Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 1-7 януари от Banker Weekly


Нова година – нови банкови такси


В офиса на банката виси надпис: „Доверието е взаимно”.

Въпросът за доверието е особено актуален в първите дни на Новата година, когато банките масово променят таксите си - в посока нагоре. Става дума за вдигане на цените на най-използваните от гражданите услуги като разкриване на банкови сметки, внасяне и теглене на пари, преводи и използване на банкови карти. Отделно от това богатите клиенти, които използват банките за склад на парите си, все по-често ще бъдат „наказани”.

Изтъркана истина е, че през последните години таксите, които банките събират от клиентите си, се превърнаха във все по-значим приходоизточник за тях на фона на падащите лихви по кредитите. Така въпреки корона кризата, когато много хора и фирми загубиха и губят работата си и бизнеса си, банките бележат впечатляващ ръст на печалбите си. През 2021 година печалбата на банковата система се е увеличила с близо 50% спрямо предишната година.


Ще влезе ли ББР в обувките на МСП банка?


Още с влизането си на "Дондуков 1" правителството на Кирил Петков дава заявка, че няма да хаби усилия и финансов ресурс, за да подобри репутацията на държавната Българска банка за развитие (ББР). Това личи дори от изказванията на министри от новия кабинет, които говорят за "новото лице на ББР" и връщането й към целта, с която бе създадена - да обслужва нуждите на малкия и среден бизнес, а не на "трима-четирима големи котараци" (по думи на министъра на туризма Христо Проданов). 


Кой има интерес от реанимиране на полетите София – Русе?


Новината за "възстановяване на самолетите" до дунавската ни столица" се разпространява от половин година. Откакто русенецът Николай Събев обаче стана министър на транспорта, съответните институции взеха, че заработиха усилено за нейното реализиране. Кой има интерес от "операцията" и кой ще плаща сметките - това са въпросите, които от средата на декември се коментират в авиационните среди.

Идеята за възобновяване на полетите от София до Русе и обратно беше представена на бизнес форум в крайдунавския град, проведен на 17 декември. Гост на събитието беше току-що назначеният министър на транспорта Николай Събев, чиято първа командировка беше в родния му град и посветена точно на това - претворяването на тази идея в дела.


Петият елемент – спойката в коалицията

 


Вторият мандат на президента Румен Радев ще е различен от първия, смятат повечето от наблюдателите. И не само защото основният му враг Бойко Борисов вече не е на властова позиция или защото вече няма да мисли за преизбиране. Впрочем още в новогодишното приветствие на държавния глава към нацията видяхме, че критичният мрачен тон в неговите изказвания изчезна. Точно обратното – от думите му лъхаше оптимизъм. Въпросът е дали той ще бъде оправдан.

 


Дългият път и малките стъпки през 2022 година

 


Трудно може да се оспори извода, че с много мъки и перипетии през отминалата година най-после стъпихме на здрава почва и можем да тръгнем напред. Заедно мнозинството от българите (въпреки различията помежду си) направиха първата малка крачка, с която неизбежно започва всеки дълъг и важен път. Крачката бе малка, но с ключова стойност – не толкова заради обхвата на промяната, колкото заради възродената надежда, че можем да променим съществуването си. Ето че идва време материализираната енергия да ни помогне през новата 2022 г. да направим още няколко крачки – внимателни, но задължително подредени във вярната посока.

Анализ на Александър Маринов


Левовите преводи - в рамките на час!


 

Съвсем скоро всички служители на фирмите ще получават своите заплати до час след нареждането им по сметка от работодателя. Това ще се случи чрез  платежната система за малки плащания БИСЕРА 6 с транзакции към кредитни преводи. Те ще се извършват съгласно бизнес и техническите изисквания за кредитни преводи в Единната зона за плащания в евро (SEPA). Проектът се реализира от "БОРИКА" АД  в сътрудничество с банковата общност и с подкрепата на БНБ като регулатор. Предвижда се изпълнението на клиентски кредитни преводи в лева по посочения модел да започне до края на януари.

 


Евродепутатът Радан Кънев пред „БАНКЕРЪ“:

Пеевски очевидно е твърде голяма щета за либералната група в ЕП


"Как изглежда г-н Пеевски в очите ЕП отговор даде самото ДПС – той два пъти беше избиран за евродепутат и нито веднъж не встъпи в тази длъжност. Очевидно е твърде голяма щета за либералната група в Европарламента. Явна предпочитат хора, които изглеждат по съвсем друг начин - нямам предвид визуално, а от гледна точка на биографиите им. Що се отнася до избора му в националния парламент, тази демонстрация трябва да се разглежда успоредно с демонстрацията, която Ердоган направи при българския вот в Турция, където се оказа, че гласуването отнема 5 секунди, докато в България е минута. Това беше в голяма степен геополитическа демонстрация. Явно отношенията между ДПС и Ердоган се стоплиха, докато отношенията между Анкара и Брюксел са в точката на замръзване. А България е гранична държава и въпросът далеч надхвърля личността на Делян Пеевски", каза евродепутатът Радан Кънев в интервю за "Студио Банкеръ".


Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пред „БАНКЕРЪ“:

Ще полети ли „българският дракон“?


"Не сме далече от първите български компании-еднорози. Гоним агресивен догонващ растеж... Главната стратегия на България е да стане активен търсач на инвеститорски възможности. А това се случва, когато има държавна политика в тази посока – през Агенцията за инвестиции, през търговски аташета и дипломати, през всички министри - всеки от нас е посланик на България", обяви пред изданието министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във