Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 1 - 7 октомври от Banker Weekly


Крие ли държавата тайна по арбитража с Оманския фонд?


Българската държава упорито отказва да оповести цялото съдържание на решението по арбитражното дело с Държавния резервен фонд на Султаната на Оман, докато твърди, че няма какво да крие по него. Три поредни правителства мълчат. Мълчанието им е придружено с откази на финансовото министерство да разсее публично подозренията за тайна договорка с втория по големина акционер в Корпоративна търговска банка.


 Надуват ли банките ипотечен балон?


Имотният бум не спря дори и през лятото, когато по традиция досега интересите към покупка на жилища спадаше. Според данните на БНБ през юли са изтеглени нови 180 млн. лв. ипотечни кредити, а общият им размер за първи път е прескочил 13 млрд. лв. и вече достига 13.125 млрд. лева. За една година размерът им се е увеличил с 15.1 на сто. Големият ръст на продажбите се дължи предимно на столицата. Брокери се шегуват, че процесът ще спре едва когато всички българи се преселят в най-големия град.


Помощите за скъпия ток - от следващия парламент!


Цените на електроенергията у нас винаги са били вкусна дъвка за политиците. А в период на избори, когато из мътната вода започнат да шават наистина едри шарани, все се намира по някой майстор, чието остроумие направо... избива рибата. Тазгодишният хит на сезона е въпроса "Защо отново не отворим отново четирите малки блока на АЕЦ "Козлодуй" и да пуснем евтин ток за хората и бизнеса?“ Да, ама не, както обичаше да казва покойният колега Петко Бочаров. Блоковете отдавна ги няма, правилата на ЕС се промениха радикално, а щом искаме да сме част от Клуба на богатите, длъжни сме да си плащаме масрафите, без да хленчим. 


Новите личности ще пометат статуквото


Когато се говори за „алтернатива на статуквото” (трябва да признаем, формулировка, която се разбира по различен начин), обикновено се извеждат на преден план системно-структурните промени – нови норми, институционални структури, модели на отношения между политиката и обществото. Неотдавна един колега дори определи като „наивно” посланието на „Продължаваме промяната“ за „пакт на почтените”, като натърти, че да се разчита на качествата на отделни личности е илюзия.


Главата на Ухо № 1 "кацна" на президентския дръвник 


Служебният кабинет, изглежда, се зае да разчисти службите от хора на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, който бе сред санкционираните българи по глобалния закон "Магнитски", заедно с Васил Божков - Черепа и бившия заместник-председател на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков. На мушката на правителството на Стефан Янев попадна шефът на една от най-секретните служби у нас - Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) Цветан Китов. 


Слаба конкуренция на президентската писта?


Откъдето и да се погледне политическата ситуация в България, тя е безпрецедентна. За първи път имаме едновременно провеждане на президентски и парламентарни избори след две изключително кратки Народни събрания – просъществували по около месец. Две последователни служебни правителства, които се очертава да управляват общо почти година. Много раздробено партийно-политическо пространство и самотно извисяваща се фигура на президента, който е кандидат за втори мандат.


ГЕРБ, ДПС и БСП трудно ще направят кабинет, всеки иска цялата баница


Самият акт на обединение създава центростремителни сили, които привличат допълнително избиратели. Ако за тези избори Кирил Петков и Асен Василев бяха приели предложението на ИБГНИ и ДБ за общи листи, можехме да сме напълно спокойни, че ГЕРБ няма да бъде първа политическа сила. И това щеше да окуражи много българи, че протестният вот няма да отиде в канала. За жалост господата Петков и Василев не пожелаха да направим общи листи. Председателят на ДБГ Димитър Делчев пред БАНКЕРЪ.


Говорим за енергийно бедни, но не знаем нито кои са, нито колко са


Отдавна сме сезирали ресорния еврокомисар за проблема със сградните инсталации, но ни отговориха, че той ще продължи да съществува, докато гражданите не сключат индивидуални договори с Топлофикация, не можем да говорим за непоискана услуга. Това е изключително несправедливо – хората хем мръзнат в студа, хем плащат общи части. И за капак водят съседски войни. Националният омбудсман Диана Ковачева пред БАНКЕРЪ.


"Соф Кънект" трябва да инвестира 38 млн. евро в спешни ремонти


Концесионерът на летище София "Соф Кънект" АД трябва да инвестира над 38 млн. евро в неотложни ремонти на пътеки за рулиране, местостоянки за паркиране, на перона и на полосата за излитане и кацане. Това научи БАНКЕРЪ от добре информирани служители на аеропорта. Неприятната новина е сюпризирала концесионера преди двайсетина дни, когато специализирана чуждестранна компания е извършила обследване на състоянието на всичките най-важни за работата на летището настилки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във