Банкеръ Weekly

Общество и политика

АХМЕД ДОГАН И ЗЛАТНАТА КОАЛИЦИЯ

ДПС е опитен играч в правене на политика. Дърво, което не дава плод, не се замерва с камъни. Така заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган след четвъртия неуспешен вот на недоверие към правителството, отговаряйки на въпроса защо движението е най-обвиняваното за корупция от трите партии в коалицията.

Както в приказката за тримата братя и златната ябълка, най-малкият винаги печели, а другите двама се провалят. Вече е спорен въпрос дали Ахмед Доган е третият брат в коалицията, или, ако се съди по електоралната любов, ролята се полага на някой царски син? Формално, по разпределението 8-5-3, останало още от 2005 г., ДПС има най-малко представителство във властта, поема най-малък дял от политическата отговорност, а извлича най-висок дивидент. Е, как човек да не вярва в българските народни приказки!
Лидерът на ДПС се оказа не само най-облагодетелстваният от властта, но и най-ухажваният. За него коалицията наистина излезе златна. И не само тази, а и всяка друга, стига да гарантира ролята не на първа, а на значима политическа сила.
Едва ли някой си въобразява, че хисарската заявка на триото за втори мандат беше направена, защото Сергей Станишев не може да диша без царя. Ако НДСВ се яви на следващите парламентарни избори самостоятелно, това ще е краят на всички краища за царската партия. За БСП в момента е по-важно да отговори на себе си и на симпатизантите си кое ще бъде по-унизително - да загуби ролята на първа политическа сила в битката срещу ГЕРБ, или да вложи усилията си в опит да завоюва
втори мандат, отново в компанията на ДПС?
Наистина, в Хисаря тримата лидери бяха категорични, че партиите им ще участват самостоятелно в следващия парламентарен вот. В политиката обаче при такива отговори думата засега може да не се изрича, тъй като се подразбира.
Събитията през следващите седмици ще бъдат показателни дали след окончателния развод на панайотките с НДСВ отношенията между Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски са се затоплили, както се очакваше. Всъщност на Врабча 23 се прокрадва мисълта, че вече няма пречки за създаването на местен либерален алианс. Персоните, които бяха в дъното на свадата от началото на 2005-а, когато НДСВ и ДПС не можаха да си поделят Булгартабак, днес не са в жълтите редици. Следователно нищо не пречи на двете партии да съживят добрите времена, когато управляваха заедно, без БСП. Разривът в отношенията между царистите и хората на Доган стана заради тогавашния министър на икономиката Лидия Шулева и намеренията й за раздържавяване на тютюневия холдинг. През февруари 2005 г. това предизвика инфарктен вот на недоверие, при който правителството на Симеон Сакскобургготски оцеля само защото таралежите от Новото време се изметнаха в последния момент и гласуваха в негова полза. Величеството освободи Шулева от длъжността, поразмести министрите в кабинета, оцеля до края на мандата на 39-ото Народно събрание и ... загуби изборите през юни 2005-а.
Миналия месец в Хисаря триото се разбра и за Булгартабак холдинг. Припомняме това, защото с наближаването на два вота през 2009 г.
някои събития ще се повторят
Една от най-големите интриги през лятото на 2005-а беше дали НДСВ ще склони да вземе под крилото си таралежите в комплект с ДПС. Царят до последно увърташе, накрая отряза и нововремците, и Ахмед Доган, който и без това беше наясно, че движението ще вземе много мандати, дори и само. И до днес има царедворци, които са категорични, че ако жълтите се бяха явили на изборите заедно с ДПС като либерален алианс, можеха да спечелят, а с гласовете на някои десни дори и да поемат управлението без социалистите. Най-малкото, подчертават те, ако тогава бяха интегрирали групичката около Емил Кошлуков и Мирослав Севлиевски, нямаше да има такъв електорален отлив от НДСВ.
Сега картинката е различна и местата са сменени. По-мъдрите около Симеон Сакскобургготски си дават сметка, че либералният алианс е животоспасяващ за тях. Въпросът е доколко това е нужно на Ахмед Доган? Спор няма, че подобна предизборна конфигурация (може и с няколко нововремци, за масовка) ще направи добро впечатление на партньорите от Алианса на либералите и демократите в Европа(АЛДЕ). В техните очи, а и на местна почва ДПС ще се опита да изглежда като
освободена от миналото си на етническа партия
Още повече че през 2009-а ще има и редовни избори за български евродепутати. Царят много добре знае, че за да запази единствения си мандат, зает сега от Биляна Раева, ще му е необходима помощта на български партньор либерал. Пък било то само за да вземе Ахмед Доган царски човек в листите, и то на избираемо място. Но ако подобно партньорство се случи, каква ще е цената му за НДСВ?
Още нещо знаково се случи напоследък. От БСП отметнаха, поне формално и за пред електората, задачата с царските имоти. Прокуратурата преди месец реши, че царят има да връща 4500 дка гори. Само трябва министърът на земеделието Нихат Кабил да си ги потърси, което той не е хукнал да прави. Претекстът за мотаенето, че всъщност новата Агенция по горите трябвало да се погрижи, не изключва подозрението, че царят има някаква уговорка с ДПС по въпроса.
Неведнъж сме писали, че Симеон Сакскобургготски, колкото и да иска, не е склонен да смени трима от жълтите министри, защото ако те се присъединят към отцепниците от Българска нова демокрация, парламентарната група на НДСВ става по-малка от тази на ДПС. Не така стоят нещата обаче със заместник-министрите. Присъствието във втория ешелон на властта е много важен пробив за Ахмед Доган. Когато властта се сменя, министрите си отиват, но
заместниците им често остават
Ако една партия се задържи в управлението и втори мандат, както НДСВ, по традиция запазва тези властови позиции. Но е възможно и да отстъпи част от тях в името на бъдещо политическо партньорство, особено ако е скрепено с общи икономически интереси.
В правителството на тройната коалиция ДПС има 14 заместник-министри. Във финансовото министерство заместникът на Пламен Орешарски - Атанас Кънчев, контролира финансовото разузнаване и хазарта. Юджел Атилла лобира за своите хора в транспортното министерство и е шеф на борда на директорите на Летище София. Една от бившите шефки на Сдружение Толерантност - Искра Михайлова, е заместник-министър на строителството. В образователното министерство пък от Мукаддес Налбант зависят търговете за български учебници и фирмите, които правят годишните ремонти на училищата в цялата страна. За първи път в кабинета Станишев Доган получи достъп и до тайните на МВР чрез заместник-министъра Раиф Мустафа. Бюрхан Абазов отговаря за структурната политика в земеделското ведомство, Делян Пеевски бе възстановен на работа в министерството по бедствията, а Надежда Захариева е заместничка на Стефан Данаилов на културното поприще. Феим Чаушев, за когото неотдавна се разбра, че е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност, е заместник-министър на външните работи.
В заместническата квота на ДПС не се очакват рокади, но нищо чудно хората на Доган
да завоюват и част от царските позиции
Сред заместник-министрите от НДСВ, нарочени за панайотки, са Нина Радева и Лъчезар Борисов, заместник-министри на икономиката, Цонко Киров - на вътрешните работи, Соня Янкулова - на отбраната, Красимира Мартинова и Даниела Никифорова - на транспорта, Милена Паунова и Калин Рогачев - на регионалното развитие, Димитър Пейчев - на земеделието, Валери Цеков и Атанас Додов - на здравеопазването, Александър Филипов - на бедствията и авариите. За заместник-министъра на образованието Екатерина Виткова се знае, че е близка до Лидия Шулева, така че верните царедворци също я гласят за смяна.
Преди двайсетина дни и самият Ахмед Доган намекна за възможни промени в правителството, и то през този месец. Има какво още да се желае от гледна точка на координацията на различните политики на различни нива. Не само на централно и местно равнище, но и между различните ведомства, рече той . Властта е динамична система, допълни лидерът на ДПС сред обичайните фрази на когото е и, че в политиката няма вечни приятелства, а има вечни интереси.
Това, че интересите на движението съчетават идеално бизнес и политика, не е тайна за никого. Либералният алианс може да стане факт, ако интересите на Ахмед Доган в туризма се съчетаят с тези на заместника на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев. А тези, свързани със здравеопазването и рехабилитационните центрове - на Джевдет Чакъров и Христина Христова. Останалото е въпрос на разместване на пешките. А срещу какво избрани царисти ще придобият няколко мандата в следващия парламент тепърва ще видим.

ТПС:Някои партньорства оцеляват на принципа двама са малко, трима са много. /Сн.67745/

Facebook logo
Бъдете с нас и във