Банкеръ Weekly

Дебатът за държавата

Акад. Стефан Воденичаров: Властта е превърната в политическо самохвалство

Българските индустриалци тепърва ще кажат тежката си дума

Ключовата дума в днешния разговор е единение. Как влиза инициатива „Единение“ в дебата за държавата? Вие говорите изключително остро - че държавата се разпада, че отечеството е в дълбока криза, че управлението е превърнато в политическо самохвалство.

- Това е горчива констатация. И тя не е само наша. С този апел ние се обръщаме към българските граждани. Според нас именно това, че голяма част от гражданите не се чувстват ангажирани с обществения живот доведе до сегашното състояние. Не може да си гражданин и да не ползваш гражданските си права. А след това да казваш, че нещата не вървят. Трябва хората да се стреснат.

Защо хората обръгнаха и сякаш загубиха  интерес към собственото си настояще и бъдеще? Всички дебати се прехвърлиха във виртуалното пространство, а това е улица без изход.

- Обезверени са. Властва нагласата, че каквото и да направят, нищо няма да се промени. Точно тази липса на съпричастност е причината за негативите.

Голяма част се изнесоха в чужбина, което пък доведе до демографска катастрофа.

- Демографската катастрофа е най-страшното, което се случва и никой не предприема стъпки към преодоляването й. Нашите експерти са категорични: до 2025-2026 г.  не се ли предприемат мерки, които са много непопулярни, но крайно необходим, процесите стават необратими.

Мерките би трябвало да са главно икономически?!

- Не само. Едно семейство ако не отглежда и възпитава достойни граждани, не трябва да разчита на помощ от държавата – стъпка номер едно. Стъпка номер две – при младо семейство, където и двамата родители са хора с добро образование, там трябва да има държавна подкрепа – това вече е икономическа мярка. Подобно нещо е правено по света през 1950-те години.

Бейбибумът?

- Точно така. Но при нас нищо не се прави.

Преходът се точи вече 30 години в синусоидални криви. Къде е коренът на сегашното състояние на нещата?

- През целият период, стъпка по стъпка. Няма резки скокове нагоре-надолу.

Имаше големи падини като хиперинфлацията от 90-те, както и някои кратки периоди на възходящо развитие.

- Проблемът беше, че всеки, който идваше да управлява беше с хоризонт до следващите избори. А проблемите, които България е натрупала в демография, здарвеопазване, образование могат да бъдат решавани в периоди от 15-20 години. Което означава, че мерките трябва да бъдат много добре премислени, с много съавтори. Защото това ще бъдат непопулярни мерки. И трябва да е ясно, че щом се е тръгнало в тази посока, връщане назад няма.

От десетилетия се говори за национална доктрина и тя така и не се създава – по политически, дори партизански причини.

- България се нуждае от 4-5 национални цели. Много държави са тръгнали от ниско ниво – Южна Корея и Сингапур, примерно.

Но общество „Единение“ трудно може да постигне тези цели, без да излезе на политическата сцена.

- Структури с членска маса няма да създаваме. Към нашата идея са се присъединили 43 обществени и професионални организации. Ние смятаме, че единение между бедни и богати не може да бъде създадено. Както и между привърженици на различни партии. Единение може да има само между хора, които вътрешно се чувстват българи – т. е. не можем да разширим много рамката.

В Китай Дън Сяопин говореше за „хармоничен социализъм“ и единение между милиардери и просяци.

- Китай е хилядолетна култура, с огромно чувство за принадлежност към нацията.

А защо у нас обществото да не се обедини около нещо много по-простичко: че умните и квалифицираните трябва да управляват? Нещо като меритокрация, обсъждана още от Наполеон по времето на Френската революция.

- Погледнете каква е сегашната изборна система. На последните избори още в 8:30 тръгнаха новините за купени гласове. Редно ли е това? Редно ли е на неграмотни хора да се посочва какво и къде да попълнят?

У нас политиката се движи на принципа „протест – решение“ - възникват напрежение, което накрая един го потушава с някакво решение. И никакви реформи.

- Аз казах, че имаме нужда от дългосрочни цели. Има няколко области, в които е нетърпимо без реформи. Но това не може да се направи нито от един човек, нито от една партия. Нашето желание е политиците да седнат заедно с експерти и първо да решат дали това са областите, които могат да дискутират и тогава вече да оставят експертите да правят предложения, а те като български политици да застанат зад реформите. Това е пътят. Революционно нищо добро не може да се случи, еволюционното изисква време, а ние нямаме време. Ние вече сме подготвили експертни подложки по всички теми за разговор – селско стопанство, здравеопазване, национална сигурност.

Вие имате отлични експерти, но ако вземем за пример нашето земеделие, то се развива изключително екстензивно, без идеи за добавена стойност и в угода на шепа привилегировани.

- Знаем ги, те са 15-16 човека, които живеят прекрасно на базата на европейските помощи. Акад. Атанасов е най-добрият специалист по темата, той е подготвил нашата селскостопанска стратегия.

Какви са стъпките на инициатива „Единение“, вие не можете да минете без диалог с големите политически сили.

- Чакаме да се успокои обстановката, за тези разговори е нужно спокойствие.

Готови ли сте да си партнирате с  нов политически субект?

- Съмнявам се, че такъв успешен политически проект в момента е възможен.

Очевидно е, че властта си е отгледала една доста дресирана опозиция, при това положение ситуацията „пат“ ли е?

- Всеки трябва да помили за политическото си бъдеще, задържането на статуквото не предопределя успеха.

Остава впечатлението, че вие ясно протягате ръка към резидента Радев.

- Ръката ни е протегната към всички.

Говорите в леко възрожденски стил, предлагате например създаване на „съвет на стрейшините“, ще ви разберат ли днешните младежи?

- Опитваме се да контактуваме и работим с млади хора, макар че при тях е изтрита голяма чат от историята на България. На тях им е вменено, че пътят към благополучието е свързан с точно определени неща. Но не не смятаме да променяме тона си, нека бъдем малко старомодни.

Изчаквате политическо спокойствие, но то може и да не дойде скоро, а проблемите повдигани от вас не търпят отлагане.

- Имам едно чувство – че българските индустриалци и работодатели започват да преосмислят своето поведение.

Много интересна посока – към хората от национално отговорния капитал.

- Точно те предстои да кажат тежката си дума, защото са основните данъкоплатци. Мисля, че с тях ще намерим общ език.

 

Разговора води Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във