Банкеръ Daily

Общество и политика

Акад. Петрунов: Не трябва скоро да се разделяме с маските

"Ваксините, които се използват срещу Covid-19, са доказано безвредни. И двата вида - РНК и векторни - изпълняват своята функция, която е да не се боледува тежко. Основният въпрос, който остава, е доколко те ще ни представят от разпространението на инфекцията". Това каза пред БНР имунологът акад. Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него да края на годината ще има отговор и на тази неяснота. 

Той подчерта, че не трябва скоро да се разделяме с маските и беше категоричен, че те трябва да се носят дори и след ваксиниране, защото имунизираният човек може да пренася вируса, а и коронавирусът може да попадне отново в организма му.

"Ваксините създават много добър имунитет, независимо от многото варианти на вируса", уточни той и посочи, че фирмата "Модерна" интензивно работи по създаване на трета реимунизация, която да включва всички мутации на Covid-19.

Имунологът обясни, че след поставянето на първата доза ваксина, независимо от кой вид е тя - "Пфайзер", "Модерна" или "АстраЗенека" - процесът на образуване на антитела е в рамките на 14 до 21 дни. "Тогава вече имаме имунитет, който дава възможност да се справим с една инфекция, но той не е траен, ако не се постави втората доза", подчерта той. 

Препоръката на академика е да се внимава и да се спазват мерките във времето между "първата и втората игла". 

"Не е сериозно да се сравнява имунитетът, създаден от ваксините, с този - придобит след боледуване. Няма да е научно обосновано. И двата имунитета са много важни", коментира акад. Петрунов. 

Имунологът акцентира, че ако не се постигне имунитет на над 70% от населението, епидемията няма да загасне и вирусът ще продължи с години да се разпространява между хората. "Ще трябва да живеем с противоепидемични мерки, а може и да се налагат чести ваксинации", отбеляза акад. Богдан Петрунов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във