как да очакваме висок икономически растеж и, съответно, по-високи доходи. Ниските заплати и ниските доходи трябва да останат в миналото. Няма как конкурентното ни предимство да е това, че сме бедни и с ниски доходи!" Това заяви финансовият министър Асен Василев от трибуната на парламента в началото на дебатите преди гласуването на Бюджет 2022 на първо четене.


Поведението на шефа ви стана условие за заем


Може да имате чисто кредитно досие, добра заплата и надеждно обезпечение, но ако предприятието, в което работите, е било затваряно и временно сте били с намалени доходи или без такива, то шансът ви да вземете ипотечен заем рязко пада. Дори ако сте готови да осигурите над 20% съучастие, при положение, че банките в момента изискват не повече от 15 на сто. Имотът, на който сте "хвърлили око", може да е в изключително перспективен район от гледна точка на поскъпване, но шансът да получите отказ за кредит е почти сигурен.


Закриват две агенции, дирекция и централен регистър


В амбициите си за цялостен ремонт на държавната машина новите управляващи взеха да стъпват накриво. Такъв е случаят с обещаните и вече предприети действия за мащабната съдържателна и структурна реформа на администрацията. Една от тези радикални промени трябва да доведе до създаването на мастодонт, чието съществуване вече изглежда ненормално. Става дума за бъдещата Държавна агенция по вписванията, която ще е на подчинение на Министерския съвет.


Ниша за нова лява партия има, хора няма


Още с първите стъпки на новото правителство във властта и особено след свикването на КСНС заради Северна Македония в публичното пространство плъзна мълвата за новия политически проект около президента Румен Радев. А когато Корнелия Нинова запази лидерския си пост в БСП, злите езици уточниха, че този политически проект ще е ляв. Какви бяха аргументите на влъхвите, бабували на този нов ляв политически проект? Президентът бил разочарован от "отрочето" си Кирил Петков – не слушал какво му се говори, не се съобразявал с ментора си, искал да се еманципира, правел прибързани неща в ущърб на националните интереси. 


Задкулисието в офанзива срещу кабинета


Атаки на няколко фронта срещу правителството! Това е впечатлението от развоя на последните скандали в обществено-политическата ни реалност. Войната, която главният прокурор Иван Гешев поведе срещу изпълнителната власт, демонстративната оставка на ментора му Сотир Цацаров, ревовете на бившите управляващи в Европейския парламент - това са си ясни знаци за добре замислен и пуснат за изпълнение сценарий за дестабилизиране на управлението. Който, съчетан с все по-конкретната физиономия на парламентарната опозиционна коалиция ГЕРБ - ДПС - "Възраждане", наистина взе да придобива мащабни размери.


Сто дни – и малко, и много


Началото на всяко новоизлъчено правителство неизменно преминава под знака на метафората за „стоте дни толеранс”. Така става и с коалиционния кабинет на Кирил Петков. При връчването на мандата президентът Румен Радев подчерта: „Ако новото правителство и управляващата коалиция не постигнат решителни и оздравителни промени в прокуратурата и управлението още в първите 100 дни, няма как „Продължаваме промяната“ да спечели битката за бъдещето на България”.


„Ало” измамниците се дигитализират


За нов вид опити за измами по телефона предупреждават от Националната полиция. Става въпрос за случаи, при които измамници се представят за банкови служители и карат хората да инсталират в телефоните си дирижирани приложения за отдалечен достъп. По този начин престъпниците могат да влязат в приложенията за онлайн банкиране и да източат сметките на измамените.


Да растем икономически не означава да обезсмисляме фискалната дисциплина


Това, че дефицитът в Бюджет 2022 е твърде голям, е силно преувеличено. Ако махнем ковид съставката, той остава 2,5%. Но дори и да беше много голям, ние го залагаме само при капиталово бюджетиране. Трябва капиталово да се подкрепя бизнеса. През 2020 г. пари бяха дадени на хората, за да ги харчат, а не на бизнеса, за да запази нивата на производство. По същите причини сега в Европа и по света инфлацията ще е в по-високи от нормалните нива – отпечатаните пари бяха ориентиране към потреблението, а не към добавената стойност в производството. Председателят на Бюджетната комисия в НС Любомир Каримански пред БАНКЕРЪ.


Война няма да има, конфликтът не е между Русия и Украйна


Факт е, че Европа е газово зависима от Русия. Наскоро в Москва мой колега дипломат ми зададе интересен въпрос. Попита: „Къде ни изпратихте? Ние вече нямаме реален съюзник в лицето на Европа и ни пращате да работим с Китай, Иран, Индия“. Затова казвам, че е време за активни преговори с руския президент. Хиляда процента съм убеден, че по този път никой няма да премине фаталната граница и ще има разбирателство. Дипломатът Александър Димитров пред БАНКЕРЪ.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във