Банкеръ Daily

Общество и политика

Ахмед Доган: "Понякога съм се сърдил на съдбата, че ме направи политик"

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган избра странно обрано послание към високия форум на ДПС. Под мотото “Свобода, единство, заедност” ДПС проведе своята 10-та Национална отчетно-изборна конференция онлайн. Форумът трябваше да избере председател на партията, но изходът бе предизвестен, тъй като настоящият ръководител Мустафа Карадайъ бе единствен кандидат. 

"Респектирам съм от цялата организация. Не, че не съм очаквал подобно нещо, но в тези условия да направите онлайн конференция за мен действително заслужава една голяма оценка. Поздравления, г-н председател и на всички делегати на 10-ата национална конференция", заяви в своето обръщение Ахмед Доган, чиито речи обикновено са съпътствани от анализи и прогнози за политиката във вътрешен и външен аспект.

"Понякога съм се сърдил на съдбата, че ме направи политик, но като гледам как се утвърждавате и развивате, значи трябва да се извиня на съдбата, защото получавам едно огромно вътрешно удовлетворение като ви гледам как сте модел за другите. Благодаря ви, изобщо, че ви има. Убеден съм, че ви предстои много интересно бъдеще особено в контекста на вашата отговорност, на този хъс, който имате да правите и изграждате нов свят", каза още Доган, който за последно бе забелязан през лятото, когато проведе кратък разговор с протестиращи край Росенец. 

"Борисов, моя приятел"

Приветствие към форума имаше и от турския президент Реджеп Ердоган. Интересното бе, че във видеопосланието си Ердоган спомена "своя приятел" Бойко Борисов, под чието лидерство България също продължавала да води решителната си борба с коронавируса.

"Вярвам, че Движението за права и свободи, заело своето важно място в българската демокрация, ако е рекъл Господ, ще продължи продължи по своя път с по-всеобхватно и приобщаващо разбиране през новия период. Турция също ще продължава да бъде до вас, на основата на добросъседските си отношения, приятелството си и съюзническите връзки с България", каза още Ердоган.

Карадайъ напомни за оставката на премиера и президента

"Липсата на реформи и стимули за спасяване на бизнеса са проблеми, чието решение вече е извън възможностите на правителството. Недоверието на управляващите е повсеместно и то създава чувството на несигурност и липса на перспектива. Всичко това се случва на фона на ясни индикации за нарастване на напрежението и очертаваща се на дестабилизация в страната", обяви в своята реч председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. 

Той припомни, че партията е поискала ГЕРБ да състави правителство на малцинството, без Обединени патриоти, което е щяло да бъде подкрепено от ДПС в парламента. 

"Основен модел за правене на политика на ГЕРБ е разделението и противопоставянето, придружени с езика на омразата, арогантността и агресията. Резултатът е ерозия на държавността, рушене на демокрацията, погазване на правата и свободите, неспазване на Конституцията и законите на страната", разкритикува Карадайъ. 

ДПС председателят припомни също, че в началото на парламентарния сезон партията е поискала оставката на правителството и президента, съчетано със съставяне на експертно правителство, което да изведе страната от кризата, да приеме бюджет адекватен на икономическите и политическите реалности, както и да организира свободни и честни избори за нов парламент.

"Това също не се случи. Разбира се, това е факт, чиито последици ще бъдат отчетени на предстоящите избори. Размерът на щетите за управляващите ще бъде правопропорционален на времето до изборите", завърши Карадайъ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във