Банкеръ Weekly

Общество и политика

АЙ РИДЖЪНТ.КОМ ОСТАВИ НА ХЕБРОСБАНК 19.71 МЛН. ЛЕВА

БИВШИТЕ ШЕФОВЕ - ОТГОВОРНИ ДО ВТОРО НАРЕЖДАНЕ

Основният акционер на ХЕБРОСБАНК се преименува от Риджънт Пасифик Груп на Ай Риджънт.Ком. Трансформацията, станала през май 2000 г., бе оповестена чак през август. Това обаче не попречи на Риджънт.Ком, която вече притежава 97.57% от капитала на ХЕБРОСБАНК, да приеме нестандартно решение за преразпределение на печалбата й за 1999 година. Изпълнителният директор на кредитната институция Георги Енчев уведоми общото събрание на акционерите на 21 август 2000 г., че чистата печалба на банката е 19.71 млн. лева. Американката Маргот Джейкъбс - директор на Ай Риджънт.Ком, предложи от името на основния собственик 77 хил. лв. от нея да бъдат заделени във фонд Резервен, а останалите 19.633 млн. лв. да останат неразпределени в собствения капитал на ХЕБРОСБАНК.


Колкото и непонятно да звучи за обикновения читател решението на Маргот Джейкъбс, за грамотните в бранша то носи оттенъка на ледената британска вежливост: По този начин Ай Риджънт.Ком изразява доверието си в мениджмънта на ХЕБРОСБАНК, тъй като смята, че като остави в нея печалбата за 1999 г., ще й даде възможност да постигне още по-добри финансови показатели през 2000-а.


В действителност с този ход Ай Риджънт.Ком спестява данък към българската хазна за над 2.94 млн. лв., които трябваше да плати, ако печалбата на ХЕБРОСБАНК бе разпределена като дивидент или ако с нея бе увеличен акционерният й капитал. Освен това в банката остава един значителен паричен ресурс, с който тя може да оперира или да инвестира в закупуването и изграждането на нова информационна система.


Според прокуриста на кредитната институция Александър Цачев твърденията, които се появиха през седмицата във в. Стандарт, че печалбата от 19.633 млн. лв. ще бъде използвана от Ай Риджънт.Ком за увеличаване на капитала на ХЕБРОСБАНК с 10 млн. щ. долара, не отговарят на истината. За в. БАНКЕРЪ Цачев заяви, че до края на годината в капитала на банката ще бъдат инвестирани 5 млн. щ. долара. Още 3 млн. щ. долара от обещаните инвестиции ще бъдат налети през 2001 г., а други 2 млн. щ. долара - през 2002 година.


Общото събрание на акционерите на ХЕБРОСБАНК не освободи надзорния и управителния й съвет от отговорност за дейността им през 1999 година. Дебатите по тази точка също се развиха доста необичайно. Според сегашния надзорен съвет, в който влизат Джейн Сатклив, Андерсън Уемънт и Доминик Бокор-Инграм - все представители на новопреименуваната Ай Риджънт.Ком, членовете на УС на банката съвестно са изпълнявали задълженията си през миналата година. Началникът на специализираната служба за вътрешен контрол Христо Кьосев също информира акционерите, че за 1999 г. не са констатирани нарушения в работата на надзорници и мениджъри. Такива, както се разбра, вътрешен контрол не е установил и през първите три месеца на тази година. Въпреки това представителката на Ай Риджънт.Ком Марот Джейкъбс наложи на общото събрание волята на новия мажоритарен собственик - да не освобождават от отговорност надзорния и управителния съвет, преди да станат ясни резултатите на банката и за 2000 година. Причината е, че Ай Риджънт.Ком пое контрола над управлението й през март тази година, което изисква да се провери дали през целия си мандат бившите надзорници и мениджъри са ръководили съвестно кредитната институция. С този аргумент досегашните шефове на ХЕБРОСБАНК - Иван Златарев, Георги Марков, Михаил Боботинов, Красимира Райчева, както и настоящият изпълнителен директор Георги Енчев ще чакат освобождаването си от отговорност още една година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във