Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти за 1 - 7 април от Banker Weekly


Бързата финансова помощ - не ти, тя те вика!


Прехвърляш собствената си кола на бърз кредитор, т.е. разделяш се временно или (не дай, Боже!) завинаги с нея, срещу което получаваш бързо и скъпо финансиране. Колички, парички... При „стръмен” погасителен план лесно се остава и без двете. Ама за това в безгрижния рекламен клип не става и дума. А като знаем предренесансовата финансова грамотност на българина пътят до „без количка и без парички” става магистрала.

"Летище София" ли е последният предизборен гвоздей на ГЕРБ

Ръководството на „Летище София“ ЕАД, което в продължение на близо четири години не направи нищо както за развитието на аеропорта, така и за запазване на състоянието, в което го прие, окончателно го изостави. През този дълъг период, вместо да разработи инвестиционна програма, водеща до повишаване качеството на услугите и увеличаване на приходите, въпросното ръководство направи точно обратното.


Конспиративно до загуба на разсъдъка


След онези "университетски" милиони долари и евро, последвани от топ шпионите във военното министерство, прокуратурата и службите палнаха фитила на още една предизборна бомба - разбиха банда за финансови измами чрез инвестиционно посредничество. Не знам от кога са знаели за печатането на фалшивата валута насред транспортния университет, нито колко петилетки са били наясно с московските проруската агентура в държавата, но и този път е категорично по-добре да си посипят главите с пепел, вместо да се хвалят. 


Ще си орежат ли банките клоновете?


Банките в България се намират в парадоксална ситуация. От една страна, кризата изисква все по-голяма ефективност на разходите, но и инвестиции в мобилното и онлайн банкиране. От друга страна обаче България е в топ 5 на страните с най-много банкови клонове на глава от населението, според данните на Световната банка. А поддържането на клоновата мрежа е сред основните разходни пера на сектора. 


Продават хотели като топъл хляб


Хотелиерският бизнес в страната направо се удави в дългове и активите му вече стигат до публична продан. Десетки са обявленията в регистъра на частните съдебни изпълнители, за които в последната година се отвори доста работа. Картината, която имотите за продан очертават само през последния месец, е повече от плачевна. В нея хотелите по северното Черноморие сякаш са поставили само основните щрихи.


Извънпарламентарната опозиция ще е първа политическа сила


Следващият премиер няма да се казва нито Борисов, нито Нинова. Ние сме гарант, че извънпарламентарната опозиция ще бъде първа политическа сила. Никой от нас няма болни амбиции за служби и постове. Аз си подадох оставката като омбудсман, с хубавата заплата, офиса в центъра на столицата и най-високия рейтинг в държавата. Каузата е да да изгоним мутрите и да си върнем държавата. Затова сме готови да подкрепим премиер, излъчен от „Демократична България“ или партията на Слави Трифонов. Мая Манолова в СТУДИО БАНКЕРЪ.


Загубите от кризата ще бъдат покрити до 12 месеца


Хубавото е, че от това заболяване България излиза относително здрава. Спадът на икономическия растеж през 2020 г. беше само 4.2%, което ни поставя в 50% по-добра позиция от средната за ЕС. И сме в пъти по-добре от държави като Испания и Италия. По-добре сме дори от Германия и Франция. Лъчезар Борисов в СТУДИО БАНКЕРЪ.


Досегашните управници ще бъдат разследвани


След като за медиите има одитиращ орган, такъв трябва да се въведе и за социологическите компании, които масажират общественото съзнание и създават самосбъдващи се пророчества. Но резултатите от изборите ще бъдат далеч от прогнозираните. Това се е случвало неведнъж. Костадин Костадинов в СТУДИО БАНКЕРЪ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във