Банкеръ Weekly

Общество и политика

AIG ВНЕСЕ ПАРИТЕ ЗА 90% ОТ БЪЛГАРСКОТО СИ ДРУЖЕСТВО

Ако получи лиценз, българо-американското дружество AIG-България - Застрахователно и презастрахователно дружество АД, основният му акционер American International Group(AIG) ще се окаже може би най-сериозният чуждестранен инвеститор, стъпил на българския застрахователен пазар. В началото на 1994 г. американската компания и Първа източна международна банка(ПИМБ) в съдружие с физически лица регистрираха застрахователно дружество, като си поделиха акциите му на три равни части. След увеличението на капитала от 300 млн. лв. на 4 млрд. лв. в края на миналата година AIG стана главен собственик на компанията, придобивайки 90% от книжата й. В Дирекцията за застрахователен надзор вече са депозирани необходимите документи да се разреши на американците и на ПИМБ да притежават съответно 90 и 10 на сто от активите на дружеството. Днес (понеделник 30 март) ще бъдат внесени и документите за лиценз, съобщи специално за в. БАНКЕРЪ шефът на AIG-България Лука Доков.


Още със стъпването си на българския застрахователен пазар преди четири години американската групировка подсказа, че има сериозни интереси у нас. Всъщност американците никога не са крили желанието си да развиват бизнес в България. През ноември 1997 г. Бенгт Вестегрен, директор за Източна Европа на AIG, декларира тези намерения в интервю пред в. БАНКЕРЪ. Тогава той разкри и някои от по-дългосрочните планове за бъдеща работа на групировката у нас. След като българо-американското дружество получи застрахователен лиценз, вероятно ще станем свидетели на първото преобразуване на наш застраховател в дъщерна фирма на международна финансова групировка. Всъщност това е и една от основните цели на американците. По осъществяването на идеята вече се работи, съобщи Лука Доков. American International Group (AIG), чиято централа се намира в САЩ, развива бизнес в 130 държави. За нея работят повече от 36 хиляди служители. Нетният доход на групировката за 1996 г. е 2.9 млрд. щ. долара. По този показател тя се нарежда между първите 20 американски корпорации.


Усилията на специалистите от АIG-България след лицензирането на дружеството ще се съсредоточат върху въвеждането на нови продукти на местния пазар. Според Лука Доков компанията вече е готова да издава полици за покритие Политически риск и застраховка за Отговорност на продукта. Застраховката на експортни кредити е друга услуга, която възнамерява да налага у нас AIG-България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във